Ana SayfaPiyasaDünyanın en büyük 8 ekonomik krizi---

Dünyanın en büyük 8 ekonomik krizi

6 / 10
Dünyanın en büyük 8 ekonomik krizi
02 Ağustos 2019 - 16:27 www.borsagundem.com

4. Hollanda Lale Çılgınlığı (1637)

Kayıtlara geçen ilk ekonomik krizin parasal mal, mülk ya da şirketlerle bir ilgisi yoktu. Kayıtlara geçen ilk ekonomik krizin sebebi lale soğanıydı. Lale soğanı 1500'lü yılların ortalarında Osmanlı Devleti'nden Hollanda'ya getirildi. Hollandalılar lale yetiştirmeyi bir tür statü sembolü olarak gördü.

Belli bir virüs tipinden etkilenen laleler daha farklı renk, koku ve desene sahip oluyordu. Bu şekilde ortaya çıkan yeni lale çeşitleri çok büyük ilgi gördü. Virüslü lalelerin çiçek vermesi zaman zaman 12 yıl kadar sürebiliyordu ve virüslü lalelerin satıldığı bir ticaret pazarı oluşturuldu.

Lale ticareti yapan çok sayıda kişi, lalelerin belirtilen süre sonunda çiçek açacağı garantisini kontratlarla teminat altına aldı. Profesyonel lale yetiştiricileri daha popüler laleler için daha çok para ödüyordu. Bazı lale türleri, çalışanların yıllık kazancına eş değerdi.

1630'larda lale ticareti ile beraber aniden zengin olan kişiler, lale piyasasının da sonunu getirdi. Hollanda Hükümeti, Lale Çılgınlığı'nı kontrol altına almak için laleyi konu alan vadeli iş sözleşmelerinin açığa satışını yasakladı. Bu sebeple her bir ticaret için daha düşük oranda ödeme yapılan resmi pazarlar ortaya çıktı.

Lale soğanı fiyatları 1637 yılının ilk aylarına kadar son derece yüksekti. Fakat lale soğanı ticareti yapanlar yüksek fiyattan ürün satacak alıcı bulamadıkları için lale soğanına olan talep çöktü ve fiyatlar inanılmaz oranlarda azaldı.

Lale soğanı spekülatorleri, Hollanda Hükümeti'nden destek istedi. Hükümetse vadeli iş sözleşmelerinin yüzde 10'luk ücretle geçersiz kılınacağı kararını verdi. Çok sayıda vadeli iş sözleşmesi iptal edildi ve lale soğanı tüccarları ellerinde laleleri ile kalakaldı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)