Ana SayfaPiyasaDünyanın en büyük 8 ekonomik krizi---

Dünyanın en büyük 8 ekonomik krizi

5 / 10
Dünyanın en büyük 8 ekonomik krizi
02 Ağustos 2019 - 16:27 www.borsagundem.com

3. Britanya Northern Rock Kurtarma Paketi (2007)

Northern Rock'ın kazançlı ipotek iş modeli, vergi sığınağı olan Manş Adaları'ndan Granite'de yer alıyordu.

Granite, Down Sendromlu bireylerin faydalanması için kurulan hayır kurumu gibi görünse de 45 milyar sterlin değerindeki hiçbir varlığını bu amaç için kullanmadı. Granite'in tek amacı, menkul kıymetleştirme işlevi görmesiydi, varlığa dayalı menkul kıymetleri yatırımcılara satıyordu ve vadesi gelecek ipotek senetlerini yenileriyle değiştiriyordu.

Küresel likidite dönemi suyunu çekince Northern Rock para piyasası borçlarını ödeyemedi. Birleşik Krallık Merkez Bankası olan İngiltere Bankası'ndan acil finans yardımı talep etti.

Kurtarma talebi haberleri ortaya çıkınca müşteriler toplamda 1 milyar sterlini bankadan çekti ve Northern Rock'ın yüzde 5'lik varlığı bir anda buhar oldu. 17 Eylül'e kadar 2 milyar sterlin daha çekildi ve bankanın hisseleri yüzde 72 değer kaybetti.

Britanya HÜkümeti, Northern Rock teminatları için hükümet garantisi verse de bankadan sermaye çıkışlarının önüne geçilemedi. Ocak 2018'de Northern Rock, konut ipoteği portföyünü JP Morgan'a sattı ve satıştan elde edilen 2.2 milyar sterlinlik kazancı, İngiltere Bankası'ndan aldığı krediyi kapamak için kullandı.

Mart 2008'de yayınlanan raporda, Northern Rock Krizi sürecince hükümetin müdahalesinin yetersiz olduğu bilgisi paylaşıldı ve bankanın iflas etmesinden banka yönetimi sorumlu tutuldu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)