Ana SayfaPiyasa100 bin puan sonrası borsada yön ne olur?---

100 bin puan sonrası borsada yön ne olur?

3 / 4
100 bin puan sonrası borsada yön ne olur?
13 Haziran 2017 - 11:36 www.borsagundem.com

Eda Önder Öztürk - Alan Yatırım Kıdemli Analisti

BIST 100 endeksi 2016 yılı Kasım ayından bu yana 74.000 seviyelerinden başlatmış olduğu yükseliş trendi paralelinde bugün 100.000 seviyesinin üzerini test ederek kendi tarihindeki zirve seviyesini test etti. Özellikle Avrupa’daki pozitif havadan gelen kuvvetle söz konusu yükselişleri teyit eden ve 100.000 seviyesini zemin edinen endeks için bundan sonra yükselişin devamı için global pozitif risk iştahının devam edip etmeyeceği belirleyici olacak. Son dönemde makro verilerimizdeki toparlanmadan da görüldüğü üzere Avrupa tarafındaki iyileşmeden pozitif etkilenmeye devam ediyoruz. Özellikle ihracat gelirlerimizin önemli bir kısmının euro ve girdi maliyetlerinin de dolar olması nedeniyle euronun dolar karşısında gösterdiği olumlu performans bir süre daha bizlere katkı sağlayacak gibi görünmekte. Bu sebeple yatırımcılarda psikolojik sebepler kaynaklı görülebilecek kar satışları için dikkatli olunmasında fayda olup, endekste yükselişler için bir miktar daha alan olduğu düşünmekteyiz. 

Yurt içinde toparlanan sanayi üretimi, enflasyonda gerileme beklentisi gibi makro hikayelerle desteklenecek yükselişin; önümüzdeki Almanya seçimlerine kadar da Avrupa’daki pozitif risk iştahının etkisi ile birlikte endekste yeni hedef seviyeleri 105.000 bölgesine doğru revize edilebileceği görüşündeyiz. Ancak söz konusu yükseliş için yurt dışından gelecek desteğe ihtiyaç duyduğumuz tekrar belirtmekte fayda var.

Bununla birlikte endeksin çarpanlarına baktığımızda; BIST yılbaşına göre USD bazında %25 yükselmesine karşın mevcut durumda gelişen ülkelere göre %26,4 gibi yüksek iskonto oranı ile işlem görmektedir. Son 10 yıllık dönemi incelediğimizde BIST ortalamada gelişen ülkelere kıyasla %17,8 iskontolu işlem gördüğü ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple son dönemdeki yükselişe rağmen Borsa İstanbul’un %10 oranında daha yükseliş kaydetmesi durumunda son 10 yıllık dönemdeki ortalama iskonto oranı yakalayacağı görülmektedir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)