Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Büyüme verilerini nasıl okumalı?

12 Mart 2019, 09:27 - -

Türkiye ekonomisi yılın son çeyreğinde yüzde 3 daralırken yılın tamamında yüzde 2,6 büyüme gösterdi. Peki, büyüme verilerini nasıl okumalı?

Türkiye’nin 2018 yılı son çeyrek büyüme verileri açıklandı. Türkiye ekonomisi yılın son çeyreğinde yüzde 3 daraldı. Yılın tamamında ise ilk üç çeyreğin olumlu etkisiyle yüzde 2,6 oranında büyüme gösterdi. Yeni Ekonomik Programda (YEP) büyüme hedefi yüzde yüzde 3,8 seviyesinde bulunuyordu.

Ekonomiye ait bütün temel göstergeleri, özelleştirilmiş ve ayrıntılı fonksiyonlarla bir arada işleyen Excel tabanlı esnek analiz platformu Makro Expet’te oluşturduğumuz grafiklere göre ekonomideki büyümenin kısa ve uzun vadedeki seyrini inceledik:

Büyüme verileri 2017’nin son çeyreğinden bu yana ivme kaybederek 2018’in son çeyreğine gelindiğinde eksiye geçti.

Bir ülkenin uzun vadedeki ortalama büyüme hızı aynı zamanda o ülkenin potansiyel olarak büyüme hızı hakkında da bilgi verir.

Türkiye ekonomisi büyüme verileri incelendiğinde yıllık ortalama büyümenin yüzde 4-5 seviyelerinde olduğunu görüyoruz. Bu seviyenin üzerine çıkılarak gerçekleşen agresif büyümeler sonrasında küçülme gerçekleşiyor.

Son açıklanan verilere göre gerçekleşen küçülme sonrasında 2019’un ilk iki çeyreğinde de negatif bir seyir görebiliriz. Ancak yılın ikinci yarısından sonra bir düzelme gözlenebilir. Küçülme oranının düşük olmaması, geçtiğimiz yıl aynı dönemdeki verilerin yüksekliği verilerin pozitif gelmesini zorlaştıracaktır. Ancak yılın ikinci yarısından itibaren eğilim değişebilir.

Büyüme verilerini değerlendirirken geçmiş dönemdeki seyrini de göz önünde bulundurmalı. Büyümenin sadece bir çeyrek dönemde ya da bir yıl yüksek ya da düşük çıkması değil, istikrarlı bir seyir izlemesi önemli.

Ekonomide yaşanan daralma büyük ölçüde kur şokundan kaynaklanıyor. Finansal istikrar sağlandığında büyümenin de ivmesi yeninden yukarı dönecektir.

Uzun vadede daha fazla büyümenin tek yolu ise üretkenliği artırmadan geçiyor. Üretimi artıracak yapısal reformların gerçekleşmesi istikrarlı bir büyümenin de temelini oluşturacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)