SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

SORU : Özerden Plastik 20 yıllığına kiraladığı fabrika binası için bir yıllık kira bedeli için 1,5 trilyon + KDV veriyor. Buraya kadar normal. Bu şirket büyümek istiyor diye algılayabiliriz. Ama sorum şu; elinde fabrika binası için almış olduğu arsa var ve değeri 7,5 trilyon. Bu arsayı satıp 15 trilyonluk yer satın alıp oraya fabrika binası yapsaydı daha iyi yatırım olmaz mıydı? Sonuçta yer kendisinde kalırdı? Sizce şirket yönetimi bu kararda yanlış düşünmüş müdür? Gönderen : Nedim Kısa 07.04.2019, 12:54

Şirketler yatırımda bulunurken mevcut mali yapılarına ve gelecekteki beklentilerine göre farklı kararlar alabilirler. Üretimini gerçekleştireceği tesis binasının kira mı yoksa mülkiyetini almak mı sorusu da sıklıkla tartışma konusu olabilmekte. Şüphesiz bunun genel kabul gören bir cevabının olduğunu söylemek zor. Neticede doğru cevap yıl sonundaki bilanço kalemlerinde gizlidir. Öte yandan kira yerine üretim tesisinin mülkiyetinin satın alınması arzu edilse dahi istenilen lokasyonda satılık bir taşınmaz bulunmaması ya da istenilen tutarda olmaması da kiraya yönlendirebilir. Bu nedenledir ki bir firma yönetimin verdiği kararın peşinen yanlış olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Asıl önemli olan ise yıl sonunda firmanın kârını büyütüp büyütmediğidir. Eğer firma kâr ediyor ve bu kârı artırmayı başarabiliyorsa o taktirde ortada bir başarının varlığından söz etmek gerekecektir. T Özerden Plastik, geçtiğimiz yıl mayıs ayında yaptığı açıklamada Dilovası’nda bulunan bir taşınmazı fabrika ve ofis olarak kullanmak amacıyla 20 yıllığına kiraladığını duyurdu. Fabrikanın yıllık kira bedelinin KDV hariç 1,5 milyon TL olduğu ifade edilirken detaylar hakkında bilgi verilmedi. Öte yandan şirketin mali yapısı incelendiğindeyse geçtiğimiz yıl kârını artırdığı gözlenmekte. Bununla birlikte yatırımcının hisseye olan talebinde artış olmaması kârın yeterli görülmediği şeklinde yorumlanabilir. Hissenin fiyatı, Şubat 2018’de düzeltilmiş verilerle en yüksek 4,10 TL olurken yaşanan düşüşün ardından şimdilerde 2,95 TL’den işlem görüyor. Kârdaki artışın devam etmesi halinde hissenin mevcut seviyelerden daha da yukarılara çıkması mümkün olabilecektir.

OZERDEN AMBALAJ OZRDN

Alış0,00

Satış59,90

Gün İçi En Düşük59,50

Gün İçi En Yüksek62,00

PD/DD7,76

FK12,05

Fiyat59,90

Değişim-2,60%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI