E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK devreye girdi, TSPB’de önergeler geri çekildi---

SPK devreye girdi, TSPB’de önergeler geri çekildi

SPK devreye girdi, TSPB’de önergeler geri çekildi
15 Aralık 2017 - 13:11 borsagundem.com

Borsagundem.com’un manşeti, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Olağanüstü Genel Kurulu’na damgasını vurdu. SPK devreye girdi, yönetimin üyelik yapısında değişiklik isteyen gruplar geri çekildi

BORSAGUNDEM.COM

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Olağanüstü Genel Kurulu’nun ‘olağanüstü’ gündemine, Borsagundem.com’un manşeti damgasını vurdu. Birlik yönetimindeki iki grubun ‘iktidar mücadelesi’ verdiği ve üyelik yapısının yeniden şekillenmesinin istendiğine yönelik haberimizin ardından SPK’nın devreye girdiği, önergelerin geri çekildiği öğrenildi.
Türkiye’nin Borsagundem.com’dan okuduğu haberde, aracı kurumlar, bankalar, portföy yönetim şirketleri ve yatırım ortaklıklarının Sermaye Piyasalarındaki güçlü sesi olan TSPB’de 11 kişilik yönetim kurulu üyelik yapısının değiştirilmesi için özellikle aracı kurumlar ile portföy yönetim şirketlerinin hazırlık yaptığı bilgisi yer aldı.

ARACI KURUMLAR İLE PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ KARŞI KARŞIYA

Buna göre üyelik yapısının değişimine zemin hazırlamak için, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, bağımsız ve banka temsilcilerinden eksiltme yapılması planlanıyordu. Birlikteki etkinliklerini artırmak için harekete geçen portföy yönetim şirketleri de iddiaya göre ‘5+5 modeli’ni önerdi. İletilen mesaj açıktı: “Aracı kurumlardan 5 üye olacaksa, bizde o masaya 5 üye ile oturalım.”
Mesaj ne kadar berraksa aracı kurumlardan gönderilen yanıt ta o kadar netti. Aracı kurumlar bu öneriye şiddetle karşı çıktı.

ÖNERGELER GERİ ÇEKİLDİ

Sürpriz gelişmeler üzerine gözler dün saat 14.00’de Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Genel Merkezi’nde düzenlenen ‘kritik’ toplantıya çevrildi. Basına kapalı önemli buluşmada sıcak dakikaların yaşandığı ortaya çıktı. Borsagundem.com’a ulaşan bilgilere göre, gruplar tarafından hazırlanan ‘yeni yönetim üyelik yapısı’ önergeleri Olağanüstü Genel Kurul’un gündemine gelmedi! Çünkü verilmedi! Sermaye Piyasaları Kurulu’nun (SPK) devreye girmesi üzerine, önergelerin geri çekildiği öğrenildi.

İLKAY ARIKAN: HER GRUP KENDİ TEMSİLCİSİNİ SEÇECEK

Yoğun bir katılımın yaşandığı, Birlik’in 2018 yılı aidatı, üye gider payları ve 2018 yılı bütçesinin görüşüldüğü toplantının ardından telefonla ulaştığımız TSPB Birliği Genel Sekreteri İlkay Arıkan da önergelerin verilmediğini doğruladı. “Önerge vereceği beklenen arkadaşlar önergeyi vermediler. Bakın bizde 4 üye grubu var, bankalar, aracı kurumlar, yatırım ortaklıkları ve portföy yönetim şirketleri. Bunlar üyelerini seçerken her grup kendi üyesini seçme şeklinde bir önerge verildi. Başka bir önerge verilmedi. Dolayısıyla üye gruplarının yönetim kuruluna verdikleri temsilci sayısında herhangi bir değişiklik yok” diyen Arıkan sözleri şöyle devam etti: “Bağımsız üyeler ve TDUB devam ediyor. Sadece üye gruplarının seçiminde herkes kendi grubunu seçecek, bağımsızları bütün üye grupları seçecek. Verilen ve kabul edilen önerge bu…”

“KANUN YAPMAYA EŞDEĞER BİR SÜREÇ”

Arıkan bundan sonra işleyecek olan prosedürü de “Tabi biz bu önergeyi kabul ettik ama buradan SPK’ya iletiyoruz. SPK uygun görürse, statü değişikliği için ilgili bakana gönderiyor. Bakan da kabul ederse Bakanlar Kurulu’na götürülüyor. Neredeyse kanun yapmaya eş değer bir süreç var burada. Dolayısıyla genel kurulda kabul edilmiş olması bunun diğer süreçlerinin de hızlıca geçip olacağı anlamına gelmiyor” sözleriyle anlattı.

TSPB’de kritik toplantı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)