E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yatırımcılarının yeni kuralı: Anlatma, göster!---

Borsa yatırımcılarının yeni kuralı: Anlatma, göster!

Borsa yatırımcılarının yeni kuralı: Anlatma, göster!
24 Nisan 2024 - 11:31 borsagundem.com

Bilanço sezonunun hız kazanmasıyla birlikte yatırımcılar şirketlerden vaatler değil gerçekleri duymak istiyor. Barron’s’un haberinde mevcut piyasa ortamının opsiyon yatırımcıları için cazip olabileceğine dikkat çekildi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senedi ve opsiyon piyasaları yatırımcıların artık yeni bir düsturu var: “Anlatma, göster!” Son volatilite döneminde piyasaların lideri konumundaki hisse senetlerinin düştüğünü gören yatırımcılar bilanço sezonu hızlanırken hisse senetlerine ilişkin beklentilerini değiştirdi. Bu da Hisse senetleri fiyatlamaları konusunda bir soru işareti yaratıyor.

Barron’s’un haberine göre Nvidia, Microsoft ve Meta Platforms dahil olmak üzere bazı büyük isimlerin hisse fiyatlarındaki zayıflık analistlerin dikkatini çekiyor. Habere göre enflasyonun kalıcı olduğu, faiz oranlarının yükseldiği ve savaşın Orta Doğu ve Ukrayna'da tüm hızıyla devam ettiği bir ortamda yatırımcılar şirketlerin geleceğe dair beklentileri üzerinden hisse senetlerine avantaj sağlama konusunda giderek daha isteksiz hale geldi.

Yatırımcılar artık 2024 bilançolarını etkileyebilecek ekonomik koşullara karşı temkinli ve dünyayı değiştiren yapay zeka gibi kanıtlanmamış trendleri takip etmeye daha az istekli. Dolayısıyla hisse senedi değerlemelerini haklı çıkarmak için bilanço verileri istiyorlar.

Sabit getirili yatırımların %5,5 veya daha fazla ödeme yaptığı bir ortamda sağlam F/K oranlarıyla işlem gören hisse senetlerinin prim fiyatlarını hak ettiğine dair kanıtlara ihtiyaç var. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri %4,6 civarında getiri sağlarken ve ABD ekonomik verileri de beklentilerin üzerinde güç gösterirken birçok yatırımcının yılın başında beklediğinin aksine ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını düşürme yetisi şüphe uyandırmaya başladı. Dolayısıyla hisse senetleri ve tahviller arasındaki gerilimin azalması da pek olası değil.

Sadece hisse senedini tercih eden yatırımcılar bu ortamda zarar görebilir. Kötü haberlerin gergin yatırımcı hissiyatıyla birlikte piyasaları etkilemesi muhtemel. Kötü bilançolar bildiren veya daha da kötüsü, kötü bilanço tahminleri yayınlayan şirketlerin hisse senedi fiyatları muhtemelen düşecektir.

Opsiyon yatırımlarını merkezine alan yatırımcılar içinse mevcut piyasa ortamı tam tersine memnun edici olabilir. Belirsizlik, opsiyonların zımni oynaklığını, genellikle olması gerekenin ötesinde artırır ve bu da opsiyon yatırımcılarını daha iyi ödüllendirir.

Çok az yatırımcı, opsiyonlar üzerinden ticaret yapacak kadar yeteneklidir. Bu nedenle, varlıkları hakkında daha az derin bilgiye sahip hisse senedi yatırımcılarının, getirileri artırmak ve riski azaltmak için muhafazakar opsiyon stratejileri kullanmaları daha iyidir.

Barron’s’un haberinde opsiyon piyasalarında karanlıkta yönünü arayan yatırımcıların yollarını aydınlatacak altı ipucuna dikkat çekiliyor:

*Kanaat yatırımın ana bileşenidir. İnancınız ve zamanınız varsa, korku primlerinin yükseleceği düşüşler sırasında nakit teminatlı alım opsiyonları kullanın. Benzer şekilde, sahip olduğunuz ve satmak isteyebileceğiniz hisse senetleriyle ilgili endişeleriniz varsa, hisse senetleri yükselirken açığa satış opsiyonları düşünebilirsiniz.

*Sırf volatilite yüksek ve primler cazip olduğu için opsiyon ticareti yapmayın. Bu araçları hisse senetleri hakkındaki görüşlerinizi ifade etmek için kullanın. Yalnızca sahip olmak istediğiniz hisse senetleri için ticaret yapın. Daha yüksek fiyatlarla satmak istediğiniz hisse senetleri için satış opsiyonları yapın. Bu kadar basit.

*Kimse gerçekten ne olacağını bilmiyor. 10 yıllık ABD Hazinesi getirileri %5'e ulaşırsa, hisse senedinden tahvillere doğru bir rejim değişikliği yaşamak üzere olup olmayacağımız veya son hisse senedi düşüşlerinin son zamanlardaki birçok tökezlemede olduğu gibi geçici olup olmayacağı belli değil. Soru işaretleri cevaplanana kadar kahraman olmaya çalışmayın, reaktif olun.

*Harekete geçerken aşamalı davranın. Pozisyonlara göre ölçeklendirin. Bir kerede büyük işlem yapmayın. Bir hisse senedini düşük fiyattan vadeli alım istiyorsanız, ancak hisse senedi fiyatlarının düşmesinden endişe ediyorsanız, örneğin mevcut fiyattan beş birim vadeli alım yapın ve ardından bekleyin ve başka bir düşüşte beş birim daha vadeli alım yapın ve ardından ticareti ölçeklendirmeye devam edin.

*Opsiyon fiyatlarını belirleyen Cboe Volatility Index (VIX) vadeli işlemlerini izleyin. Vadeli işlemler, sofistike yatırımcıların özellikle ABD başkanlık seçimleri konusunda tedirgin olduğunu gösteriyor. Fazla iyimser davranırsanız piyasaların özü olan bu büyük olasılık ve risk oyununda ters ayakta yakalanabilirsiniz.

*Unutmayın: Kötü yatırımcılar para kazanmanın yollarını düşünürler. İyi yatırımcılarsa para kaybetmemenin yollarını düşünürler.

 

Borsada toparlanma kalıcı olacak mı?

 

Visa, tahminleri aşan kar açıkladı

 

JPMorgan CEO'su Dimon: ABD ekonomisi 1970'lere dönebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)