E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTSPB’de kritik toplantı---

TSPB’de kritik toplantı

TSPB’de kritik toplantı
13 Aralık 2017 - 17:51 borsagundem.com

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği bugün Olağanüstü Genel Kurul için toplanıyor. Ancak bu toplantı kritik çünkü üyelik yapısının değişmesi bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM – KULİS HABER

Son Olağan Genel Kurulu’nu iki kez ertelemenin ardından 9 Haziran 2017’de, o günlerin Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin de katılımıyla gerçekleştiren Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), bugün (14 Aralık 2017) 19. Olağanüstü Genel Kurul’u için toplanıyor.  Birliğin 2018 yılı aidatı, üye gider paylarının ve 2018 yılı bütçesinin görüşülerek karara bağlanacağı toplantıya tüm üye temsilcilerinin katılımı bekleniyor.

DEĞİŞİM ‘SANCILI’ OLACAK

Ancak yoğun olması düşünülen ilginin altında sadece aidat, giderler ve bütçe yok. Çünkü bu maddeler olağan. Bu toplantıyı ‘olağanüstü’ kılan, hatta kritik hale getiren ise, aracı kurumların, portföy yönetim şirketlerinin ve bankaların Sermaye Piyasalarındaki sesi olan TSPB’de yönetim kurulu üyelik yapısının yeniden şekilleneceği beklentisi.

Borsagundem.com’a ulaşan bilgilere göre değişim ‘sancılı, çekişmeli’ olacak. 

PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİNİN ‘ETKİLİ OLMA’ ISRARI

İlhami Koç’un başkanlığında güçlü ilişkilere ve dev organizasyonlara imza atan TSPB’de yeni üyelik organizasyonuna yönelik kulislere sızanlar, aracı kurumlar ile portföy yönetim şirketleri arasında bir güç çekişmesi yaşanacağını işaret ediyor.

Söylenenlere göre üyelik değişimine zemin hazırlamak için, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, bağımsız ve banka temsilcilerinden eksiltme yapılacak. İşte tam bu noktada devreye giren portföy yönetim şirketleri, iddiaya göre, Birlik’teki etkinliklerini artırmak için harekete geçti.  “5+5” modelini önerdi. “Aracı kurumlardan 5 üye olacaksa, bizde o masaya 5 üye ile oturalım” mesajını iletti.

Ancak aracı kurumların bu öneriye şiddetle karşı çıktığı öğrenildi.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ ŞİKAYETÇİ: “BANKA DIŞI ARACI KURUMLAR TEMSİL EDİLMİYOR”

Sektör temsilcileri de, “Statü değişikliği için çalışma yapıyoruz çünkü aracı kurumların temsil edilmemesinden kaynaklanan bir sıkıntı var. Geçen seneki genel kurulda önerge verilmişti. O önergeye göre de yönetim kurulu seçiminin ve yapısının değiştirilmesiydi. Ama 9 Haziran’daki genel kurulda bu olmadı. Şimdi yarınki genel kurulda önerge verilecek” diye konuşuyor.

Borsagundem.com’a konuyla ilgili bilgi verirken, “Yönetim Kurulu 11 kişiden oluşuyor.  Biliyorsunuz bu grubun içerisinde yatırım kuruluşları var, portföy yönetim şirketleri var, bankalar var, TDUB  ve bağımsızlar var.  Biz var olan yönetim kurulu seçim yapısının değiştirilmesini istiyoruz. Eskiden birliğin adı TSPAKB idi. Sonra AK ifadesi çıktı ve TSPB oldu. AK’la birlikte aynı zamanda aracı kuruluşların temsilcileri de yok oldu! Bakın, bağımsız aracı kurumlardan bahsediyoruz, yani banka dışı aracı kurumların hiç bir tanesi TSPB yönetiminde yer almıyor. Herkes var ama biz yokuz” diyen sektör temsilcileri şunları söylüyor:

DEVRE DIŞI KALACAK ÜYELER

“Sunacağımız önergeye oylamada evet çıkarsa anahtarı çevirmiş olacağız. Ondan sonra top TSPB’de olacak ve inceleyip bakacaklar. Belki bizimle tekrar toplantı yapacaklar. Bizim önergemiz, iki tane bağımsız yönetim kurulu üyesinin devre dışı kalması. Aynı zamanda bir de Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nden (TDUB) bir üyenin devre dışı kalmasını istiyoruz. Zaten TDUB da istemiyor. Bunlar kanunla belirlendiği için, biz statü olarak belli bir karara vardıktan sonra bakanlığa gidecek. Kararı bakanlık verecek, evet, ya da hayır diyecek.”

DENGELİ SEÇİM FORMÜLÜ

Sektör temsilcileri dengeli bir seçim olması için de şu öneriyi getirdiklerini ifade ediyor:

“Bizim önerimiz şöyle, herkes kendi kompartımanında oy atsın.  Yani yatırım kuruluşları kendi içinden çıkacak olan adayları kendi yatırım kuruluşları içinden seçsin. Böylece daha dengeli bir seçim olacaktır. Tabi bu önergenin kabulü halinde gündeme girecek.”

GÖZLER GENEL KURULDA

Sıcak gelişmeler üzerine gözler bugün saat 14.00’de Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Genel Merkezi’nde düzenlenecek toplantıya çevrildi. Bakalım kritik buluşmadan nasıl bir üyelik yapısı çıkacak?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ARTO15 Aralık 2017 13:57

    Birlik , temsil etme yeteneğini yitirmiş bence. Kariyer peşinde koşanlardan oluşmuş diye bakıyorum.

  • ARTO15 Aralık 2017 13:55

    Sermaye Piyasasını güçlendirmek herkesin arzusu. Yatırımlar artsın, tasarrufa yönelsinler istiyorlar. 20 sene öncede bir milyon yatırımcı vardı. Halen yatırımcı sayısı 1.000.000 kişi. Aktif işlem yapan 1300 yatırımcı var. Halka açık şirketlerde hisse yatırımcısını korumazsanız, piyasaya olan güvende azalır. Tahtası kapalı senetler var. Şirketlerin, yatırımcısını koruyan bir yapısı olması gerekir. Sürekli zarar eden şirketlere neden zarar ettiğini açıklamalı. Şirketler,riskleri ile ilgili raporlarlar yayınlamalılar. Yatırımcıyı sadece para veren kişiler olarak bakılmamalı. Manipülatif işlemleri SPK da Borsa da biliyor. Bunlara dur denmeli.

  • birlik maaşlar14 Aralık 2017 10:12

    ortalama brüt maaşlar 17,000 tl ( yazı ile onyedi bin )

  • Hepimiz biriz13 Aralık 2017 20:36

    Artık DUR deyin, aylık net 24.000 tl Bağımsız üyelere vermemek için DUR deyin..