E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBanka kökenli olmayan aracı kurumlar kazan kaldırdı---

Banka kökenli olmayan aracı kurumlar kazan kaldırdı

Banka kökenli olmayan aracı kurumlar kazan kaldırdı
21 Mart 2017 - 15:42 borsagundem.com

“Sesimizi duyurmak istiyoruz” diyen ve TSPB Yönetiminde daha fazla söz hakkı isteyen banka kökenli olmayan Aracı Kurumlar konuyu Birlik gündemine taşıyor. İmzalar toplandı, kritik toplantı bugün…

BORSAGUNDEM.COM – KULİS HABER

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nde üstü örtülü büyük sancı su yüzüne çıktı.

Aracı Kuruluşları Birliği olarak sermaye piyasalarında hizmet verirken Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’ne (TSPB) dönüşen Kurum yönetiminde söz hakkı da değişti. Yeni statüyle birlikte banka kökenli olmayan Aracı Kurum temsilcileri Yönetim Kurulu’nun dışında kaldı.

Halen görevde olan 9 kişilik TSPB Yönetim Kurulu’nda sadece bir kişinin banka kökenli olmayan kurum temsilcisi olarak yer aldığını ifade eden Aracı Kurumlar “Hiçbir şeyden haberimiz olmuyor, kimse bizi duymuyor” itirazıyla sonunda kazan kaldırdı.

ARACI KURUMLAR İMZA TOPLADI

Yönetimde söz hakkı kalmayınca seslerini duyuramadıklarını, sermaye piyasalarında yaşanan gelişmeler karşısında tepkilerini dile getiremediklerini ifade eden Aracı Kurum yetkilileri kritik konuyu bugün Birlik gündemine taşıyor. Bu arada yeni statüye karşı çıkarak mutlaka değişmesi gerektiğini vurgulayan Aracı Kurumların konunun bugün yapılacak Birlik toplantısında görüşülmesi için imza topladıkları, yeterli sayıya ulaştıkları ortaya çıktı.

ADNAN BAHAR: BİZİM DIŞIMIZDA HERKES VAR

Bahar Menkul Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bahar, “Bu konuyla ilgili olarak ilk önce TSPB sonrasında Borsa Aracı Kurumları Yöneticileri Derneği bir toplantı yapacak. Biz dernek olarak yaklaşık 25 imza toplayıp TSPB’ye sunduk. Konu, statünün değiştirilmesiyle ilgili, Bakanlık ve SPK nezdinde girişimlerde bulunulması. Çünkü biz banka dışı aracı kurumlar Birlik’te hiçbir şekilde temsil edilemiyoruz. Yani söz sahibi değiliz. Ama Birlik yönetiminde bizim dışımızda herkes var” dedi.

Aracı Kuruluşları Birliği isminin yok edildiğini vurgulayarak, “Ne kadar Sermaye Piyasası oyuncusu varsa buraya geldi. Bakın statü baştan hataydı, biz bunun değişmesi için Ali Babacan’a, Vahdettin Ertaş’a, Müsteşar’a gittik. Yani biz var mıyız yok muyuz belli değil…” diyen Adnan Bahar, Borsagundem.com’a şunları söyledi:

“BAKANLIK KARARINDAN, SPK TEBLİĞİNDEN HABERİMİZ OLMUYOR"

"Eskiden 50-60 kardeştik şimdi 225 tane kardeş olduk. Sayının çoğalmasına rağmen Borsa İstanbul’u temsil eden aracı kurumlardan maalesef bir tane firma temsilcisi dahi yönetimde yok. Bir tek Turkish Yatırım’dan Berra Doğaner var ama, o da banka kökenli bir aracı kurum. Biz dernek olarak Bakana ve Vahdettin Bey’e gidip dertlerimizi anlatıp, yanlışlık olduğunu söyledik. Konuyla ilgili imza kampanyası başlattık ve yeterli imzayı topladık. TSPB’nin toplantısında statünün yüzde yüz değiştirilmesi konuşulacak. Çünkü bizim hiçbir olaydan haberimiz olmuyor. Mesela bakanlığın aldığı karardan haberimiz yok, SPK’nın aldığı tebliğlerden haberimiz yok.

Belki biz eskiden bir grup oluşturup birisini sokabilirdik Birlik yönetimine ancak şimdi aracı kurumlar 60 tane oy çıkartıyor fakat portföy yönetim şirketleri banka kökenli olduğu için çoğunluk oluyor. Karşımıza da 100-180 kişilik bir grup çıkıyor. Tabi böyle olduğu için bir şey yapamıyoruz.

Statünün haricinde, aracı kurumlar azaldıkça birliğe ödediğimiz aidat yüzde 30 zamlandı. Biz buna da itiraz ettik. Çünkü bu da çok önemli bir konu."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.