E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBorsa İstanbul'da 450 milyon liralık teminat krizi---

Borsa İstanbul'da 450 milyon liralık teminat krizi

Borsa İstanbul'da 450 milyon liralık teminat krizi
05 Eylül 2017 - 15:31 borsagundem.com

Merkezi karşı taraf uygulaması sonrası SPK, Borsa İstanbul'un aracı kurumlardan aldığı işlem teminatlarını iade etmesini istedi. Borsa İstanbul yönetimi yönetmelik değişikliği yapmadığı için ödemeler yapılamadı

BORSAGUNDEM.COM/ÖZEL HABER

Aracı kurumların teminatlarının iadesi Borsa İstanbul yönetimi yönetmelik değişikliği yapmadığı için bir türlü gerçekleştirilemiyor.

30 Ağustos 2017 tarihinde KAP’a yapılan açıklamada, Borsa İstanbul'da işlemlere aracılık eden aracı kurumlara yatırdıkları teminatlar iade edileceği duyuruldu. İade kararının da Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) geçtiğimiz haftalarda belirlediği esaslara göre gerçekleştirileceği belirtildi.

TAKASBANK DEVREYE GİRDİ

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklamada konuyla ilgili olarak şu detaylara yer verildi:
“Pay Piyasasında 19/06/2017 tarihinden itibaren Takasbank tarafından merkezi karşı taraf hizmeti verilmesi nedeniyle, Sermaye Piyasası Kurulu’nun 11.08.2017 tarihli kararında belirlenen esaslar çerçevesinde, anılan piyasada faaliyette bulunan üyelerin teminatları iade edilecektir. Bu kapsamda, borsa işlemlerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar nedeniyle yargı yoluna başvurmuş ekte yer alan aracı kuruluşların müşterilerinin, açmış oldukları davaları ilgili merciden derkenar almak suretiyle en geç üç ay içinde Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürlüğü Reşitpaşa Mah. Borsa Cad. N4 34467 Sarıyer/İstanbul adresine bildirmeleri gerekmektedir.”

RAKAM YAKLAŞIK 450 MİLYON LİRA

SPK’nın 11 Ağustos’ta aldığı kararlar çerçevesinde ödenmesi gereken işlem teminatları aradan yaklaşık bir ay geçmesine rağmen ödenemiyor. Konuyla ilgili olarak bilgisine başvurduğumuz sektör temsilcileri ödeme yapılabilmesi için Borsa İstanbul’un konuyla ilgili yönetmeliği değişikliği yapması gerektiğini belirtiyorlar. Bu konuda bir tebliği hazırlanmadığı için de ödemenin yapılamadığı vurgulanıyor. Borsa İstanbul’da teminat olarak tutulan rakamın 450 milyon liraya yakın olduğu belirtiliyor. 

BORSANIN ÖNÜ AÇILIR

Teminatların iadesiyle özellikle işlem hacminde üst sıralarda olan aracı kurumlarda büyük rahatlama olacağı belirtiliyor. Teminatların çözülmesiyle işlem hacminin artması, bunun da borsaya yükseliş olarak yansıması bekleniyor.
Borsagundem.com’a konuşan Gedik Yatırım Genel Müdürü ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Metin Ayışık, Borsa İstanbul’un bir yönetmelik değişikliği yapması gerektiğini belirterek, bu konuda yine SPK’nın onayı alınması gerektiğini söyledi. Daha önceki yapılan açıklamalarda sektörün konunun çözüldüğünü ve ödemlerin yapılacağını zannettiklerini belirten Ayışık, “Bu konuyu bayramdan önce hem Borsa İstanbul hem de SPK ile konuştum. Biz bu kararı olumlu alındı zannettik. Aslında SPK yönetmelik değişikliği yapılması gerektiğini belirtmiş.
Teminatlar konusunun Borsa İstanbul’un yönetmeliğinde yer alan şekliyle çözülemeyeceğini bunun için de yönetmelik değişikliği yapılmadan iadelerin söz konusu olamayacağını belirten Ayışık, “Borsa İstanbul yöneticileri bu yönetmelik değişikliği konusunda toplanacaklar ve bir karar verecekler” dedi.

 Sektörün çatı örgütü Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Genel Sekreteri İlkay Arıkan ise Merkezi Karşı Taraf uygulamasının başlamasından önce,  uygulamanın çifte teminatlandırmaya neden olmaması için, SPK ve Borsa İstanbul nezdinde Birlik tarafından girişimlerde bulunduğunu söyledi. "Birliğimizin bu girişimi üzerine SPK’nın Borsa İstanbul’dan aldığı öneri sonucunda duyurulan yöntem SPK tarafından uygun görülmüştür" diyen Arıkan, "25.8.2017 tarihi itibariyle Takasbank’a yatırılması gereken tutarlar Borsa İstanbul tarafından iade edilecektir. Bu şekilde yapılacak teminat iadesi aracı kurumlar tarafından olumlu karşılanmakta olup, teminatların tamamının iadesi, ancak Borsa İstanbul ile ilgili düzenlenmelerde değişikliklerin yapılması halinde mümkün olabilecektir" dedi.

SEKTÖR ACİL ÇÖZÜM BEKLİYOR 

Sektör temsilcileri ise SPK’nın iade ile ilgili kararının üzerinden yaklaşık bir ay geçmesine rağmen yönetmelik değişikliği konusunda henüz bir adım atılamamasından şikayet ediyorlar.  Borsa yönetiminin bir an evvel toplanarak yönetmelik değişikliği konusunda adım atması halinde aracı kurumlarda büyük rahatlama yaşanacağı belirtiliyor. Bu durumun da borsaya olumlu yansıması bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Jale06 Eylül 2017 12:57

    Endeks %7 yukseldi diye seviniliyor ama enflasyon %11 çıkıyor. Eriyor resmen hisseler

  • Vohdettin06 Eylül 2017 12:56

    Borsa o kadar parayı verirken nazlanacak biraz

  • Murat Aydın05 Eylül 2017 21:55

    bistech sistemi dediler borsayı robotlara teslim ettiler.Nastagla birleşti felan her hisse için maximum alış satış adetlerini kaldırdılar.Tek kalemde milyon lotlar havada uçuyor alınıyor satılıyor.Hisseleri yabancılar alıyor satıyor yerli küçük yatırımcı kalmadı.Biste robotlar hakim.her hissede robot var.

  • !!05 Eylül 2017 21:04

    spk kazansın kimse kazanmasın!!!

  • ARTO05 Eylül 2017 18:11

    Aracı Kurumlar kimsenin umrunda değil. Bütün karşı kurumlar, sadece kendilerini düşünüyorlar. Sanki bistech sistemine geçiş bir anda oldu. Bir yıl öncede biliniyordu böyle olacağı. Çıkan karar, dalga geçer gibi bir karar.