Ana SayfaPiyasaTümosan ve İş GYO sorusu---

Tümosan ve İş GYO sorusu

1 / 2
Tümosan ve İş GYO sorusu
16 Ekim 2017 - 08:36 www.borsagundem.com

YENİ İHALEYİ BEKLİYOR

SORU (1) - TMSN’nin durumu ne olacak? Uzun vade bekleyelim mi? 

Mehmet Cömertoğlu 

CEVAP - Altay Tankı Projesi için teknik destek alacağı Avusturyalı AVL firmasıyla Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın istediği nitelikte lisans anlaşması yapamayan Tümosan, projenin gereklerini yerine getiremeyince Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından sözleşme feshedildi. Ancak Tümosan, ileride tank ihalesinin tekrar açılması halinde daha güçlü şekilde hazırlandığını belirtiyor. Şirketin Motor Teknolojileri Müdürü Enishan Özcan, güç grubunun geliştirilmesi projesine yönelik yeni kurgu yaptıklarını ve tamamen desteksiz, bütün sorumluluğun kendilerinde olduğu alternatif oluşturmaya çalıştıklarını belirtiyor. Anlaşıldığı kadarıyla firma, oldukça önemsediği tank projesini gündeminde tutuyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ise yeni ihaleyi açacağını belirtmekle birlikte tarihi ve koşulları hakkında açıkladığı ek bir bilgi bulunmuyor. Firma mart ayında yaptığı açıklamada ise üretmekte olduğu dizel motorlara ilave TÜBİTAK desteğiyle başlattığı yeni nesil dizel motor geliştirme projesini başarıyla tamamladığını belirtti. Söz konusu motorların güncel ve geleceğin teknolojisini barındırdığını ifade etmekle birlikte gerek teknolojik gerekse ticari anlamda firmaya ne gibi bir katkısının olacağına dair öngörülerle ilgili detay bilgi vermedi. 

Tüm bunlardan ayrı olarak şirketin mali yapısı takip edildiğinde iyimser bir tablonun olduğunu söylemek zor. Şirket açıkladığı 2017 altı aylık bilançosunda satış gelirini düşürdüğü gibi dönem sonunda zarar açıkladı. Gerçekleşen zararda azalan gelirler kadar artan maliyet ve giderlerin etkisi bulunuyor. Firmanın bir önceki yılın aynı dönemine göre Ar-Ge’ye ayırdığı kaynağın artması ise olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Zira geçtiğimiz yılın ilk yarısında 1 milyon TL olan Ar-Ge gideri bu yılın ilk yarısında 20 milyon TL’ye ulaştı. Ar-Ge’ye ayrılan kaynağın artırması ilerleyen süreçte güç kaynaklarıyla ilgili katma değeri yüksek ürünleri geliştirme olasılığını da artırıyor. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sayanora16 Ekim 2017 21:46

    arge giderleri artmıs - personel maaslareını develete odetiyr devletten tırtıklıyor demekki...sanırsın uzay mekiği icat edecek....

  • DOĞRU SÖYLE 16 Ekim 2017 09:30

    SANKİ KAR YAPTIĞI DÖNEMLERDE ÇOK YÜKSELMİŞ GİBİ HİSSE UÇUYOR AMA HER DÖNEM ZARAR AÇIKLIYOR HEPSİ HİKAYE