Ana SayfaPiyasaSasa ve İzmir Fırça sorusu---

Sasa ve İzmir Fırça sorusu

1 / 2
Sasa ve İzmir Fırça sorusu
09 Haziran 2017 - 08:12 www.borsagundem.com

GELİŞMELERİN GETİRİSİNE BAKILMALI

SORU- İzmir Fırça ile ilgili yeni bir iştirak haberi geldi. Haberde üretimin ve kârlılığının artacağı yönünde bilgiye yer verildi. Bu haber yükselişinin bir teyidi midir? Sizin değerlendirmeniz nasıl? 

Mert Ali Yılmaz 

CEVAP- Borsada işlem gören firmalarla ilgili her zaman için haber ve gelişmeler olabilmektedir. Önemli olan bu gelişmelerin firmanın mali yapısını ne ölçüde geliştirdiğidir. Eğer kamuyla paylaşılan gelişmeler firmanın büyümesine stratejik boyutta katkıda bulunacak nitelikteyse doğal olarak hissenin uzun vadede seyrini olumlu yönde etkileyecektir. Diğer taraftan sadece dönem içi bilançosunu etkileyecek bir haber ve gelişmenin yaşanması durumundaysa kısa süreli dalgalanmaların olma ihtimali söz konusu olacaktır. Firmalarla ilgili değerlendirmede bulunurken gelişmelerin niteliğini tespit edebilmek önemlidir. En fazla dönem içi bilançoya etkide bulunacak bir gelişme şirketin stratejik gelişmesine katkıda bulunacağı beklentisiyle alınması uzun vadede nasıl ki kâr etme ihtimalini düşürecekse aynı şekilde uzun vadeli bir etkiye sahip gelişmeyi kısa dönemli değerlendirip işlemde bulunmak da bir fırsatın kaçmasına neden olabilecektir. Diğer firmalar gibi İzmir Fırça’yı değerlendirirken de gelişmelerin niteliğini doğru tespit etmek önemli olacaktır. 

Şirket, 16 Mayıs 2017 günü yaptığı açıklamada sektörde kullanımı giderek arttığını belirttiği rulo ürünlerinin üretimiyle ilgili sermayesi bir milyon TL tutarında İzmir Rulo isimli bir şirket kurulacağını, kendilerinin de bu firmaya yüzde 51 oranla iştirak edeceğini duyurdu. Aynı açıklamada söz konusu iştirakin ürün portföyünün genişletilmesi ve sektördeki pazar payının artmasına katkıda bulunacağını belirtti. Şüphesiz her firma gelir ve kârını artırmak gayesiyle girişimlerde bulunur. Yeni iştiraklerin kurulmasının gayesi de budur. Ancak yeni bir ortaklığın kurulacak olması daha başında ilgili ortakların gelir ve kârlılığını artıracağı şeklinde öngörüyle hareket etmek doğru olmayacaktır. Nihayetinde yapılan ticari bir girişimdir. Kurulacak yeni firmayla ilgili yatırımlar da göz önüne alındığında özellikle kısa vadede gelirden çok gider oluşma potansiyelini göz ardı etmemeli. Tüm yatırımların tamamlanmasına rağmen şirketin istenen pazar payına ulaşıp ulaşmayacağı da belirsizdir. Söz konusu durum bir firmanın yeni bir iştirake ortak olmasının tek başına gelir ve kârlılığının artacağı şeklinde yorumlanmamasını gerektiriyor. 

İzmir Fırça, mevcut durumda düşük bir kârlılık yapısına sahip bulunuyor. Mali performans hissedeki çıkışı desteklemiyor. Fiyat kazanç oranı 64,69 gibi hayli yüksek bir oranda. Sektör ortalaması ise 8,17 seviyesinde bulunuyor. Bu şartlar altında daha güçlü firmaların takip edilmesi kâr olasılığını artıracaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • SASA Zede09 Haziran 2017 23:42

    Sasa fiyatları aşırı şişti. Yatırım teşvik spekülasyonu ile fiyatı 8.50 TL'lere kadar şişirdiler. Şirketin değeri o kadar etmez. Brüt takas gelmesi yakındır. Hisse 1 aya kalmaz 5 TL civarına düşer. Buralardan alanın hisse elinde kalır. YTD.

  • ALİ polat09 Haziran 2017 09:47

    evet sasa geleceğin egeeni olacak ben öyle görüyorum tevşiği alaçak bunada eminim

  • yasar09 Haziran 2017 09:29

    sasanın geleceğini çok ama çok parlak görüyorum 743 kat karla borsanın en çok kar eden hisesi

  • vatandaş09 Haziran 2017 09:20

    Beş para etmez şirketlere önlemler getirmeyin, çalışan üreten şirketlere yaptırım uygulayın. Her zamanki gibi SPK ne yapacağını biliyor, herhalde içlerinden SASA alacak var.

  • samet09 Haziran 2017 08:40

    sasayı baskı altında tutmayın 743 kat 2017 ilk çeyrekte kar etti niye demiyorsun bu şirket geleceği çok parlak olarak karını artırıyor niye demiyorsun