E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisŞok iddia: Etiler merkezli yeni operasyon---

Şok iddia: Etiler merkezli yeni operasyon

Şok iddia: Etiler merkezli yeni operasyon
25 Aralık 2014 - 11:48 borsagundem.com

"Karındeşen Jack ve İspiyoncu Aydın’ın adamı olarak gösterilen Deli Bekir, Dalton Nuri ile Etiler merkezli yeni bir plan mı hazırlıyor?"

BORSAGUNDEM.COM/KULİS HABER

Etiler Gıda ve Ticari Yatırımlar Sanayi ve Ticaret hisselerinin Karsusan Su Ürünleri’ne satışının üzerinden tam bir yıl geçti. İlginç bir tarihte yani 31.12.2013’de yani yılın son gününde şirket el değiştirdi. Satış işlemlerini de Karsusan halka açıldıktan sonra yoğun işlem yapan ve şirketin mali açıdan sıkıntılı noktaya gelmesinde etkili olan isimlerin gerçekleştirdiği öne sürülüyor. O zamanki adıyla Etiler İnci Büfe Gıda San ve Dış. Tic. A.Ş.’nin yüzde 66.66 oranındaki hissesi Karsusan tarafından satın alındı. Satıştan kısa bir süre sonra Deli Bekir ismiyle tanınan oyuncunun ismi hisseyle anılmaya başlandı.
 
ŞOK İDDİA: DELİ BEKİR, İSPİYONCU AYDIN’DAN NE KADAR PARA ALDI?

O dönemde Karındeşen Jack ve İspiyoncu Aydın organizasyonuyla Etiler pay piyasası işlemlerinin Deli Bekir’e ihale edildiği iddiası kulislerde yayıldı. Karsusan tarafından Etilerin satın alınması sonrasında yatırımcıların sahip olduğu paylarla ilgili olarak yapılan ‘Pay Alım Teklifi’nde çağrı fiyatının üzerinde yapay fiyat oluşturulması için Deli Bekir’in görevlendirildiği iddia edildi.  

Deli Bekir’in, çağrıya mal gelmemesi karşılığında İspiyoncu Aydın’dan 1 milyon 277 bin lira ve sonrasında 150 bin lira ödeme aldığı öne sürülüyor. Deli Bekir’in de, Etiler operasyonu için H. Ö.’yü ortak olarak yanına aldığı kulislerde konuşulan bir başka iddia. Hiçbir özel durum yokken hissenin 2 liradan 6 lira sınırına kadar yükselmesi de iddiaları destekler nitelikte.
 
İŞTE BORSA KULİSLERİNDE KONUŞULAN ETİLER İDDİALARI

Bu arada, son dönemde yeniden borsa kulislerinde konuşulmaya başlanan Etiler Gıda ile ilgili iddialar şöyle:

“Deli Bekir, çağrıda aldığı malları tekrar piyasaya vermeye çalışmış ama başarılı olamayınca komisyonla mal aldıran arkadaşları aracılığıyla bir miktar hisseyi bir holdingin üst düzey yöneticileri de dahil olmak üzere yan hesaplara devretti. Holding yöneticileri nezdinde iyi ilişkileri olduğu bilinen Jöle Hakan, aldığı komisyon karşılığı hisseleri pazarladı.

Deli Bekir elinde kalan diğer hisseleri de yine karlı fiyatlardan Kardemir hisselerinde zarar ettirdiği yatırımcılarına devretti. Kardemir de zarar eden Ş.B. aldığı 500.000-550.000 adet hisseyi karlı olarak yine Kardemir mağduru başka bir yatırımcıya 3.90’lı fiyatlardan primli olarak sattı.

Hisse aldırdığı yatırımcıları kaydi olarak kar ettirmek için hisse fiyatını sürekli yukarı çeken Deli Bekir, hisseyi yaklaşık yüzde 200 primli hale getirdi.

Yatırımcıların edilen karı reailize etme isteklerinin artması üzerine Deli Bekir, Etiler hissesini trade etmek ve müşterilerde bulunan hisseleri satmak üzere piyasadaki bilinen borsa oyuncuları ile görüşmeye başladı. Hiçbir trader ile anlaşamayan Deli Bekir’in imdadına Kayhan yetişti.
 
SPK VURGUN PLANINI ALT ÜST ETTİ!

Kayhan, elindeki ‘işler’ bitince Etiler tahtasını da yukarı çekip müşteri hisselerini komisyon karşılığı satma sözü verdi. Tam bu sırada SPK’nın müdahalesi hesapları alt üst etti.

Bu sırada Etiler’in içinde bulunduğu mali açmazın çözümü için yapılması gerekli olan bedelli sermaye artışını da Dalton Nuri ile konuşup öteleyen Deli Bekir, müşterilerindeki hisseleri satmak için uygun fırsatı kollamaya başladı. Dalton Nuri’ye, Etiler’de bedelli sermaye artışı kararı almaması karşılığında Karsusan’da hisse alarak destek sözü veren Deli Bekir ve ekibi Karsusan’da Dalton Nuri için çalışmaya başladı.

İşlem yaptığı hisselerde farklı hesapları kullanan genellikle de çevresindeki kişilere komisyon karşılığında mal aldıran bir isim olarak bilinen Deli Bekir son dönemde Etiler’in yanı sıra Artı ve Karsusan’da yaptığı işlemlerle dikkatleri üzerine çekiyor.
Etiler’de aldığı komisyonlarla babasına lüks araba, kendisine bodrumda yazlık alan Deli Bekir, Etiler’in neden hareketsiz kaldığını soran yatırımcılara internetten bakiyesi düşük hesabına girip göstererek, parasal açıdan nasıl zorda olduğunu anlatıyormuş. Oysaki kardeşi adına açılmış diğer hesabında Dalton Nuri’nin hisseleri başta olmak üzere birçok başka hisse senedi bulunduğu öne sürülüyor.”
 
PEKİ, ETİLER HİSSELER’İNİN BU KADAR PRİMLİ OLMASI NORMAL Mİ?

Yaklaşık 9 milyon lira özsermayeye sahip olan Etiler Gıda’nın piyasa değeri 65 milyon liraya yaklaşmış durumda. Büyük umutlarla halka açılan şirketin bilançosu incelendiğinde stoklarda görülen 2 milyon lira civarındaki varlık dışında şirketin içinde değerli olan bir unsurun bulunmadığı kolayca görülüyor.  Şirketin stoklarının da fiktif olduğu, çünkü stok tutmayı gerektirecek bir faaliyeti olmadığını konuyu bilen uzmanlar tarafından aktarılıyor. Bu arada, alacak kalemlerinde görülen rakamların gerçek alacaklar olmadığı konuşuluyor.

Halka arz öncesinde kendine ait 10’dan fazla büfesi ve franchise şubeleri bulunan şirket, gerek kendi büfelerine gerek franchise şubelerine gerekli olan ürünleri tedarik etmekteydi. Karsusan tarafından alınmasını takiben bu iş modeli terk edilerek, her şubenin kendi ürün tedariğini yapması ve sadece franchise bedeli ödemesi yöntemine geçildi.

Yapılan franchise tahsilatlarının ciddi bir kısmının şirket kayıtlarına intikal etmeden mevcut yönetim tarafından şahsi hesaplarına aktarıldığı iddiası da halka açık şirket olduğu için otoriteler tarafından incelenmesi gereken önemli konuların başında yer alıyor.

Ürün tedariği sistemini terk eden şirketin, doğal olarak stok bulundurmaması gerekiyor.  Bu da mevcut stokların fiktif olduğu iddialarını destekliyor.
Karsusan tarafından satın alınma sonrası sahip olunan 10-15 kadar büfenin Tanrıverdi’nin sahibi olduğu ve tasfiye halinde olduğu öğrenilen bir şirkete satıldığı önemli iddiaların başında yer alıyor.  

Şirketin Tanrıverdi grubundan halen ciddi miktarda alacaklı olduğu ve bunların tahsilinin ise imkansıza yakın olduğu konuşuluyor. En son Nolina Gıda’dan yapıla tahsilatların Dalton Nuri tarafından verilen borç para ile yapıldığı, aksi takdirde alacaklar için karşılık ayrılması gerekeceği ve bu alacaklara karşılık ayrılmaması için Dalton Nuri’nin finansmanı sağladığı iddia ediliyor.

Öte yandan, Karsusan ve Etiler Gıda’daki tüm bu işlemlerin merkezinde yer alan Karsusan’ın eski Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Bekar, Karsusan Yönetimi’nden kaçar gibi ayrılmış ve Etiler yönetimine girmişti. Necdet Bekar’ın Karsusan’dan 600 bin liranı üzerinde alacaklı konuma gelmesinin detayları da yine otoriteler tarafından incelenmesi gereken başlıklar arasında gösteriliyor. İddialara göre Necdet Bekar hem Karsusan hem de Etiler Gıda işlemlerinde kilit isimlerden biri.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)