E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisMağduriyetin adı Mensa---

Mağduriyetin adı Mensa

Mağduriyetin adı Mensa
27 Mart 2014 - 18:03 borsagundem.com

Mensa, yatırımcılara ayrılma hakkı ödemelerini yapmama konusunda her şeyi yapıyor

Mensa’nın sermaye azaltımı yönünde çalışmaya başladığının ortaya çıkması, ayrılma hakkı bedellerinin ödenmesini bekleyen yatırımcılar arasında yeni bir şaşkınlığa yol açtı. Mensa'nın sermaye azaltımı yoluyla mali durumunu bilanço üzerinde pozitife çevirerek bedelli yoluna gitme çabası KAP'a yaptığı açıklama ile duyuruldu. Mensa'dan yapılan her açıklama, atılan her adım ise yatırımcıların mağdur olmasına neden oldu.

İŞTE YAŞANAN O SÜREÇ

Bir yılı aşkın süredir devam eden sermaye artırımı  yapma girişimleri ve süreç kısaca şöyle gelişmişti:

Mensa Sınai 2013 yılı başında, mevcut 162 milyon TL ödenmiş sermayesinin, tamamı birikmiş geçmiş yıl zararlarına mahsup edilmek üzere 137 milyon TL azaltılarak 25 milyon TL'ye indirilmesine; azaltım ile eş anlı olarak 50 milyon TL'si bedelli olmak üzere toplam 75 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildiğini açıkladı. 

Sermaye azaltımı ve artırımı işlemi için SPK’ya başvuran Mensa’ya verilen yanıtta Kurul, sermaye azaltım ve eş zamanlı olarak artırım işlemlerine katılmak istemeyen yatırımcılara ayrılma hakkı kullandırılmasını istedi. Ayrılma hakkı bedellerinin ödenmesi için verilen sürede Mensa, bu bedelleri ödememek için her yolu denedi. Bedellerin ödenmesi konusunda önce ek süre isteyen Şirket, kısa bir süre sonra da ayrılma hakkı bedellerini ödeyecek parası olmadığını, bunun yerine hisse vereceğini ve ayrılma hakkı bedellerini sermaye artırımı yoluyla gelecek parayla ödeyeceğini açıkladı.

MALİYE’NİN VERGİ ALACAĞI

Ayrılma hakkını kullanmak isteyen yatırımcılarla toplantı yaparak uzlaşma yolunu seçen Mensa bu kez, yatırımcıların açtığı dava nedeniyle mahkeme sonucunu bekleyeceğini belirtti. Bu arada vergi borçlarını ödemediği için Maliye tarafından haciz uygulanması ile karşı karşıya kaldı. Gelinen noktada ise sahip olduğu hisselerin talimatsız olarak satıldığını iddia eden Mensa, süreci uzatmaya devam ediyor. Mensa tarafından KAP’a bugün yapılan ‘talimatsız hisse satışı’ açıklamasında ise Maliye’nin vergi alacağına mahsuben hisse satışı yaptığına dair bir bilgiye yer verilmedi. Sürecin nasıl sonuçlanacağı ve Mensa’dan yapılacak yeni açıklamalar da merak konusu olmaya devam ediyor. Bununla birlikte, yaşanan 1 yılı aşkın süreçte hisse fiyatı 50 kuruştan 12 kuruşa kadar geriledi.

İŞTE MENSA'DAN YAPILAN EN SON KAP AÇIKLAMASI
 
''Yatırımcılarımızdan gelen sorular üzerine bilgilendirme maksadıyla yapılmakta olan açıklamadır.

Şirketimizin 06/09/2013 tarihli yönetim kurulu kararı doğrultusunda başlayan sermaye azaltım ve artırım işlemleri, ilgili kararın şirketimiz genel kurulu tarafından da kabul edilmesine rağmen, genel kurul sonucunda doğan ayrılma hakkı bedellerinin tam olarak ödenememesi nedeniyle icra edilememiştir. Ayrıca, bir grup yatırımcının genel kurul toplantısının ilgili kararlarının iptali istemiyle açtığı dava nedeniyle su aşamada işlemlerin devam ettirilebilmesi hukuken de mümkün olmamaktadır. Buna ilaveten, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan aynı amaçla onay alınan esas sözleşme tadil metni, aradan 6 aydan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen, yukarıda açıklanan nedenlerle tescil ettirilememiş olup, tüm bu gerekçeler ortadan kalksa dahi, hisse senetlerinin değer kaybı, işlemin fiilen ifası önünde engel teşkil etmektedir.

Anılan tüm bu nedenler göz önüne alınarak, kararın iptali hususunda değerlendirme yapan şirketimiz yönetim organı, konunun mahkemeye taşınmış olması nedeniyle mahkeme kararı kesinleşmeden herhangi bir şekilde işlemden vazgeçilmesinin doğru olmayacağı, ancak mahkeme sonucunda işleme devam edilebileceği yönünde karar çıksa dahi, bedelli sermaye artırımının yapılamayacağı sonucuna varmıştır. 

Öte yandan, şirketimizin birikmiş geçmiş yıllar zararının bilanço dışına çıkartılması hususu bilançolarımızın daha doğru yorumlanabilmesi açısından bir gereklilik olarak görüldüğünden, münhasır bir sermaye azaltımı yapılması için çalışmalara başlanmıştır.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 0,00
En Yüksek: 0,00
En Düşük: 0,00
Değişim 0,00 %
FK: 0,00
PD / DD: 0,00
İşlem Hacmi 0
Toplam Adet: 0
Ağırlıklı Ort.: 0,00
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa03 Haziran 2014 21:31

    Borsa da Hırsızlığı ilk önce bunlar öğretti

  • SPK ya05 Nisan 2014 17:46

    Kurul yetkilileri madem bu paylar satılıp vergi borcuna konu edilebiliyordu o halde neden bu paylar satılarak ayrılma hakkından dolayı alacaklılara ödenip şu eşanlı sermaye azaltım artırım işlemleri tamamlanmadı burada ki konu sadece onlar değildi bu konu tüm yatırımcıları da ilgilendiriyordu. Şimdi daha mı iyi oldu sizler şimdi bu konuya sebep olanlara mı ceza verdiğinizi zannediyorsunuz. Onlar zaten parsayı yoplamış şirketin %99 ı halka açık şirket batsa ne olur bir sonraki şirketleri MEMSA değilde ……. Olmuş onlar için bir şey farketmiyor. Yirmi yılı aşkındır bu piyasadayım ancak gerek çıkan tebliğler (Ayrılma Hakkı … gibi) gerekse şirket patronlarının yapısı nedeni ile asla yatırım yapmak istemiyorum. Farkındasınız veya değilsiniz ama yatırımcı sayısını artırmayı hedeflerken azaltıyorsunuz. Kimi cezalandırdığınıza lütfen dikkat edin. Saygılarımla,

  • KERİM05 Nisan 2014 17:35

    MEMSA YI YÖNETEMEYENLERİNE ŞUNU SORMAK İSTERİM EŞANLI AZALTIM ARTIRIMIN 6 AYI GEÇMESİNDEN ÖTÜRÜ AYRILMA HAKKINA KONU BEDELLERİN ÖDENMEMESİNDEN BAHSEDİYORSUNUZ DA 12. MADDEYE OLUMSUZ OY KULLANANLARIN HAKKINI NEDEN ÖDEMİYORSUNUZ. MALUM GENEL KURUL 31.10.2013 TARİHİNDE TESCİL OLDU. HOŞ SİZE GÖRE TESCİLİN BİR ANLAMI YOK ÇÜNKÜ 08.10.2013 TE GENEL KURUL YAP 11.10.2013 TARİHİNDE VOLT ENERJİNİN ALIMINA DEVAM ET, NİYE KENDİ MENFAATLERİNİZ VAR. İNŞALLAH SPK GÖREVİNİ YAPARSA BUNLARIN HEPSİ ORTAYA ÇIKACAK OZAMAN GÖRÜCEZ SİZLERİ. MEHMET ULUTAŞ VE BOYNUZ FAİK ULUTAŞ EMİNİMKİ SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ ABDULLAH GÜL DE ARTIK SİZİN NASIL BİR KARAKTERDE OLDUĞUNUZU ANLAMIŞTIR. SİZE İKİNCİ BİR ŞANS VERMEZ UMARIM.

  • aysun güney28 Mart 2014 16:39

    Tekstilbankı satacağız diyerek yatırımcıyı dolandıran Turgut YILMAZ ıda bir ifşaa etsenizx

  • ass28 Mart 2014 15:48

    adamların hayatı emlak gayrimenkule baksana hiç yatırımcına kazandırmışmı 2 sene önce 3500 şimdi 2300 sonrada bu yatırımcı nerde derler yatırımcı olan bizim gibilerin bu borsada para kazanması uzun vvadede olsa zor çünkü sisdem dolandıcılk üzerine kurulmuş

  • mehmet28 Mart 2014 14:28

    asıl mağduriyet latek lojistikte yaşanıyor!ilgililer elini çabuk tutsun!yoksa batıyoruzzzzz!!!!!

  • haydar28 Mart 2014 13:41

    birde bu kağıtta yabancı ortak falan vardı..mems1 falan..Yok türkiyede ilk kez uygulanan bir sistemle yabancı ortak almışlardı..CİTİ yabancı takaslarda gözüküyordu falan. Uyan en borsa yatırımcısı..Bu borsada 5-10 kağıt dışında yabancı yatırımcı falan yok..Hepsi türk la bunların..

  • hata kimde?28 Mart 2014 13:33

    bu tür firmalar işlem görüdüğü sürece bu tür katekulli işlerle sürekli bilmeyen vatandaşı tuzağa çevirip mağdur edecek. spk nın kamu görevi yatırımcıyı korumaksa, bu tür şirketleri işlem görmenin dışına atmalı. yatırımcıyı da mağdur etmeden. varlıkların öncelikle küçük yatırımcıya mülkiyet hakkı olacak şekilde borsadan atmalı. yeter artık borsa adı altında dolandırıcılık oyunlarını istemiyoruz.

  • TAŞ28 Mart 2014 13:22

    zamanında kurtaranlar utansın

  • TALAZKADİR28 Mart 2014 02:34

    CUMHUR BAŞKANIMIZ SAYIN ABDULLAH GÜL'ÜN OKUL ARKADAŞI,HEMŞEHRİSİ MEHMET ULUTAŞ'A BU YAPTIKLARI YAKIŞMIYOR

  • KABO27 Mart 2014 21:34

    bu haberdeki fotoyu saklayın birkaç ay sonra OZBAL için yapacağınız haberde de kullanırsınız. 4,10dan 0,70lere düşen kağıt ilerde bundan beter olur.

  • skp27 Mart 2014 21:34

    spk kamu görevini tam yapsa, geçmiş bedelli sermaye artış paralarının nere nasıl transfer edildiğini tespit edip, gereğini yapsa bu şekilde pişkin pişkin açıklama olmaz. yatırımcı mağdur olmazdı. SPK kamu görevini sürekli ihmal ediyor. malesef bu sebeple ülkemizde yatırımcı güveni BİTTTTİİİİ.

  • KİPAZEDE27 Mart 2014 20:13

    YUkarıda ortaya çıkan zihniyet bana da benim senedimi hatırlattı ,,demek ki çok sayıda şirket sahibine bu cesareti veren sistem var.

  • ndşsndsn27 Mart 2014 20:02

    ben dıyorum mılet kulak asmıyor bır lıranın altına gelen sırketı tmsf alsın daha ıyı yapana satsın sırket nomılan degerı 1 tl batmıs ıste devredılmelı

  • Hasan27 Mart 2014 18:54

    Mensa yönetim kurulu ve olanlara göz yuman SPK siz bizlerin ahını aldınız. Hisse 1 liranın üzerinden 12 kuruşa geldi.Zarar yatırımdır olabilir ama söz verip tutmamak, sözleşme ve kanunlara aykırı davranmak , ayrılma haklarını ödememek buna neden olanların yatacak yeri yok...