E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisİlişkili taraf oy kullanabilir mi?---

İlişkili taraf oy kullanabilir mi?

İlişkili taraf oy kullanabilir mi?
05 Mart 2015 - 13:07 borsagundem.com

Anel Telekom’un Olağanüstü Genel Kurulu, Şirketle yatırımcıları karşı karşıya getiren bir tartışmaya sahne oldu. Peki, kim haklı?

Anonim şirketlerin genel kurul toplantılarında ilişkili tarafların oy kullanma konusu sermaye piyasalarında yeni bir tartışma başlattı. Anel Telekom Olağanüstü Genel Kurulu’nda çok sayıda avukat ve sektörün önemli isimleri konuyu 3 saat boyunca tartıştı, Ancak bir sonuca varılamadı.
Türk Ticaret Hukuku’nun önemli isimleri, TTK 436 ve Genel Kurul Usul Esasları Yönetmeliği 19'uncu maddesi uyarınca işlemin tarafı olan hakim hissedarın oy kullanamayacağını söylüyor.  Söz konusu kişilerin oy kullanması durumunda Divan Başkanın ve Bakanlık Temsilcisinin sorumlu olacağı belirtiliyor.
Türk Ticaret Kanunu’nda şöyle deniliyor:
MADDE 436- (1) Pay sahibi kendisi, eşi, alt ve üstsoyu veya bunların ortağı oldukları şahıs şirketleri ya da hâkimiyetleri altındaki sermaye şirketleri ile şirket arasındaki kişisel nitelikte bir işe veya işleme veya herhangi bir yargı kurumu ya da hakemdeki davaya ilişkin olan müzakerelerde oy kullanamaz.
 (2) Şirket yönetim kurulu üyeleriyle yönetimde görevli imza yetkisine haiz kişiler, yönetim kurulu üyelerinin ibra edilmelerine ilişkin kararlarda kendilerine ait paylardan doğan oy haklarını kullanamaz.
 Anonim şirketlerin genel kurul toplantılarının usul ve esasları ile bu toplantılarda bulunacak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı temsilcileri hakkında yönetmeliğin 19. Maddesi de oy hakkı ve kısıtlamalar konusunda net hükümler içeriyor.
 Yönetmeliğin 19. Maddesi ise şöyle:
 MADDE 19 – (1) Her pay sahibinin genel kurulda en az bir oy hakkı vardır. Pay sahipleri oy haklarını, paylarının toplam itibarî değeriyle orantılı olarak fiziki veya elektronik ortamda kullanırlar. Ancak her durumda oy hakkının doğabilmesi için, esas sözleşmede daha yüksek bir miktarın ödenmesi öngörülmüşse bunun, öngörülmemişse pay tutarının dörtte birine karşılık gelen miktarın ödenmesi şarttır.
(2) Kanunun 479’uncu Maddesi’nin birinci ve ikinci fıkraları uyarınca esas sözleşme ile paylara oy hakkında imtiyaz tanınmış ise;
a) Esas sözleşme değişikliğinde,
b) Yönetim kurulunun ibrasında ve yönetim kurulu aleyhine sorumluluk davası açılmasında, imtiyazlı oy kullanılamaz.
(3) Pay sahiplerinden hiçbiri; kendisi, eşi, alt ve üstsoyu veya bunların ortağı oldukları şahıs şirketleri ya da hâkimiyetleri altındaki sermaye şirketleri ile şirket arasındaki kişisel nitelikte bir işe veya işleme veya herhangi bir yargı kurumu ya da hakemdeki davaya ilişkin olan müzakerelerde oy kullanamaz.
(4) Şirket yönetim kurulu üyeleriyle yönetimde görevli imza yetkisini haiz kişiler veya bunların temsilcileri, yönetim kurulu üyelerinin ibra edilmelerine ilişkin kararlarda kendilerine ait paylardan doğan oy haklarını kullanamaz. Ancak anılan kişiler, yönetim kurulu üyesi olmayan diğer pay sahiplerinin oy haklarını temsilen kullanabilirler.
 Kanun maddesinde net olarak, “Pay sahibi kendisi, eşi, alt ve üstsoyu veya bunların ortağı oldukları şahıs şirketleri ya da hâkimiyetleri altındaki sermaye şirketleri ile şirket arasındaki kişisel nitelikte bir işe veya işleme veya herhangi bir yargı kurumu ya da hakemdeki davaya ilişkin olan müzakerelerde oy kullanamaz” diyor.
 
İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMİ TARTIŞMASI

Rıdvan Çelikel, yüzde 9 paya sahip olduğu Anel Telekom’daki değerli varlıkları yüzde 53 oranında paya sahip olduğu Anel Elektrik’e aktarıyor.
Anel Telekom’un yüzde 55 oranında iştirak ettiği Anel Yapı Gayrimenkul’deki yüzde 7.5 oranındaki payı, grup şirketi Anel Elektrik Proje Taahhüt ve Ticaret’e devrediliyor ve Anel Telekom’un aktifinde bulunan markalar 500 bin liraya Anel Elektrik Proje Taahhüt ve Ticaret’e satılıyor.
Olağanüstü Genel Kurul toplantısına katılan hukukçuların önemli bir kısmı yapılan işlemin ilişkili taraf işlemi olduğunu ve Rıdvan Çelikel’in Genel Kurul’da oy kullanamayacağını iddia etti. Şirket yetkilileri ve hukukçuları ise bu iddiaların doğru olmadığını öne sürerek genel kurulda oy kullandı. Hükümet Komiseri ise tartışmalar karşısında, gerekli konularda muhalefet şerhi verilmesini önerdi. 

PEKİ KİM HAKLI? 

Yüzde 9 oranında hissesine sahip olduğu halka açık şirketin içerisindeki değerli hisse ve varlıkları yüzde 53 oranında ortağı olduğu başka bir şirkete aktaran Rıdvan Çelikel mi? 
Yapılan işlemin örtülü bir kazanç aktarımına konu olan ilişkili taraf işlemi olduğunu öne süren borsada şirketin hisselerini almış hissedarlar mı?
Yine tartışma konusu olan ilginç bir diğer konu ise genel kurulda şirketin zarara uğratılması ve diğer konularda ilişkili taraf oy kullanabilirken, eğer varsa oluşan zararla ilgili dava açılması konusunda ilişkili tarafların oy kullanamaması.
Borsagundem.com olarak Türk Ticaret Hukukunu en iyi bilen kişilerin bile üzerinde mutabakat sağlayamadığı konuyu masaya yatırdık.
Sermaye Piyasalarının usta isimlerine, uzman hukukçulara sorarak konuyla ilgili görüşlerini aldık…

YARIN: ARİF ÜNVER, AV. DR. HARUN KILIÇ, MEHMET ASLAN, DURSUN ALİ YAZ NE DEDİ?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Serdar Karatepe05 Mart 2015 13:27

    Hem şirketini halka açacaksın,hemde göz göre göre şirketin içini boşaltacaksın,diğer ortakların haklarını mahkemede bile arayamaması sermaye piyasaları hukukumuzun ne kadar geride kaldığının göstergesi.Yatırımcıları kim koruyacak.