E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisHalka açılmak istenilen şirketin sahtekarlığı---

Halka açılmak istenilen şirketin sahtekarlığı

Halka açılmak istenilen şirketin  sahtekarlığı
25 Temmuz 2014 - 09:02 borsagundem.com

Şok iddia: Hiç üretilmeyen ürünler satılmış gibi gösterilmiş, kamu bankaları dolandırıcılığa alet edilmiş

BORSAGUNDEM.COM ARAŞTIRMA SERVİSİ

Uzun süredir halka açılmak için başvurmadığı yöntem kalmayan şirket, sahte faturalarla cirosunu şişiriyor. İş öyle abartılmış ki şirketin cirosu Türkiye’deki toplam sektörün büyüklüğünü geçmiş. Şark kurnazları banka borçlarını ödeyemeyen, fabrikası ipotekli, batmış şirketi bu yöntemle büyük ciro yapan Türkiye’nin önemli şirketi gibi göstererek SPK’nın gözünü boyamak istiyor. Halka açık bir şirketin yüzde 100 iştiraki konumuna gelen bu sıkıntılı yapı faturalarla ciroyu şişirirken artan cironun sermaye ihtiyacını beraberinde getirdiğinin farkında değiller. Diyelim ki bir firma peşin para ile aldığı hammadde ile 10 milyon liralık üretim yaparak 4 ay vadeli satıyor. Satış rakamını 20 milyon liraya çıkarınca yeni sermaye ihtiyaç duyar. Çünkü sattığı ürünün parasını tahsil edene kadar hammadde alımını finanse edecek kaynağa ihtiyacı vardır. Bu şirketin bilançolarına bakıldığında şirkete nakit girişinin artan ciroya paralel artmadığı görülüyor. İşte bu nokta yapılan usulsüz işlemleri ele veriyor. İşin özeti; hammadde alınmadan satış yapıldığı ve sahte fatura oyunu döndüğü, yeni nakit girişi olmadan şişirilen cirodan anlaşılıyor.

KAMU BANKALARI DOLANDIRICILIĞA ALET EDİLDİ

Bu arada, borsa çevrelerinden çok sayıda kişiyi ilgilendiren konunun bir bacağı yargıya intikal etmiş durumda. Türkiye tarihinin en büyük nitelikli dolandırıcılık davalarından biri için savcılar titiz bir çalışma yürütüyor. Kamu bankalarının bu dolandırıcılığa alet edilmiş olması konunun hassasiyetini artırıyor.

HİÇ ÜRETİLMEYEN ÜRÜNLER SATILMIŞ GİBİ GÖSTERİLMİŞ

Leasing yolu ile satılan ürünlerin satışında usulsüzlük, aynı parti ürünlerin en az iki kez satışının yapılması, bu usulsüz işlemlerde finansman için kamu kurumlarının kullanılması iddiaları, savcıların üzerinde durduğu önemli konuların başında yer alıyor. Leasing ve faktoring yöntemleriyle satılmış gibi gösterilen ürünlerin önemli bir kısmının da kayıp olduğu biliniyor. Yani aslında öyle bir ürün hiç üretilmemiş ya da az sayıda yapılan üretim sonrası seri numaraları değiştirilerek aynı ürüne sürekli yeni fatura kesilmiş. Tabii yeni üretim olmadığı için hammadde alınmamış, işletme sermayesine de ihtiyaç duyulmamış.
Bütün foyası ortaya çıkan bu yapı, son vurgunu borsada yapma girişiminden hiç vazgeçmemiş.
Bu arada,  iddiaya göre benzer bir yöntem, bu işlemleri yapan gruba yakın, Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteren bir yağ firmasında da yapılmak isteniliyor.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatan07 Ağustos 2014 21:31

    Bu tur haramzadelere Türk yargısı en ağır cezayı verecektir. Borsa gündeme de bu konuya değindiği için teşekkürler

  • Mali muşvir05 Ağustos 2014 00:03

    Bu kervansaray borsada uzun yıllardır var, hep yatırımcıları ters köşe yapıp yatırımcılara büyük zararlar ettiren işlemler yapılmış! Ve En başta Çok yüksek fiatlarla borsaya sokulmuş sonra 5 - 7 lira gibi abartlı fiatla borsaya sokulup kucaklara dökülmüş. gecmişindeki onlarca entrikalı işlemlerine rağmen nasıl olurda borsa dışında bir şirketle birleştirilmesini onaylarsınız? hemde finansal olarak batık şirketle!

  • Bankacı04 Ağustos 2014 23:57

    kervn daki butun işleri tek tek mercek altına alsalar, her bri nekadar manupilatif nekadar hilelli ne kadar entrika dolu olduğu çok somutlaştırabilinir. Gerci hülle dolaplarla yatırımcı soyma işlemler çok açık. Ama nedense sadece ilgili devlet yetkilileri bir göremiyor!!

  • KERVANSARAY04 Ağustos 2014 22:50

    Sayın borsa gündemyazarları özelliklede Ari ÜNVER Bey ne olur şu kervansarayın üzerine gidin spk sıkıştırın çagrı yaptırması için kaçay oldu hala kervansaray sahipleri çağrıdan kaçıyor olan biz küçükyatırımcıya oluyor birileri bunlara dur demiyecekmi

  • kemal04 Ağustos 2014 22:42

    IYI kazanan bir sirketiniz olsa bu kazancinizi hic tanimadiginiz kisilerle paylasmak istermisiniz?Borsada buna inanarak yatirim yapan kisiler var hala anlamiyorum..

  • SİS04 Ağustos 2014 21:18

    Zeynep Tumer finans batağındaki Sis ipliği direk borsaya açılması kabul edilmezdi, ayrıca direk halka açsayda ne okadar lot verirlerdi ona, ne hepsini borsada işlem görür statusu verirlerdi. Torpilli olarak gizlenerek kervan aracılığıyla sokuldu borsaya. vay yurdum borsası vay!

  • Evren04 Ağustos 2014 19:23

    Birde direk borsaya açılsa aynı olanakları sağlayamadığı için borsadaki şiketle birleştirilerek dolaylı olarak halka açılan şirketlerde buyuk sahtekarlıklar yapanlar var. En çarpıcı Örneklerden Zeynep tumerin SİS İPLİĞİN halka açılması. Kervn la birleştirdiler hem patron halka ait Kervn ın da varlıklarına sahip oldu, hem kervana olan buyuk borcunu sildirdi hem çok abartılı oranda Hisse almış kendine.

  • KADİR04 Ağustos 2014 14:57

    Bu sahtekârlığı yapan şirket yöneticilerinin hepsi tutuklanacak.

  • raqnlo mağduru04 Ağustos 2014 14:22

    bizi mağdur eden her kimse ALLAH kabul etmesin ALLAH yeryüzünde ve ahirette rahat yüzü wermesin

  • Uyum gıda04 Ağustos 2014 11:54

    Mutlaka UYUM gıdanın halka arz edildiği dönemde bilançoları üzerinde oynama var mı diye araştırılmalı. Yatırımcısını perişan etti.

  • borsa04 Ağustos 2014 09:39

    borsanın %80'i tezgah altı şirketler. borsaya girilecekse de gerçekten patronunu tam tanıdığınız ve şeffaf olan, iyi temettü geçmişi olan hisselere girilir, diğerleri soyguncu, adalet de olmadığı için soyulan kimse hakkını geri alamaz... ona göre...

  • Hasan27 Temmuz 2014 10:05

    Selim güzel yazmış, zaten herkesin dilindeydi, bankacıların külçe altınlarla satın alındıkları ve bankalarındaki yetkileriyle yüksek krediler tahsis ettikleri, hatta bazılarının (Özellikle en büyük para batıran kamu leasinginin genel müdürü) külçelerini aldıktan sonra emekliye ayrıldıkları. Dolandırıcı Kirkor, Melkon, Nataşa, Berk, Turgay, Nilgün, Burak, Yılmaz Ergun , Kemal, Sedat' n ise şirketlerde çalışan gibi göründükleri, dolandırdıkları paraları yurt dışına kaçırdıkları bir kısmıyla burada faktorink kurdukları, dolandırıcılığın bunların kanında olduğu ve bunun ilk olmadığı, basında çok iyi biliyor bu detayları. Ve şu an yüklendiğiniz ve sık sık manşete taşımak istediğiniz firmanın ise hiç bir kusuru olmadığı sadece bu şeytan sofrasına bir şekilde düştüğünü.

  • KERVANSARAY26 Temmuz 2014 14:20

    Borsayı ne hale getirdiler! Habire piyasa dolandırıcılığı. En büyük piyasadolandırıcığı örneklerinden birideZEYNEP TÜMERin çok sinsice SİS TEXTİLİ dolaylı olarak borsa sokmasıı. Sis ipliği kendinden çok daha küçük şirketle birleştirme yerine niye Direk borsaya açmadı? butun hileler sahtekarlıklar piyasa dolandırıcılığı hersey bu soru altında gizli! NİYE SİS İPLİĞİ DİREK BORSAYA ACMADI!? NİYE??

  • Yahya25 Temmuz 2014 19:53

    Acilsa da hissesini alsak. "Namuslu" arz edilenleri patronlari hep bana bana diyor. Örnek özak GYO, 27 aydir halka arz fiyatini gecemedi. ustelik AKP yaptigi ihaleleri almasina ragmen. Demek ki yapilan ihaleler göstermelik degerindeymis.

  • ihsan25 Temmuz 2014 13:06

    böyle bir duyumda akılda soru işareti kalıyor hangi şirket ? egedeki yağ firmasıda malum galiba .

  • sadri25 Temmuz 2014 13:00

    VAY VİCDANSIZLAR VAY!

  • Selim25 Temmuz 2014 12:22

    Külçe, külçe altınlar, lüks araçlar alyorlar, sonrada kendi bankalarının dolandırılmasına göz yumuyorlar, biliyorlar ki daha önce yapanın yanına kar kaldı, bunlara da bir şey olmaz, bir kurban bulurlar, gerisi saltanatını sürer, bankadan işten atılsa ne olur ki zaten almışlar külçe, külçe altınları, 7 sülalesine yeter servetleri, dolandıranlar ise atmışlar dolandırdıkları paraları yurt dışına, kimse de dokunamıyor ama Allah' n tokadı yok, öyle bir dert alırlar ki başlarına...

  • Selim25 Temmuz 2014 11:39

    Kamu bankalarının en üst, üst, orta ve alt düzey yöneticileri, krediyi verdikleri firmadan aldıkları külçe altınları almasalardı da, bankalarını zarar uğratıp, kendileri zengin olmasaydı, merak etmeyin yakında her pislik ortaya dökülecek ve herşey ortaya çıkacak. hangi banka yöneticisinin evinde kaç kilo külçe altın var, hangi banka yöneticisiniz altında kimin aldığı lüks otomobiller var, yakında bu pislikler ortaya çıkacak,

  • tv25 Temmuz 2014 11:20

    borsayagirmeyin hissefilan almayın sonunuz ranlojistikgibi olur adam paraların üstüneyattı şimdide sefasını sürüyor zehir zıkkım olsun

  • nahir25 Temmuz 2014 10:36

    hangi şirketmiş keklemeye geliyor.

  • YILMAZ25 Temmuz 2014 09:48

    Genpower jeneratör mü?