Arif Ünver [email protected] Arif Ünver

Temettüde dikkat edilmesi gereken kritik noktalar

24 Şubat 2014, 09:04 - -

Temettü verimlilik oranlarına odaklı alım yaparken tasarruf sahiplerinin dikkat etmesi gereken bazı püf noktaları bulunmaktadır…

Öncelikle ülkemizde var olan kar payı (temettü) geleneğini ele almakta fayda var…

Ülkemizde kar payı (temettü) ilgili firmanın genel kurullarında belirlenen kar dağıtım politikaları çerçevesinde dağıtılır… Bu noktadan da anlaşılacağı gibi, genel kurula teklif sunulur; ‘Şu kadar, bu kadar temettü dağıtılsın’ şeklinde ve oylamaya konulur. Oylamada hassas konu; azınlıkların oy çokluğu veya azlığıdır. Halka açıklık veya azınlık kudreti karar alınmasında yeter oranda değilse, azınlıkların kaderi, yönetimin vicdanına veya politikalarına bağlıdır…

Diğer taraftan ülkemizde kar payı dağıtımında yoğunluk BİST 50 Endeksi’ne dahil firmalardadır. 2012 yılı faaliyetlerine ait olarak 2013 yılında dağıtılan toplam nakit kar payının (temettü)  yaklaşık %80’ini BİST 50 Endeksi’ne dahil firmalar dağıtmıştır… 2013 faaliyetlerine ilişkin 2014 yılında dağıtılacaklara ise temettü sezonu sonunda bakıp sizlerle paylaşacağım ama çok fazla bir değişiklik olacağını sanmıyorum…

Temettü verimlilik oranı odaklı pozisyon açanların dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise, ülkemizde yılda bir defa kar payı dağıtma geleneği olması. Amerika’da genellikle yılda her çeyrek, başka bir ifade ile yılda 4 kez temettü dağıtma geleneği mevcut. Hal böyle olunca ABD’de temettü verimlilik oranları daha güncel olup, sağlıklı tahminler yapmaya olanak sağlamaktadır.

Bu noktayı biraz açacak olursak, temettü verimlilik oranı hesaplanırken iki adet parametre kullanılmaktadır; birincisi hisse başına ödenen nakit temettü, ikincisi ise ilgili firmanın borsa fiyatı…

Hisse senedinin fiyatı sürekli değişirken, ülkemizde yılda bir defa temettü ödemesi geleneğinden dolayı temettü parametremiz bir yıl boyunca sabit kalmaktadır ve ara dönemlerin mali tablo sonuçları ilgili oranın içerisine girmemektedir… Buradan çıkışla temettü verimlilik oranı odaklı yatırım yapanların; ülkemiz özelinde her çeyrek mali tablolara göre tahmini hisse başı temettü rakamı hesaplayarak temettü verimliliğine bakması daha sağlıklı olacaktır… (Bu noktanın nasıl olacağını ilerde anlatacağım.)

Bu vesile ile birkaç yazı önce belirttiğim üzere biz sizlerle kolaylık olması açısında bu çalışmaları hazırlıyoruz ve inşallah en kısa sürede hizmetinize sunacağız… Yavaş yavaş finansal okuryazarlık amacına da hizmet ederek sadece siz yatırımcılara değil akademik aleme de yardımcı olmak yönünde enerji sarf etmeye devam ediyoruz…

Saygılarımla…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)