Arif Ünver [email protected] Arif Ünver

Bilinçli yatırımcı için ilk ders: Bilanço

26 Mart 2014, 08:03 - -

Değerli tasarruf sahipleri, geçtiğimiz yazılarımda sizlere bahsetmiş olduğum; tasarruf sahiplerinin, özellikle yatırımcı mantığı ile hareket eden ve etmek isteyenlerin işini kolaylaştıracak bir platform hazırlığında olduğumuzu hatırlatmak isterim…Velhasıl ilgili çalışmanın sonlarına geldik, Allah’tan bir mani olmazsa kısa bir süre sonra sizlerin hizmetine sunacağız…İlgili platform devreye girene kadar sizlere ana hatları ile mali analiz ve teknik analiz araçlarının kullanımına ilişkin bilgiler aktarmaya gayret ederek, platformu kullanırken en üst düzeyde verim sağlamanıza yardımcı olacağını düşündüğüm bazı paylaşımlarda bulunacağım…

Bu yazımızda, hisse senedi alarak firmalara ortak olunduğunun bilincinde olanların, kullanmak durumunda olduğu mali analiz araçları üzerinde duracağım…

Değerli tasarruf sahipleri, hisselerini alarak ortak olduğunuz firmaların geçmişini görerek, geleceğe ilişkin öngörüler ortaya koymanız için, bilanço, gelir tablosu, faaliyet raporları ve dipnotlar gibi ana araçlarınız bulunmaktadır…

Bilanço dediğimiz özet mali tablo; ilgili firmanın anlık fotoğrafı gibi, örneğin yayınlandığı 31.12….tarihi itibarıyla varlıklarını ve yükümlülüklerini size gösterir… Bilançolar her 3 ayda bir yayımlanır; 3. ay sonunda, 6. ay sonunda, 9. ay sonunda ve en nihayetinde yıl sonu dediğimiz 31.12 …. tarihinde olmak üzere ara dönemler dahil yılda 4 adet bilanço karşınıza çıkar. Bunların 6 ve 12 aylıkları bağımsız denetime tabidir. Bilançomuz iki taraftan oluşur; aktif dediğimiz tarafta firmamızın varlıkları yer alır ve varlıklarımız paraya çevrilme hızlarına göre dönen varlıklar ve duran varlıklar olarak iki ana başlık altında toplanır. Dönen varlıklar; bir yıldan daha kısa sürede nakte çevrilebilecek varlıkları ifade eder. Duran varlıklarımız ise bir yıldan daha uzun sürede paraya çevrilebileceği varsayılan kalemlerden oluşur…Toparlayacak olursak aktif tarafta , firmamızın varlıkları yer alır...

Bilançomuzun pasif tarafında ise firmamızın, borçları ve özkaynakları yer alır… Pasif tarafta borçlarımız vadesine göre sınıflandırılır; vadesi bir yıldan az olanlar kısa vadeli borçları oluştururken, vadesi 1 yıldan uzun olan borçlarımız ise uzun vadeli borçlar kaleminde yer alır. Pasifimizin bir diğer kalemi de özkaynaklarımızdır; özkaynaklar kaleminde ise sermayemiz, yedeklerimiz, eğer varsa geçmiş yıl kar zararları ve son kar veya zarar rakamlarımız yer alır…

Ve bilançomuzda aktif toplamı, pasif toplamına eşittir… Buradan yola çıkarak; bilançomuzun aktif tarafında yer alan varlıklarımızı, ne şekilde finanse ettiğimizi, pasif tarafa bakarak idrak edebiliriz… Eğerki ağırlık olarak özkaynaklarımızla finanse  ediyorsak, aktif pasif eşitliğinden dolayı borçlarımız görece olarak daha az olacaktır… gibi örnekleri artırabiliriz olumlu veya olumsuz yönde…

Bilançomuzda aktif tarafta bulunan varlıklarımıza (A) diyelim, pasif tarafta bulunan borçlar toplamına (B) diyelim, özkaynaklarımıza da ( C ) diyelim; 'aktif toplamı pasif toplamına eşittir' ifadesiyle şu sonuca ulaşırız bilançomuzda: A=B+C 

Ana hatları ile bilanço budur… Bir bilanço özet mali tablodur… Bilanço kalemlerinde karşınıza çıkan özet rakamların hayat bulma aşamaları ise şu şekildedir; ilk ticari faaliyet yapılınca muhasebe fişi kesilir ve defalarca her ticari işlem için kesilen muhasebe fişleri defteri kebire işlenir. Ardından mizana aktarılır ve en nihayetinde sadece ve sadece bakiyeler bilançoda karşınıza çıkar… Keza gelir tablosunda gördüğünüz rakamlar da aynı şekilde özet rakamlardır, perde arkası çok yoğun işlemlerden oluşur….

Sonuç olarak bu yazımızda en sade, en yalın hali ile bilançoyu izah etmeye çalıştık, 3 ana kaleme indirerek özetlemeye çalıştığımız bilançoda; tek düzen hesap planına göre 100'den başlayıp 500 kadar devam eden hesaplar bilançoyu oluşturur… Detaylarına çok girmeyeceğim çünkü, denetçi kitlesine değil yatırımcı kitlesine izah etmeye çalışıyoruz… Mali analizin araçlarından olan bilançoyu kabaca izah ettikten sonra bir sonraki yazımızda, gelir tablosu, dipnotlar ve faaliyet raporlarını ele alacağız… Yazı serilerimiz sonunda, ikinci aşamaya geçerek mali tabloları anlamlandırma aşamalarına geçerek detaya gireceğiz… Bilinçli yatırımcı nüfusu arttıkça hem siz hem memleket kazanacak… Bilinçli yatırımcı kitlesi arttıkça fiyatlar daha gerçekçi olacaktır… Saygılarımla...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)