İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Zirve yapan kağıtlar

26 Aralık 2016, 10:29 - -

BORSADA GEÇTİĞİMİZ HAFTA

Kasım ayını ciddi bir kayıpla bitiren borsa aralık ayında fena gitmiyor, kasım kayıplarının önemli bölümü geri alındı. Geçtiğimiz hafta BİST100 endeksi TL olarak %0,8; dolar olarak %1,18 düştü, TL ve dolar bazında sadece 1 gün yükseliş oldu:

TL getiriler:

Dolar bazlı getiriler:

Haftalık 1319 puan aralığında hareket eden BİST100 günlük yüksek-düşük farkları 750 puan civarında gerçekleşti. Endeks en yüksek 78203 en düşük 76883 arasında kaldı. Aralık ayı getirisi %4,02 seviyesinde bulunuyor. Volatilite son iki haftadır oldukça geriledi, endeks te bir yere gidemiyor. Volatilitenin diplerde endeksin ise yukarı harekette isteksiz olması bir sonraki hareketin düşüş olması olasılığını ciddi artırıyor.

Bu hafta XU050 hisselerinin sadece 27 tanesi geriledi, 23 hisse yükseldi. EGEEN, TATGD, OTKAR pozitif ayrıştı:

(ı) önceki hafta düşen bu hafta yükselen hisseler

(ıı) önceki hafta yükselen bu hafta yükselen hisseler

(ııı) önceki hafta yükselen bu hafta düşen hisseler

(ıv) önceki hafta düşen bu hafta düşen hisseler

XU050 endeksi haftalık olarak yükselen hisseler – düşen hisseler (artan azalan endeksine benzer) endeksi bu hafta geriledi:

BİST50 endeksi bu sene en yüksek %20,35 getiri üretmişti, haziran ayında 2016 getirisi %5.59’a kadar geriledikten sonra darbe girişimi öncesinde %16,49’a yükseldi. Darbe girişimi sonrasında 2016 yılı getirisi neredeyse sıfıra indi. Geçtiğimiz hafta kapanışında ise 2016 yılı getirisi %8,83 oldu. Endeks 2016 yılında sürekli daha düşük getirili tepeler yapıyor: 20,35-16.49-11,98-10,30-7,88. Bu endeksin iyice zayıfladığını gösteriyor.

Son 1 haftalık performansa baktığımızda KOBİ ve Yatırım ortaklıkları oldukça iyi performans gösterdi. DIRIT dirildikten sonra geri gelmeyerek geçtiğimiz haftanın yıldızı oldu.

Geçen haftanın “yıldızı” BMEKS bu hafta tutunamadı. Mağazaların kiralarını ödeyemediği haberleri potansiyel alıcıları kaçırmış olabilir:

Takip ettiğimiz 418 hissenin 174 adedi bu hafta pozitif getiri elde ederken spekülatif hisseler HER ZAMANKİ GİBİ yine öne çıktı.

DIRIT, Diriliş Tekstil kelimenin tam anlamıyla uzun süren durgunluk sonrası dirildi ve değerlenmeye devam ediyor. Her zamanki gibi herhangi bir özel durum yok. Geçmişte hissede buna benzer hareketler sürekli olmuş ve sonrasında daima başlangıç seviyesine veya altına dönülmüş, hisse son hareket sonrası neredeyse tarihsel zirvesine geldi:

BİST100 endeksine dahil hisselerden bir önceki haftanın en çok kazandıranlarının bu hafta ne yaptığına bakalım:

Bir önceki haftanın ortalama getirisi %6,44. Bu hafta bu grup ortalama kayıp %0,31. KRDMD, BIMAS, PETKM, YKBNK listenin üst bölümünden son bölümüne indiler.

Bir önceki haftanın en çok kaybettirenleri bu hafta ne yapmış:

Önceki hafta %1,66 gerileyen zayıf hisseler grubu bu hafta %0,49 geriledi. İyi performans gösterenler sat – kötü performans gösterenler al portföyü bu hafta zarar etti.

Bu haftanın BİST100 kaybettiren – kazandıranları:

2016 yılının en fazla kazandıran kaybettiren hisselerinin çoğunluğunu spekülatif grup oluşturuyor.

Geçtiğimizi haftaların kazananlar lideri TCHOL unvanını geri vermiyor. LİDFA ikinci sırada, POLHO üçüncü sırada. Geçtiğimiz haftanın üçüncüsü FLAP 9ncu sıraya geriledi. MENBA, ANELT, AVHOL, TRNSK, ULAS değerlerinin 2/3’ünü kaybetmiş durumda.

ANELT hakkındaki haberler bitmiyor, hisse bu sene %80 üzerinde geriledi:

Bu sene zirve görüp daha sonra gerileyen hisseler:

KIPA, GOODY, BAGFS, BIZIM, CLEBI bu senenin zirvesinden en fazla geriye düşen hisseler.

Diplerine yakın hisseler:

BRISA, TCELL, DOAS, ZOREN, ALBRK dip seviyesine yakın fiyatlarda işlem görüyor.

Zirve yapan kağıtlara bakalım:

SODA, ECZYT, TRKCM, ASELS, ENKAI, SISE, ISCTR zirvelerine yakın.

F/K oranlarına göre pahalı/ucuz hisseler:

HALKB, VAKBN, ISCTR, YKBNK ucuz listede yer bulmuş durumda. MGROS pahalılıkta zirvede.

Piyasa değeri / Defter Değerine göre pahalı şirketler:

OTKAR lider. MGROS, IZMDC borç/öz kaynak oranları diğer hisselere göre yüksek. Bu listede EBITDA/EV değerleri %10 üzerinde olan şirketlerin uzun dönemde başarılı olması olasılığı yüksek.

PD/DD düşük şirketler:

PD/DD listesinden eksi defter değerli hisseler çıkarıldı. Listede 5 banka var. Bankalar defter değerine geri gelebilirse endeks momentum kazanabilir.

BİST100 şirketleri EV/EBITDA rasyosu sıralamasına bakalım:

EV/EBITDA rasyosuna göre ucuz şirketler arasında TRGYO, KOZAL, BIZIM, DOCO, EKGYO bulunuyor. Pahalılar arasında GOZDE, KARSN, AFYON, SAHOL dikkat çekici. EV/EBITDA oranları cazip şirketlerin sayısı fazla.

Borç/Öz kaynak en yüksek/düşük 20 adet hisseye bakalım:

BİST100 en değerli şirket 33,7 milyar TL ile KCHOL, en düşük değerli şirket 237 milyon TL ile IHLAS.

BİST100 GÜNLÜK:

BİST100 2016 yılının 5 ayı pozitif, 2 ayı yatay, 4 ayı ise negatif geçti, aralık ayı kasım ayı kayıplarının önemli bölümünü geri aldı:

72500 önemli uzun vadeli destek, son hareket de buradan başladı. Kısa vadeli direnç olarak düşünebileceğimiz 77-78bin aralığına geldik ve durduk. Haftalık grafikte RSI (14) uzun süredir yatay, MACD göstergesi de aynı şekilde yatay. BİST endeks olarak daha önce de çeşitli defalar yazdığımız gibi 70-80bin aralığında hareket ediyor. Esas trend bu iki düzeyden birinin kırılması ile ortaya çıkar

XU100 uzun dönemde 9,06-11,06 F/K arasında hareket ediyor(du). Harmonik ortalama ise 10,06.


Geçtiğimiz hafta BİST100 F/K 8,50; BİST30 F/K ise 8,34 oldu. BİST100 ortalamaya göre %18,27 ucuz. Ağustos ayında 2013 yılından bu yana ilk defa alt sınırın da altına gelmiştik, endeks o noktadan tepki vermişti, 2016/9 bilançolarında banka karları patladığı için F/K tekrar alt sınırın altına gelmesine rağmen tepki vermek bir yana daha da aşağı gitmeye başladık. Aralık ayında bu trend dip yapmış görünüyor, 8 F/K kriz vs. olmazsa destek olarak çalışabilir ve cazip bir alım noktası olabilir.

TL’de değer kaybı durmuyor. Geçtiğimiz hafta da stres yüksekti.

Amerikan faizlerindeki ciddi artış TL ve diğer gelişmekte olan paraları kötü etkiliyor. Faiz düşürülsün ısrarı hala daha devam ediyor, demek ki TL’deki gerilemenin de devam etmesi olasılığı yüksek. TL son 3 aydır dolara karşı değer yitiriyor ama aynı zamanda diğer ülkelerden de negatif ayrışıyor:


ABD 10 yıllık faizinin artışı ve TL’nin değer yitirişine bu sene için bakarsak ekim sonrası değer kaybı hızlandı:


ABD faizleri yatay hareket etmeye başladı. Uzun aradan sonra ilk defa yabancı merkez bankaları alım yaptılar. Opsiyonlarda faizlerin gerileyeceği pozisyonları alınıyor. ABD 10 yıllık %2 civarına inerse TL üzerindeki baskının bir bölümü de hafifleyebilir.

İyi haftalar, bol kazançlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İntra Bey28 Aralık 2016 08:43

    Sayın Abuzer Kolcu: eposta adresinizi yorumlara yazabilirseniz yardımcı olmaya çalışayım.

  • Abuzer Kolcu27 Aralık 2016 21:41

    Emeğinize sağlık yatırım için alıp en az 5 yıl saklamak istediğim hisse senedi olarak Akenerjiyi düşünüyorum bu konuda tavsiyeniz olursa memnun olurum

  • Cemal26 Aralık 2016 16:16

    Nekadar teşekkür etsek de azdır, Allah sizlerden razı olsun Allahım hiç kimsenin iyi niyetli emeklerini karşılıksız bırakmasın Allahım herşeyi sizin gönlünüze göre versin. Sonsuz teşekkürler saygılarımla. cemal

  • melih26 Aralık 2016 12:36

    emek verenede bunu yayınlayan borsa gündem sitemizede sonsuz Teşekkürler..ayrıca sizlerden klişeleşmiş analizlerden ayrı olarak...şirketlerin temel analizlerini bekliyoruz..mesela şirket üretimden 3 milyarlık mal satıyor bunun 1 milyarı ihracat starejil şirket ve kötü yönetildiği için (özellikle hisseler el değişiyor şirket olanaklı)şirketin olması gerekn değeri 100 milyon dolar olabilirmi***

  • borsacı26 Aralık 2016 11:56

    Kusursuz Analiz olmuş, teşekkür ederiz. çalışmalarınızın devamını bekleriz.