İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

ECB umut vermedi BOJ kabus yaşatır mı

09 Eylül 2016, 11:07 - -

Dün ECB sonrası piyasalarda çok bir şey değişmedi, Draghi çoğu konuyu Ekim/Aralık toplantılarına bıraktı. Merkez bankalarının rolünün giderek daha fazlalaşıyor olması, piyasalara müdahalelerinin sürekli artması bir yandan bunun ne zamana kadar sürebileceğini tartışmaya açıyor. Politikalarla yapılmak istenen hedef net: Büyümeyi artırmak. Neden büyümeyi artırmak? Ülkeler büyürse işssizlik azalır, işssizlik azalırsa toplumsal refah artar, refah artarsa mutluluk artar. Ülkeler sorunsuz bir şekilde yönetilir.

2008 yılından bu yana FED uyguladığı politikalarla Amerika’yı biraz olsun büyüme noktasına getirdi ama bunun bedeli de orta sınıf Amerikalı için ağır oldu. FED ile aynı yoldan ECB gitmeye başladı, ECB aksiyonları sonrasında büyüme/enflasyon/işsizlik cephelerinde pejk de değişen birşey olmadı.

FED faizi artıracak mı artırmayacak mı söylemi piyasanın üzerinde demoklesin kılıcı gibi sallanıp duruyor. FED bir türlü faizi artırmaya yanaşamıyor. FED faizi artırsa ve sonrasında SP500 %10 düşse ve 10 yıllık tahvil faizleri abartılı olacak ama %2ye yükselse ve bu 1 ay içerisinde gerçekleşsse sonrasındaki hareket ne olur tahmin etmek zor değil. Merkez bankaları hisse senedi fiyatlarını politikalarının başarıları olarak görüyorlar. Tahvil faizleri de zaten kendileri aldıkları için ve piyasanın büyük oyuncuları bu olayı sevdikleri için düştükçe düşüyor.

Bununla birlikte merkez bankaları zaman zaman piyasalara çok büyük şok dalgaları yolluyorlar. İlk şok dalgası FED’in “taper” olarak adlandırılan parasal genişlemeye fren yapılacağı açıklaması ile gelmişti. Özellikle gelişmekte olan ülke piyasaları büyük satış yedi. Sonrasında ECB Alman Bonolarının 1 ay gibi sürede %1 faiz artışı yaşamasına sebep oldu. Alman bonoları faizleri yükselirken hisse fiyatları da geriliyordu. Sonrasında SNB CHF sabit kur uygulamasından vazgeçti foreks piyasaları bizim medyanın sevdiği deyimle sallandı.

Son aylarda BOJ sürekli eleştiriliyor ve istenileni vermedi yönünde baskı kuruluyor. Aşağıdaki grafikte de görüleceği gibi BOJ ne var ne yok bilançosuna alıyor yine de piyasalara yaranamıyor ayrıca istediği etkiyi de gerçekleştiremiyor:

O kadar upraşmaya rağmen GSYH  2008 düzeyine ulaşamadı:

BOJ tüm gelişmeler üzerine son toplantıda politkaların gözden geçirilmesi kararını aldı. Bu kararı aldıktan sonra da 10 yıl vadeli Japon Tahvilleri -%0,3 seviyesinden 0 seviyesine doğru geldi:

Bu önemli bir yükseliş hareketi devamı gelirse sıkıntı artar.

Son toplantının satır aralarında BOJ’un uzun vadeli tahvil getirisi ile kısa vadeli tahvil getirisi arasındaki farkın çok daralmış olmasından rahatsızlık duyduğu ve  bunu gidermek için “reverse twist” kısa vadeli tahvilleri alarak uzun vadeli tahvilleri satabileceğine dair ipuçları vardı. Bu operasyonun tam tersini FED gerçekleştirmişti. Uzun vadeli tahvillerin faizinin yükselmesi pek çok kesimi memnun edebilir, özellikle emeklilik şirketleri bundan memnun olacaklardır. Bununla birlikte en fazla eksi faizli bono Japonya’da bulunuyor.

Japonya neden önemli? Japon hisse senetleri ve dünya bono endeksleri arasındaki korelasyon 0,86 düzeyine ulaştı. Japonya’dan başlayacak bir satış dalgasının tüm dünya piyasalarına yayılması kaçınılmaz. BOJ’un beklenenden farklı sürpriz değişikliklere imza atması 2013 yılındaki FED, 2015 yılındaki BUND krizlerini gölgede bırakabilir. Sadece Amerikan verim eğrisinin %1 yükselmesi 2,4Trilyon USD zarar yaratır.

BOJ toplantısı 22 Eylül’de biz bayramdan döndükten sonra yapılacak. Global piyasalarda bunca riske şimdi de BOJ riski eklenmiş durumda. Bu yıl BOJ beklentileri karşılayamadı ama sonrasında gelen satışlar en fazla 1-2 gün sürdü. Bu sefer de dikkatli izlemekte fayda var piyasalarda likidite kurudu, korelasyonlar ve kaldıraç kullanımı tavanda. Eğer satış çok hızlı ve 1-2 gün sürerse sonrasında fiyatlar yükselir yok bonolarda satışlar derinleşirse işimiz daha da zorlaşır. 

Önümüz bayram, tüm okuyucularımızın bayramını en içten dileklerimle kutlarım.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)