Orhan Pala [email protected] Orhan Pala

Cumhurbaşkanı’nın döviz çağrısını hala anlayamadılar

16 Ocak 2017, 10:33 - -

Başbakan Binali Yıldırım, dövizdeki artışın döviz borcu olan şirketlerin bu ödemelerini yapmak için alıma yönelmelerinden kaynaklandığını söyledi. Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı sistemi odaklı Anayasa değişikliği görüşmeleri devam ederken, TBMM'deki makamında gazetelerin Ankara temsilcilerinin sorularını yanıtlarken, döviz piyasasında manipülatif hareketlerin yaşandığını söyledi. Reel sektörde kur artışından zarar gören şirketlere gerekli desteğin yapılacağının altını çizen Başbakan, “Tabii ki dövizin artması vatandaşımızın canını sıkabilir ama bunların geçici olduğunu, üstesinden geleceğimizi vatandaşın bilmesi lazım. Çalışıyoruz, tedbirimizi aldık; almaya da devam edeceğiz. Merkez Bankamız kendi gündemine hâkimdir. Alması gereken tedbirleri alıyor, alacaktır” dedi.

CUMHURBAŞKANI ‘YASTIK ALTINI BOZDURUN’ DİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bir süredir halka yastık altındaki dövizlerini bozdurması için çağrıda bulunuyor. Erdoğan her fırsatta dövizle ilgili gelişmeleri eleştirirken sık sık, “Yastık altında dövizi olanlar gelsin parasını TL'ye dönüştürsün. Ne lüzum var dövize değer kazandıracağız” diyor.

O ŞİRKETLER NEDEN ARTIK DÖVİZ BOZDURMUYOR?

Erdoğan’ın çağrısının hemen ardından bankadaki dövizlerini bozdurduktan sonra bunu haber malzemesi yapan Türkiye’nin en önemli kurumlarından artık ses çıkmıyor. Banka hesaplarında döviz mi kalmadı, yoksa yanlış yaptıklarını şimdi mi anladılar? Evet, Başbakan’ın söylediği gibi dövizdeki artışın önemli nedenlerinden biri döviz borcu olan şirketlerin alım yapıyor olması. Yoksa yabancıların döviz getirmeye devam ettiği bir dönemde kurlar neden bu kadar agresif artsın?

SATARKEN 2 KURUŞ DÜŞÜYOR, ALIRKEN 30 KURUŞ ARTIYOR

Şirketin döviz borcu var, buna karşılık kasasında da döviz bulunduruyor. Cumhurbaşkanı’nın “Dövizleri bozdurun” çağrısına uyuyor ve ardından, “Şu kadar satış yaptık” diye açıklama yapıyor. Borç ödeme günü geliyor. Mecburen döviz almak zorunda, fiyat ne olursa olsun alıyor. Satarken 2 kuruş aşağı gelen fiyatlar, alırken 30 kuruş yükseliyor. Hem kendisi zarar ediyor, hem de memleket.

YASTIK ALTINDAKİ DÖVİZİ BOZDURUN

Cumhurbaşkanı’nın çağrısını hala anlamamış şirketler var. Cumhurbaşkanı ısrarla her açıklamasında, “Yastık altındaki dövizleri bozdurun” diyor. Sistemdeki yani bankadaki döviz zaten Türkiye’nin rezervlerinde görünüyor. Bu dövizin TL’ye çevrilmesi rezervlerde düşüşe neden oluyor. Yastık altındaki para sistemde olmadığı için sisteme girmesi halinde hem kayda alınarak rezerv artışına neden olacak hem de kurlardaki yükselişin önüne geçilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Orhan Sarıkaya21 Kasım 2017 21:14

    Birisi dövizleri değer kaybetmesin diye konuşarak piyasayı allar bullak ediyor.

  • Burak27 Ocak 2017 13:11

    Orhan Bey çok doğru yazmış. Kaleminize sağlık

  • KILIÇ16 Ocak 2017 22:57

    SAYIN PALA SESİMİZİN ÇIKACAGI KALMADI ÇÜNKÜ HÜKÜMET BİZE YÜZDE 3 ZAM VERDİ TL İSE GÜNLÜK YÜDE 3 DEGER KAYBEDİYOR HERKES AYRI BİR TELDEN ÇALSADA ÜLKE HER GÜN ZOR GÜNLERE GİDİYOR.

  • bıçak 16 Ocak 2017 22:03

    aynen gezgin repo ıhalesı acmayarak ortulu faız artırarak bıle onu alınmıyor

  • gezgin 16 Ocak 2017 21:31

    yastık altındaki döviz miktarının bozulması dövizin güçlenmesini etkileyecekse yastık altında olan döviz miktarı 5 milyar doları geçmez tcmb dırektıf ver 5 mılyar dolar ihalele satısa cıkarsın bozdursun bak ne oluyor   kur nereye dogru etkılencek bırlıkte gorelım   bozdursanda alsanda işlem hacmi oluşuyor işlem hacmi oluşan bir birim düşermi :D Dosya Seç

  • ugur16 Ocak 2017 17:03

    merkez bankasının üstünde baskı var,ülkenin siyasi durumu belli, yastık altıyla yükselişin ne alakası var..bu yazı sana yakışmamış.

  • sencer16 Ocak 2017 12:43

    bizim millet neyi anladı ki şu yazılanları söylenenleri anlasın öyle ya altında donu olmayan adamın cebinde iphone u var bu nasıl fakirlikse

  • Tincir16 Ocak 2017 12:10

    Admin merak etme.Bu millet sözkonusu para ve menfaat olunca Herşeyi kendi istediği gibi anlar.

  • jale16 Ocak 2017 11:30

    yani fakirler satsın, zenginler zulalasın diyorsun??

  • mert16 Ocak 2017 11:05

    bizim memlekette para ya çorapta saklanır ya donda yada sütyen içinde... şimdilerde ne çorap kaldı ayakta ne don kaldı. dolar ne gezer bizde...

  • tuncer16 Ocak 2017 10:55

    milletin yastık altında olan parasınıda kaptılar geride bir şeymi bıraktılar

  • iso16 Ocak 2017 10:51

    sonunda olayın iç yüzünü yazan biri olmuş :)

  • davutoglu16 Ocak 2017 10:45

    akılsız başın cezasını ayaklar çeker