İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Borsada gitmeyen sektör kaldı mı?

07 Şubat 2017, 10:34 - -

BİST100 2015 Kasım sonundan itibaren dün kapanışa kadar TL bazında %15 yükseldi. Seansın en yüksek değerine bakınca bu getiri biraz daha fazla idi. Aynı dönemde TL’de sürekli değer kaybetti, dolar 3,94’e kadar yükseldi. Ocak ayı sonlarına doğru ise Dolar 3,65-3,70 aralığına indi:

Dünkü seans yaşanan fiyat hareketi son günlerin fiyat hareketlerinden de bir miktar ayrıştı. Seans içerisinde son 12 ayın zirvesini gören borsa bu seviyenin altına indi ve seans içerisinde bir daha yükselemedi:

Borsada davranış değişiyor, dağıtıma başlanmış olma ihtimali yüksek.
Bu dönemde hangi sektörler ne kadar gitti ona bakalım yükselmeyen sektör neredeyse yok:


BİST 30 sektörün 18’i BİST’e eşit veya daha fazla getiri üretti. 24 sektör ise %10 ve üstü getiri yarattı. Bankalar bu dönemde ciddi yükseldiler.
Neredeyse gitmeyen sektör kalmadı diyebiliriz. Bu dönemde basında bloglarda çokça “herif” alıcı oldu yazıları da çıktı. Kimdir nedir bilemeyiz ama tüm negatif düşünenlerin bilekleri büküldü. Kısa pozisyonda kalanlar büyük zararlar ettiler.
Geçmişte TL değer yitirirken ve bu hızla yitirirken borsanın yükselmesi çok da alışılmış bir şey değildi. Hatta derecelendirme kuruluşlarının not indirmeleri not artışından daha fazla etkiledi! Beklenen gelişmelerdi diyebiliriz ama yine de çoğu yatırımcı için sürpriz oldu.
Mikro şirketlerde bile zarar edenlerin zararı iyice azaldı:



Küçük şirketler iyi getiri sağladı:



Orta boy şirketlerde bu dönemde zarar edenler çok az:



Büyük şirketlerde zarar eden hisse sayısı 3:


Rakamlara bakınca neredeyse tüm sektörlerin tüm hisselerin ciddi primlendiğini görüyoruz. BİST100 FK ise ortalamasına geldi.
Son 1-2 gündür 90bin hedef verenler ve düşüşler alım fırsatı diyenler çoğaldı. Borsada düşüşlerin alım fırsatı olması nadiren gerçekleşir. Borsada düşüş olacaksa Dolar/TL’deki gibi olma ihtimali yüksektir. 3,94 hareketini kaçıranlar aşağıya geldikçe aldılar 1-2 kazandılar ama sonrasında ciddi kayıplarla karşılaştılar.
Yükselirken yükselişe katılamayanlar çoğu zaman geri gelişlerde kaybederler.
Zirveden %15-20 gerileme son 5 yılın alım yeri oldu. XU100 F/K ise 8-9 arası daha çok 8’e yakın yerler alım fırsatı oldu.
Hedef verenler düştükçe alalım diyenler desteklerden bahsedenler arttıkça tepeyi görmüş olma olasılığımız yüksektir demektir. Dünkü hareket de ayrıca en yükseği görüp en aşağıdan kapanmak çok iyi bir gösterge olmadı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)