SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıŞİRKETİN BEKLENTİSİ KÂRIN ARTMASI YÖNÜNDE-
SORU : Zorlu Enerji’nin bu yıl sermaye artıracağını duydum. Doğru mudur? Eğer artacaksa bedelli mi bedelsiz mi olacak? Gönderen : Nihat Ayhan 05.06.2023, 17:51

Firmalar, gerçekleştirecekleri yatırımlar ya da mali sıkıntılarından ötürü zaman zaman nakde ihtiyaç duyabilmektedir. Bu ihtiyaç bankacılık ya da sermaye piyasalarında borçlanma yoluyla temin edilebileceği gibi ortaklardan temin edilmesi yoluna da gidilmesi bir seçenektir. Mali yapının zayıflığı ya da faiz yükü gibi ilave giderlerin üstlenilmek istenilmemesi şirketleri bedelli sermaye artırımına yönlendiren güçlü gerekçelerdir. Zorlu Enerji bedelli sermaye artırımına sıklıkla başvuran firmalar arasında yer alıyor. 2009 yılından bu yana beş defa bedelli sermaye artırımına gitti. Şirket son olarak 2021 yılında yüzde 25 bedelli sermaye artırımında gitti. Firmanın en büyük sorunu istikrarlı bir kârlılığa sahip olamaması. Geride kalan beş yılda bir yıl kâr bir yıl zarar döngüsü ile hareket etti. Son olarak 2021 yılında zarar ederken geçtiğimiz yıl rutine uygun olarak kâra döndü. Son açıklanan 2023 ilk çeyrek dönemde ise gelirlerdeki artışa bağlı olarak kârı da kayda değer bir artış gerçekleştirdi. Aynı ivmenin devamı halinde yıl sonunda da kârın sürmesi mümkün olabilecek. Böylesi bir durumda rutinin olumlu yönde değişmesi gündeme gelecek. Şirketin beklentisi de yıl sonu kârın artması yönünde. Açıkladığı yıl sonu hedefine göre satış gelirlerini 38-42 milyar TL; Faiz ve Vergi Öncesi Kâr tutarını da 10-12 milyar TL seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor. Tüm bunlardan ayrı olarak hissenin fiyatı piyasadaki düşüşten etkilenmiş durumda. Kasım 2022’de test ettiği 8,98 TL’nin ardından düşen bir eğilim yaşandı. Geçtiğimiz mayıs ayından bu yana alıcı ilgisindeki artışın etkisiyle belli bir yükseliş gözlense de son gün kapanışını 5,27 TL’den gerçekleştirdi. Öngörüsüyle uyumlu bir mali performans sergilemesi halinde hisseye yönelik ilginin canlanması mümkün olabilecek.

BU HİSSE İLE İLGİLİ DİĞER SORULAR (5)

ZORLU ENERJI ZOREN

Alış0,00

Satış6,71

Gün İçi En Düşük6,53

Gün İçi En Yüksek6,94

PD/DD0,44

FK1,54

Fiyat6,71

Değişim0,90%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI