SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıSATIŞ ARTTI KÂR DÜŞTÜ-
SORU : Kerevitaş geçtiğimiz eylülde sermaye tavanını yükseltmişti. Bunun manası sermayesini artırmak olabilir mi? Gönderen : Bülent Ballı19.07.2023, 08:18

Kayıtlı sermayeye tabi firmaların beş yılda bir yenilemeleri gerekiyor. Güncelleme sırasında firmalar gerek görmeleri halinde kayıtlı sermaye tavanını yükseltme yoluna da gidebilmekte. Bundaki amaç genel kurul kararına gerek kalmaksızın şirketin yönetim kurulu kararı ile sermayesini yükseltebilmesidir. Öte yandan enflasyonun yüksek seyrettiği dönemlerde sermaye tavanı yetersiz kalabilmekte ve böylesi durumlarda tavan artışı daha hızlı gündeme gelebilmekte. Bu çerçevede Kerevitaş’ın da geçtiğimiz ocak ayında kayıtlı sermaye tavanı 2 milyar TL’ye çıkarırken geçerlilik tarihini 2026 yılının sonuna kadar uzattı. Kerevitaş, borsada işlem görmeye başladığı 1994 yılından bu yana bir kez bedelli ve üç kez de bedelsiz sermaye artırımına gitti. Son sermaye artırımı yüzde 2.670 ile Mayıs 2018’de gerçekleşti. İç kaynaklardan yani bedelsiz olarak gerçekleşen söz konusu sermaye artırımı sonrası çıkarılmış sermayesi 662 milyon TL oldu. Şirket arada geçen zaman diliminde bir daha sermaye artırımına gitmedi. Bununla birlikte firmaların gerek duyması halinde her zaman sermaye artırımına gitme ihtimali olduğunu göz ardı etmemeli. Tüm bunlardan ayrı olarak geçtiğimiz yıl oldukça yüksek satış geliri elde eden firma, yıl sonu kârını 1,3 milyar TL’ye çıkarmayı başarırken bir önceki yıl zarar açıklamıştı. Son açıkladığı 2023 ilk çeyrek dönemdeyse cirodaki artışa rağmen dönem sonu kârı yüzde 80 geriledi. Maliyet ve giderlerdeki artış hızı, satış gelirlerinden daha yüksek olunca dönem sonu kârı baskılandı. Buna ilave olarak yatırım ve finansman giderlerindeki artış da ilave edilince dönem sonu kârı geriledi. Hissenin fiyatı ise 1,5 yılda ciddi bir hareketlilik yaşadı. Şubat 2022’de en düşük 3,66 TL’ye kadar inerken Aralık 2022’de zirvesi 18,27 TL’ye kadar çıktı. Hisse şimdilerde ise 10,50 TL seviyelerinde işlem görüyor. Alımların devamının gelebilmesi halinde önceki zirvesini yakalaması mümkün olabilecektir.

KEREVITAS GIDA KERVT

Alış0,00

Satış14,20

Gün İçi En Düşük13,39

Gün İçi En Yüksek14,30

PD/DD2,79

FK11,76

Fiyat14,20

Değişim6,53%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI