SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıKUR FARKI KÂRDAN ZARARA DÖNDÜRÜYOR-
SORU : Kurdaki artışın Akın Tekstil hissesini nasıl etkilediğini öğrenebilir miyim? Gönderen : Ceyhan Alkan16.04.2024, 01:01

Dolar kurundaki artış firmaları farklı boyutlarda olsa da etkiler. Söz konusu durum Akın Tekstil için de geçerlidir. Şirketin açıklamış olduğu 2023 dokuz aylık verilerine göre, net satışları önceki yıla göre %48.62 artarak 993.93 milyon TL'ye yükseldi. Satışlar içinde yurt dışı gelirlerin payı 708,14 milyon TL seviyesinde bulunuyor. Tutarın toplam içindeki payı nazara alındığında ihracat gelirlerinin satışlar içinde belirgin bir ağırlığı olduğunu söylemek hiç de yanlış olmayacaktır. İhracat ağırlıklı çalışması, şirketin satış geliri noktasında döviz artışından olumlu yönde etkilenmesine olanak vereceği şeklinde bir değerlendirmeyi öne çıkarıyor. Ancak aynı dönem içinde şirketin finansman giderlerindeki artış dikkat çekiyor. Akın Tekstil’in 2023 dokuz aylık dönemde finansman giderleri 20,33 milyon TL’den 135,9 milyon TL’ye yükseldi. Söz konusu artışta kur farkı giderlerinin payı 96,6 milyon TL seviyesinde bulunuyor. Bu da dövizdeki artışın şirketin borçluluk yapısından ötürü daha fazla maliyet altında girdiğine işareti olarak görülmeli. Bu durum şirketin kârlılık yapısını olumsuz yönde etkiliyor. Şirket yıllık mali tablolarında toparlansa da dokuz aylıklarda ağırlıklı olarak zarar yazan bir yapıysa sahip. Geride kalan dört yılın üçünde dokuz aylık dönemde zarar yazdı. Yıl sonlarında ise kâr yazmasını bildi. 2023’ün dokuz aylık faaliyet döneminde de zararını bir önceki yılın aynı döneminde göre artırarak 51.82 milyon TL’ye çıkardı. Zararın büyümesinde kur farkı ile faiz giderinin etkisi görülüyor. Öte yandan benzer bir performans sergilemesi halinde önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl sonunda da kâr açıklaması sürpriz olmayacaktır.

AKIN TEKSTIL ATEKS

Alış0,00

Satış149,80

Gün İçi En Düşük148,10

Gün İçi En Yüksek158,00

PD/DD1,60

FK0,00

Fiyat149,80

Değişim-5,73%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI