SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıBÜYÜK ORTAKTAN SATIŞ-
SORU : IDEAS hissesinin piyasa ve defter değeri neyi ifade ediyor? Hangi değerler alım için uygundur? Gönderen : Mustafa Güldiken 29.09.2020, 18:42

Borsada özellikle uzun vadeli hedeflerle hareket eden yatırımcılar mali verilerini önemser. Mali göstergelerin nihai hedefi hissenin alım için uygun seviyede olup olmadığını tespit edebilmektir. Zira şirket kârlı yapıya sahip olsa da hissenin fiyatı bu karlılıkla kıyaslandığında yüksek ya da düşük olabilmektedir. Yatırımcı ise bu göstergelere göre alım ya da satıma karar verecektir. Bu çerçevede yatırımcıların takip ettiği önemli verilerden birisidir piyasa defter değeri. Daha açık ifade ile piyasa değeri/defter değeri, bir şirketin piyasa değerinin öz sermayeye bölünmesi ile bulunur. Piyasa değeri öz sermayeden uzaklaştığı oranda hissenin fiyatının da şiştiği söylenebilecektir. Tabi ileriye dönük beklentinin yüksek olması halinde de böylesi bir artış gündeme gelebilir. Makul olan ise bu oranın bir olmasıdır. İdealist Danışmanlık’ın piyasa defter değeri ise 6,79 seviyesinde bulunuyor. Göstergeler makulden hayli uzakta olduğunu gösteriyor. Şirketin kârını artırması söz konusu göstergeleri olumlu yönde destekleyecektir. Ancak firma gelir ve karlık noktasında zorlanıyor. Son beş yılda bir yıl zarar yaşanırken diğer senelerde sembolik düzeyde bir kârlılık oluştu. 2020 altı aylık bilançosundaki kârlılık nazara alındığındaysa yıl sonunda da benzer bir performans yaşanacağı anlaşılıyor. Tüm bunlardan ayrı olarak şirketin büyük ortağı Hedef Girişim, 22-23 Eylül günü 8,80-9 TL fiyat aralığında satış yaptığı gözlendi. Bu satışla birlikte hisse gevşerken sonrasında gelen alımlarla birlikte tekrar yönünü yukarı çevirdi ve şimdilerde 9,65 TL’den işlem görüyor.

IDEAS

Alış0,00

Satış203,90

Gün İçi En Düşük194,80

Gün İçi En Yüksek207,90

PD/DD17,35

FK23,98

Fiyat203,90

Değişim0,84%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI