E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senetlerinin fiyatını belirleyen 3 yasa---

Hisse senetlerinin fiyatını belirleyen 3 yasa

Hisse senetlerinin fiyatını belirleyen 3 yasa
10 Mayıs 2024 - 17:28 borsagundem.com

Genel çoğunluğun yaygın inancının aksine hisse senetlerinin fiyat hareketleri, ilgili hissenin temel değerlerine ya da şirketlerin sermaye artırmak için hisselerini satmasına bağlı değildir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senedi fiyatları, piyasadaki mevcut alıcı ve satıcıların, söz konusu hisseyi takas etmeye istekli olduğu seviyeye bağlıdır.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, genel kanaat, hisse senedi fiyatlarını ilgili şirketin karlılığı ya da sermaye artırımına gitmesi gibi faktörlerin belirlediği şeklindedir. Ancak hisse senetlerinin fiyatlarını, piyasada o anki alıcı ve satıcıların ilgili hisseyi alıp satmaya istekli olduğu seviye belirler. Fiyatı belirleyen şey bundan başka bir şey değildir. Dolayısıyla asıl soru, Hisse senedi fiyatlarındaki değişimi belirleyen kuralların neler olduğudur?

3 yasa

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, hisse senedi fiyatlarındaki değişimi belirleyen kurallara eğiliyor. Burns, efsane yatırımcı Richard Wyckoff tarafından dile getirilen yasalara odaklanıyor. Ekonomi yasalarının piyasadaki fiyat hareketlerini yönettiğini öne süren Wyckoff, mevcut fiyat gerçekliğine neyin sebep olduğunu ve onu neyin değiştirdiğini ortaya koyan üç yasa olduğunu belirtiyor.

Arz ve talep yasası

Talebin (alıcılar) arzın (satıcıların) üzerinde olması, hisse senedi fiyatının yükselmesine neden olur. Arzın talepten fazla olması ise hisse senedi fiyatının düşmesine neden olur.

Fiyat arz ve talep kanununa göre belirlenir. Fiyat, arz ve talebi dengede tutmak için yukarı ve aşağı hareket eder. Hisse senedi yalnızca diğer insanların onun için ödemeye razı olduğu değerdedir.

Sebep sonuç yasası

Arz ve talep dengesi bir sebepten dolayı değişebilir. Bunun nedeni iyi bir temel analiz haberi, aynı sektöre dair bir haber veya güçlü genel piyasa durumu olabilir.

İyi bir neden, hisse senedine aşırı talep yaratır; dolayısıyla bu iyi etki hisse senedi fiyatının yukarı doğru hareket etmesine neden olacaktır.

Çaba ve sonuç yasası

Bu yasa, bir hisse senedi fiyatının hareket etmesi (sonuç) için, hareketin ne kadar hacim (çaba) ile ilişkili olduğuna odaklanır. Sonuç yani fiyat ve çaba yani hacim uyumlu olduğunda trendin devam etmesi muhtemel kabul edilir. Bununla birlikte, eğer bu iki başlık senkronize değilse, örneğin hacim büyük ancak fiyat çok az hareket ediyorsa, mevcut eğilim tehlikede demektir ve savunma tedbirlerinin alınması gerekir.

Borsalar düşerken yatırımcıların yaptığı 2 büyük hata

 

8 aşamada yatırımcının yaşam döngüsü

 

10 adımda yatırımda esneklik

 

Buffett gibi yatırım yapmanın 22 altın kuralı

 

7 adımda 'trader’lığa giden yol

 

Trader'ları başarısız kılan psikolojik zaaflar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)