SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıBEDELLİDEN GELENLE BORÇLARINI ÖDEDİ-
SORU : Ege Seramik’in bedelliye gitmesi ilerisi için nasıl bir etkiye sebep olacak? Gönderen : Galip Koç21.02.2024, 21:15

Firmaların ihtiyaç duyması halinde gerekli fonu şirket dışında temin etme yoluna gidebilecekleri gibi ortaklarından nakit olarak da talep edebilirler. Bankacılık sektöründen kredi yoluyla ya da sermaye piyasalarından borçlanma araçları vasıtasıyla fon temini farklılık gösterse de belli bir maliyete katlanmayı gerektirir. Oysaki ortaklardan temin edilen nakdin maliyetsiz olması firmaların zaman zaman başvurdukları önemli bir yol olarak öne çıkmakta. Yatırımcıların şirkete olan güveninin üst seviyede olması halinde bedelli sermaye artırımı bir sorun teşkil etmez. Neticede yatırımcı bilir ki sermayeye kattığı nakit ileride tekrar kendisine dönüşü olacaktır. Bu olumlu beklenti bedelli sermaye artırımlarında hisseye talebi artırabilir ve fiyatta artışa dahi yol açabilmekte. Öte yandan zayıf mali yapıya sahip şirketler açısından yatırımcısı aynı rahatlıkla nakit ödemek istemez. Böylesi bir durum cepten çıkan nakdin tekrar geri dönme ihtimalini belirsiz görmeye sebep olurken bedelliye katılmak istemeyenlerin satışı ile hisse geriler. Ege Seramik 2003 yılından önce çok sık bedelli sermaye artırımına giderken sonrasında bir daha bedelliye yönelmedi. Uzun bir aradan sonra geçtiğimiz 2023 yılında mayıs ve aralık ayında iki defa yüzde 100 bedelli sermaye artırımında bulundu. Firma, geçtiğimiz kasım ayında bedelli sermaye artırımından elde edilen fonu finansal borçların ödenmesi ile tedarikçi ödemelerinde kullanacağını belirtti. Bu itibarla şirket bedelliden gelen nakdi borç ödemesine kullanırken mali yapısını da güçlendirmiş oldu. Ancak uzun vadede asıl olan şirketin kârlılığını büyütebilmesidir. Ege Seramik ise 2023 dokuz aylık faaliyet döneminde gelirini yüzde 3,26 geriletirken dönem sonu kârı yüzde 51,38 geriledi.

EGE SERAMIK EGSER

Alış0,00

Satış3,92

Gün İçi En Düşük3,81

Gün İçi En Yüksek3,92

PD/DD0,24

FK1,44

Fiyat3,92

Değişim1,55%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI