E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi‘Yumuşak iniş’ için şartlar olgunlaşıyor---

‘Yumuşak iniş’ için şartlar olgunlaşıyor

‘Yumuşak iniş’ için şartlar olgunlaşıyor
15 Nisan 2024 - 15:39 borsagundem.com

Uzmanlar, ABD ekonomisinin dirençli yapısının, ‘yumuşak iniş’ senaryosunun çoktan hayata geçmiş olabileceğinin bir kanıtı olduğunu düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Evercore'un kurucusu Roger Altman, ABD ekonomisinin baş döndürücü gücünün, ‘yumuşak iniş'in çoktan gelmiş olabileceği anlamına geldiğini söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisinde resesyon beklentileri iyiden iyiye zayıflamışken Evercore kurucusu Roger Altman, ‘yumuşak iniş’ senaryosunun çoktan hayata geçmiş olabileceğini öne sürüyor.

‘Yumuşak iniş’e doğru…

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Altman, “ABD ekonomisi durgunluktan başarıyla kaçınmış ve halihazırda yumuşak bir inişe doğru ilerliyor olabilir” diyor. Yatırım bankacılığı şefi, özellikle faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalmaya hazır göründüğü göz önüne alındığında, ekonomik gerileme korkusunun arttığına dikkat çekiyor.

Ancak Altman, yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin dayanıklılığının ‘şaşırtıcı' olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Atlanta Fed'e göre büyüme, ekonomistlerin beklentilerini aştı; gerçek GSYİH'nın ilk çeyrekte yüzde 2,4 oranında artması bekleniyor.”

Ekonomi, tahminleri geride bırakıyor

Firmaların daha sıkı mali koşullarla mücadele etmesine rağmen iş piyasası da sağlam bir temel üzerinde ilerliyor görünüyor. Altman, işsizlik oranının Mart ayında yüzde 3,8 ile rekor düşük seviyede olduğunu ve Fed'in daha önce tahmin ettiği rakamın yaklaşık yüzde 1 puan altında olduğunu ifade ediyor. İş gücü verimliliği de, Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre, dördüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,6 oranında artarak güçlü kalmaya devam ediyor.

Bunlar, Altman’a göre, piyasaların Fed'in faiz indirimi beklentilerini yeniden fiyatlaması nedeniyle bu hafta yaşanan satışlara rağmen hisse senetlerinin canlı kalmasının da büyük nedenleri. Enflasyon Mart ayında üst üste üçüncü ayda da beklenenden yüksek geldi ve bu da çoğu yatırımcının Haziran ayında faiz indirimi olasılığını masadan kaldırmasına yol açtı.

Altman, “ABD ekonomisinde genel olarak her şey yolunda gidiyor” diyerek enflasyonun zirveden düşerken genellikle yapışkan olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Ekonomi, altı ay veya dokuz ay öncesinden yapılabilecek tüm tahminleri geride bırakıyor. Yumuşak inişin zaten gerçekleştiği bile tartışılabilir.”

Resesyon olasılığı muhtemel gözükmüyor

Bazı düşüş eğilimli Wall Street analistleri, iş piyasasında zayıflık işaretlerinin yüzeye çıkmaya başlamasıyla birlikte ABD ekonomisinde durgunluğun hâlâ masada olduğu konusunda uyarıyor. Üst düzey ekonomist David Rosenberg'e göre, 22 ABD eyaleti, işsizlik oranının üç aylık hareketli ortalamasının 12 ayın en düşük seviyesinin 50 baz puan üzerine çıkmasıyla tetiklenen ve doğruluğu kanıtlanmış bir durgunluk göstergesi olan Sahm Kuralı kriterlerini karşılıyor.

New York Fed, ABD'nin gelecek yılın Mart ayına kadar resesyona girme ihtimalini yüzde 58 olarak fiyatlıyor. Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği'nin (National Association for Business Economics’) son anketine göre ise, ekonomistlerin yüzde 91’le büyük çoğunluğu Ocak ayında bir resesyon olasılığının yüzde 50'den daha az olduğunu tahmin ediyor.

Küresel piyasalarda 'yumuşak iniş' iyimserliği

 

Yumuşak iniş senaryoları risk iştahını besliyor

 

Kenneth Rogoff: Yumuşak iniş senaryosunda 6 faiz indirimi boş bir hayal

 

Yumuşak iniş, hisse senetlerinde yükseliş garantisi mi?

 

Bu 3 riske karşı borsalar savunmasız

 

Faizlerin yüksek seyretmesi hangi hisselere kazandıracak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)