E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBu 3 riske karşı borsalar savunmasız---

Bu 3 riske karşı borsalar savunmasız

Bu 3 riske karşı borsalar savunmasız
15 Nisan 2024 - 11:05 borsagundem.com

Yatırımcıların karşı karşıya olduğu riskler FED politikalarının veya ABD seçimlerinin çok ötesinde. Aşırı iyimser yatırımcılar ve jeopolitik krizler borsaları felakete sürüklüyor olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) politikaları, enflasyon ve ABD başkanlık seçimleri küresel borsalardaki boğaların mücadele etmesi gereken yegâne zorluklar değil. MarketWatch’un haberine göre Wall Street hisse senetleri bir piyasa düzeltmesini tetikleyebilecek üç önemli gelişmeye karşı neredeyse savunmasız:

1. Kurumsal şirketlerdekiler mevcut piyasayı sevmiyor: Piyasa analiz firması Argus Research, Vickers Weekly Insider raporunda göre, kurumsal şirketlerdeki yöneticilerin alım/satım oranları takip ediliyor. Kurumsal şirketlerdeki kritik isimlerin hisse alım-satım işlemleri takip edilebiliyor. Zira şirketin gidişatına dair işaretler verebilecek büyük yöneticiler, genel müdürler ve hissedarlar hisse senetlerindeki alım satım faaliyetlerini paylaşmak zorundalar.

Vickers alım/satım oranı Aralık 2021’den bu yana en yoğun ayı piyasası eğilimini gösteriyor. Haberde S&P 500’ün bu ayı piyasası eğiliminin ardından 2022’de yaklaşık %26 düştüğü hatırlatılıyor. Nasdaq Bileşik Endeksi’nde alım satım oranı 6,43 seviyesinde bulunuyor. Göstergeye göre 2,5’in üzerindeki bir okuma söz konusu endeksin ileriki süreçte zayıflayacağına 2,00’un altındaki bir okuma ise yükselişe işaret ediyor.

Agnus Research’ten Richard Cuneo konuyla ilgili açıklamasında, “Kurumsal şirketlerdekiler temkinli olmaya devam ediyor ve Nasdaq’ta listelenen şirketlerdekiler özellikle daha temkinli davranıyor” ifadelerine yer verdi. Teknoloji sektörünün yanı sıra talebe bağlı tüketici ürünleri, ham madde ve enerji sektörlerindeki satışlar da oldukça güçlü. Söz konusu sektörlerin ekonominin gidişatıyla yakından ilişkili olduğu da dikkat çekiyor. Dolayısıyla bu veriler aynı zamanda ABD ekonomisinin görünümü hakkında da bir uyarı niteliğinde.


2. Yatırımcılar fazla iyimser: MarketWatch yazarı Michael Brush, yatırımcı davranışlarını takip etmek için tek bir ölçüt kullanılacaksa bunun Investors Intelligence’ın boğa/ayı oran göstergesi olması gerektiğini belirtiyor. Zira söz konusu gösterge yatırım danışmanlarının ve hisse senedi bülteni yazarlarının duyarlılığını takip ediyor. 0,5 ila 5,0 aralığında olan göstergede 5 seviyesi aşırı iyimserliği işaret ediyor.

Brush’a göre bu verileri karşıt gösterge olarak kullanmak çok daha uygun. Dolayısıyla borsa yazarına göre piyasalardaki aşırı iyimserlik yatırımcılar için ‘dikkatli olun’ ve hatta ‘hisse senedi yatırımlarını nakde çevirin’ anlamı taşıyor. Brush göstergenin 1,0’ın altına düştüğü dönemlerde de alıma, 4,0’ın üzerine çıktığında da satışa geçtiğini belirtiyor.

İki hafta önce söz konusu gösterge 4,53’teydi. Gösterge geçen hafta 4,0’a kadar geriledi ancak yatırımcıların fazla iyimser olduğuna dair işaret halen görülebiliyor. Borsa yazarı toplumdaki boğa piyasası algısı arttığında ve şirket içerisindekilerin temkinlilik seviyeleri arttığında dikkatli olmanın daha iyi olacağını sözlerine ekledi.

 


3. Jeopolitik riskler artıyor: Yardeni Research’ün başındaki isim Ed Yardeni çoğunlukla aşırı boğa olmakla suçlanır. Yardeni’nin bu eleştirilere cevabı ise çok net: “İltifat için teşekkür ederim.” Yardeni’nin görüşü uzun vadede borsaların yükseldiği ve iyimser bir bakış açısının her zaman için kazandıracağı yönünde. Ancak Yardeni bile yükselen jeopolitik risklerin hisse senetlerini ve ABD ekonomisini olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.

Yarden 8 Nisan’da yaptığı bir açıklamada, “Jeopolitik risklerin azaldığını gösteren hiçbir şey görmüyorum. Aksine, risklerin arttığına dair işaretler görüyorum” demişti.

En belirgin potansiyel sorun, Orta Doğu'daki çatışmaların kötüleşmesi. İsrail'in nisan ayı başlarında Suriye'deki İran konsolosluğuna saldırı düzenleri. Hafta sonunda ise İran’ın insansız hava araçları misilleme olarak İsrail’e saldırdı. Şimdiyse Orta Doğu’daki çatışmaların genişlemesi riski artıyor.

Ukrayna-Rusya savaşında da son zamanlarda bir Ukrayna nükleer santraline ve Rus rafinerilerine insansız hava aracı saldırıları düzenlendi.

Yardeni, Orta Doğu'daki gerilimlerin artması ve Rusya'nın enerji altyapısının zarar görmesi halinde petrolün varil başına 100 doların üzerine kolayca çıkabileceğini söylüyor.

JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimon hissedarlara yazdığı son yıllık mektubunda, "II. Dünya Savaşı'ndan bu yana her şeyi gölgede bırakabilecek nitelikteki riskleri hafife almamalıyız” uyarısında bulunmuştu.

Yatırımcılar Ortadoğu için endişelenmiyor

 

ABD medyası açıkladı: İsrail savaş kabinesinde neler yaşandı?

 

Borsa haftaya düşüşle başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)