E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYoksulluk sınırı 55 bin lirayı aştı---

Yoksulluk sınırı 55 bin lirayı aştı

Yoksulluk sınırı 55 bin lirayı aştı
15 Mart 2024 - 14:42 borsagundem.com

BİSAM açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre; dört kişilik bir aile için açlık sınırı 16 bin lira, yoksulluk sınırı 55 bin lirayı aştı

Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırma Merkezi (BİSAM)'nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2003 yıllı madde fiyatları ile İstanbul Halk Ekmek, zincir market cari ay internet fiyatları ve BİSAM Beslenme Kalıbı üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Şubat 2024 için 16 bin 100 lira oldu. Bu harcama tutarı sadece gıda için yapılması gereken minimum tutar olarak belirtildi. Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 55 bin 691 lira olarak gerçekleşti.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

"Sağlıklı beslenmek için her aile ferdinin alması gereken kalori miktarı farklılık göstermektedir. Yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 4.406 liradır. Bu değer yetişkin bir kadın için 4.261, 15-18 yaş bir genç için 4.507, 4-6 yaş arası bir çocuk için 2.926 liradır. Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 16 bin 100 lira olarak tespit edilmiştir. Bu tutar söz konusu ailenin sadece gıda için yapması gereken zorunlu harcama tutardır. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 55 bin 691 liraya ulaşmaktadır.

Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken mutfak harcamaları ile yaşamını idame ettirmek için yapması gereken barınma, ulaşım, eğitim, sağlık vb. harcamalarının toplam tutarı ise en az 25.568 lira olmalıdır. Buna göre tek başına yaşayan bir kişi için yoksulluk sınırı 25.568 lira olarak tespit edilmiştir."

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon ve dolar beklentisini açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)