E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYılmaz memur ve memur emeklisi zammı için rakam verdi---

Yılmaz memur ve memur emeklisi zammı için rakam verdi

Yılmaz memur ve memur emeklisi zammı için rakam verdi
15 Aralık 2023 - 22:54 borsagundem.com

Yılmaz "Asgari ücret bir denge içerisinde belirlenecek. Memur ve memur emeklisine yüzde 50 civarında bir artış öngörüyoruz. Elimizden gelen tüm imkanlarla emeklilerimizin yanında olacağız" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TRT Haber'de gündemi değerlendirdi.

Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Gazze'de gerçekten bir insanlık dramı yaşanıyor. Buradaki hadiseleri kınamak, durdurmak için Müslüman olmak veya Filistinli olmak gerekmiyor. Batı dahi birçok ülke bu konuda iyi bir imtihan veremedi. Bu olanlara 'ateşkes olsun' diyemeyen ülkeler olduğunu gördük. Buna sessiz kalanlar tarihlerine kara bir leke bırakacaklar. Cumhurbaşkanımız bu konu ile ilgili yoğun bir çaba sarf ediyor.  Türkiye tarihsel sorumluluğunu yerine getiriyor. Bu kanı durdurmaya çalışıyor, ateşkes olsun diyoruz. Ateşkes de yetmez kalıcı barış istiyoruz. Müstakil bir Filistin devletinin oluşumu ile barış olabilir. Bir taraftan da insani yardımlar yapıyoruz. Gerek ikili ilişkilerimizle gerek Mısır kanalı ile uçakla yardım gönderiyoruz. Ayrıca orada hastaları ülkemize getirmek gibi önemli inisiyatifler de aldık.

Ekonomide atılan adımlar

Bu 6 ay çok yoğun geçti. Hükümetlerimizin önceliği milletimizin önceliği ile her zaman örtüşmüştür. Ekonomi birinci gündem maddemiz.

Şubatta büyük bir deprem yaşadık, bütün bunlarla beraber ekonomi daha da önemli bir hal aldı. 

Depreme rağmen bütçe açıklarını makul bir seviyede tutmayı başardık. Diğer taraftan Merkez Bankamız büyük bir rezerv artışı sağladı. Rezervlerde yüzde 44’e yakın bir atış oldu. KKM’de 707 milyar lira düşüş söz konusu, bu eğilim devam ediyor.

Son dönemde bütün bu atılan adımlarla Türkiye’ye dışarıdan fon akışının da arttığını görüyoruz. Türkiye’de yatırım ortamı şu anda olumlu duruma gelmiş durumda. Türkiye Yüzyılı yatırımların yüzyılı olacak. Milli gelirimiz tarihte dolar bazında ilk kez 1 trilyon eşiğini aşıyor. 

Enflasyonla mücadelede son durum ne?

Türkiye reel ekonomide ve büyümede çok başarılı oldu. Reelde elde ettiğimiz başarıyı, enflasyonunu düşürerek sürdürmeyi hedefliyoruz. Sıkıntımız enflasyon. O nedenle enflasyonla mücadele en önemli maddemiz olmuş durumda.  Yıllık bazda enflasyonda düşüş 2024'te görülecek. 2025'te enflasyon yüzde 15, 2026'da tek haneli olacak.

Fahiş kiraya karşı alınacak tedbirler

Otomotivde ciddi bir fiyat düşüşü gördük. Konut fiyatları ve kiralar da eski ivmeyi kaybetmiş durumda ancak henüz istediğimiz oranda değil. Daha da aşağıya gelmesi için gayret ediyoruz.

Konut konusunda arz yönlü politikalar önemli. Öncelikle konut arzını artırmamız gerekiyor.  Son dönemlerde en önemli adımlarımızdan biri kentsel dönüşüm. Bir taraftan talebi kontrol ederken bir yandan da arzı artırıcı politikalarla konut fiyatlarını ve kiralarını kalıcı düşürme gayretindeyiz.

Kirada yüzde 25 sınırı

Kirada yüzde 25 sınırlaması, enflasyonun yüksek olduğu dönemde kiracıyı korumak için aldığımız bir önlemdi. 2024'te enflasyon makul seviyeye gelecek. Dolayısıyla enflasyon düştükçe bu tür tedbirlere artık ihtiyacımız kalmayacak.

Kentsel dönüşüm çalışmaları

TOKİ'ye bütçeden sosyal konut için ek kaynak aktarıyoruz. 3 trilyon lirayı deprem rehabilitasyonu için harcayacağız, bu yükün altından hep birlikte kalkacağız. Gelecek yıl deprem bölgesini büyük ölçüde toparlayacağız.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurduk. Bunun altında da 3 müdürlük var. Biri Marmara bölgesi müdürlüğü, ikincisi tüm Türkiye için müdürlük, üçüncüsü ise finansal kısım için müdürlük. 

Ekonomide yol haritası ne olacak?

Refah açısından tüketim olacak ama aşırı ve ithalatı körükleyen tüketim doğru değil. Hedef tasarruflarımızı artırmak. Yatırım ve ihracatı öncelendiren adımlar atıyoruz.

Cari açığımızı düşürecek, katma değerimizi yükseltecek projelere uygun koşullu kredi verilecek. 

Yabancı yatırımların ilgisi nasıl?

Yatırım ortamını iyileştirmek için çalışma yapıyoruz. Yatırım için yeni eylem planı belirledik, yakın zamanda bunu halkımızla paylaşacağız. Amacımız uluslararası doğrudan yatırımlardan daha çok pay almak. 

Türkiye konumu, insan gücü ve potansiyeli ile muazzam bir ülke. 

Asgari ücret ne kadar olacak?

Geçen yıl asgari ücretle ilgili iki önemli gelişme oldu. Asgari ücretti geçen yıl yüzde 107 artırdık. Tarihi bir kararla asgari ücreti vergiden muaf tuttuk.

Şimdi yeni bir müzakere başlamış durumda. 3 taraf var burada. İşletmelerle çalışanlar arasındaki dengeyi sağlamak gerek. Dolayısıyla bir denge içinde bunu belirleyeceğimizi düşünüyoruz. Bizim ana hedefimiz çalışanları enflasyona ezdirmemek olmuştur.

Memur ve emekliye zam ne kadar olacak?

İmkanlarımızı zorlayarak emeklilerimizin yanında olacağız. Memur emeklisiyle ilgili toplu sözleşme gereği alacakları bir fark ve enflasyon farkı var. Memur ve memur  emeklisi için yüzde 50 civarında bir artış olacak. İşçi emeklileri daha farklı şartlara tabi. Farklı emekli kesimleri arasındaki dengeyi koruyucu ve özellikle daha düşük alanları gözetici bir yaklaşım sergileyeceğiz.

KKTC'de yapılan yatırımlar

Yeni Ercan Havalimanı'nı KKTC'nin vizyonu için önemli bir yatırım. Eğitimden sağlığa her alanda yatırımlarımız var. Bu projeleri gün be gün takip ediyoruz. Kıbrıs'ta girişimciliği de geliştirmemiz lazım. 

Vergi düzenlemesi ne zaman yapılacak?

Ana felsefemiz vergide adaleti sağlamak. Vergi vermemek olmaz, kayıt dışılıkla her türlü mücadeleyi vereceğiz. 

Ekonomistler yorumladı: Dolar 2024'te sürpriz yapar mı?

 

Ekonomistler TCMB'den nasıl bir faiz kararı bekliyor?

 

Fitch Ratings'ten yeni Türk bankaları raporu

 

Cevdet Yılmaz'dan işsizlik açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (28)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Memur emeklisi kandırıldı18 Aralık 2023 23:00

    Memur emeklisi kandırıldı seçimden önce memura ne verilirse aynısı verilecekti ancak verilmedi 8.000 TL ilk önce verilmeyen fark verilsin ondan sonra vereceğini versin

  • Hakan18 Aralık 2023 09:28

    Memur ve emeklilere ve ayrıca asgari ücretliye %50 zam yapilinca, piyasada %50 zam yapacak sattığı ürünlere. Bu durumda değişen bir şey olmayacak. Hatta fabrikalar Mart ayinda bir %20 zam daha yapar ve alim gücü azalır. Hiçbir şeye zam yapmayın. Aksine ürünlere indirim yapın ki alım gücümüz artsın.

  • Mucise Reis : )17 Aralık 2023 23:10

    Ben usd alıyorum. oturdum yerden :D ek iş felan filan borsa kripto harix en az *,***,00 bin usd :D nasıl siz 5 bıne 10 bıne razı gelıyornuz ? :D garip.. emekli işçice,,işçi memurla, memur açlıkla para pul istiyor. Gerçek haklarınızı almadığınız sürece sürünürsünüz. Kimde ben cocuma dunyanın kullandıgı telefonualıcam zam yap.. yaızn yurtdışı tatılıne gıdıcem zam yap.. bebeye ilerde arsa alıcam zam yap  cv. demıyor.. karnım aç, kira ödeyemıyorum, kreredi karşlar ödenmuyor, çocuk unı okuyomur vb diye zma istenıyor. yanı böyle bir millet bulanmazbir millet. umarız devlet yetkilileri bu cüzzi zamları ve normal yaşamak, nefes almak gibi zamları yaparda, kimse yokluk içinde kuru etkmek yiyip geçinmek zorunda kalmaz. yoksa TC de en az 4 kişilik aile 80 bin almalı ki, anne  evi çevirmeli baba ıvır zırı alıp geleceğe yatırım yapmalı, çocuklar sosyal ektıvıde spor tesıslerı arkadaşları ile ğelnmeli ilgili alanlarda hobisine para harcamalı.

  • papatya fali18 Aralık 2023 03:22

    Kardeş Türkçe öğretmenin sağ mı?

  • Ramazan16 Aralık 2023 20:03

    Varsa yoksa memur ve memur emeklisi neden acaba ? Bugün orta derece bir karı koca memur 75 bin tl aylık alıyor Bu 100 bin olsun kaynak olarak tarladan fabrikadan 7200 gün prim ödeyen üretici birinin emekli maaşını max 10 bine sabitleyin. Enflasyondan herkes ezilmedi çok karlı çıkanlar var.

  • MeToKo17 Aralık 2023 12:23

    Nasıl bir memurmus karı koca 75 alıyor ben 24 alıyorum

  • Doğru birdir 16 Aralık 2023 19:04

    Rahmi bey doğruları söylemiş

  • O.U.16 Aralık 2023 17:41

    Ulan bu memur neymiş be tabi sizde memur statüsündesiniz ondan degilmi yahu memur dediğin ben olmazsam hiç lazım olmayan bir nesnedir ben varsam memur olur ben yoksam memura ne gerek ne üretir bunlar bunlar sadece yan gelip yatan aylık için bekleyen verimi olmayan bir nesnedir ,

  • hakukutikuku18 Aralık 2023 01:27

    şimdi diycen ki kalem nedir ben varsam yazar yoksa yatar. iyi de derdin, ilhamın varsın içinde kalsın kalem olmadan o derdi,ilhamı kağıda zor yazdırırsın, istediğin yerede zor anlatırsın. bence memur değer inceliği budur.

  • hakan16 Aralık 2023 22:20

    Hocam be birde oy kaygısı ile taşerondan kadroya geçirilen, asgari ücret maaş alırken Üniversite Mezunu Müdür'ünden 2 kat fazla maaş alan İlkokul mezunu kamu işçisinden bahsetsen. 

  • Fhr16 Aralık 2023 15:20

    30 yıl türk metal sendikası na prim ödedim emekli oldum ben niye onların yaptığı toplu sözleşmelerden yararlanamıyorum ey devleti yönetenler adil olun cehenneme dayanamazsınız.

  • Yaşar Aydın Kuleli16 Aralık 2023 11:30

    Önemli olan alım gücümüz korunması. Siyasetçilerin söylemleri çok önemli değil eylemleri önemli. Siyasetçiler bol keseden atıyorlar. Çünkü halkın akıl tutulmasını biliyorlar. Siyasetçiler hiç bedel ödemiyorlar. Bu sistemin değişmesi gerekiyor. Şimdiki  ekonomi yönetiminin bir şey yaptığı yok. Her şeyi halka ödetiyorlar. Devlette israf kalkmalı, liyakat uygulanmalı, tasarruf yapılmalı. Bunları göremiyorum.

  • Ali Kaya16 Aralık 2023 10:25

    KENDİLERİ MEMUR SIFATINDA İŞÇİ EMEKLİLERİ ÖLSÜN DİYE BEKLERLER MÜSLÜMANLAR

  • Tutkogluturk16 Aralık 2023 10:02

    Emekli maas baglanma oranini yuzde 29 a ceken kim.yolsuzluklar karsisinda susup susup sonrada habere erisim yasaginin konulmadini saglayan kim.memur asgari ucretini isci asgari ucrerinin 2 katina cikartan kim.

  • kılıç16 Aralık 2023 09:11

    halkı kandırmayı meslek edinmek her hökümet beceremez enflasy yüzde 120 enflasyona ezdürmeyecez diyorsun .tüyü bitmeyen yetim hakkını somaliye ,filistine peşekeş çekiyorsunuz halk vergiler harçlar cezalar altında boguldu milletin yüzde 10 elektrik su parası ödeyemeyecek durumda oldugunu biliyrosunuz bu milletin burnundan fitil fitil getirerek zam verdik deyip kandırıyorsunuz .

  • Suat16 Aralık 2023 07:25

    Çalışan emekli ile çalışmayan yüksek pirim ödemiş emekli aynı oranda zam almamalı.

  • Turkogluturk16 Aralık 2023 09:58

    Ve calisan emekli bunun karsiligini eskuden oldugu gibi isden ayrilinca emekli maasinda artis olarak gormeli.

  • Ali16 Aralık 2023 07:08

    Hiç bir zaman olmayanı başardınız memur ve memur emeklisi arasındaki maaş uçurumu adaletsizliğin çok önune geçmiş durumda. Arada yüzde 30 oynaması gerekirken bu oran yüzde 50 hatta 60 olmus

  • Ali16 Aralık 2023 05:53

    Herşey güzel mi oldu yoksa hala olacak mı bilemem lakin sadece emekliler değil vatandaş o banka dan bu bankaya borç kapatmak için koşuyor vatandaş ın eline vermeyin bankalara bakıp kapatma ne kadar görün siz kapatın vatandaş ödesin borç batağın dan kurtulamıyor kimse ne dir bu feto sevdası nedir bu yabancı sevdası bilemem lakin seçmen sabit fikir den kurtulur ise hükümeti bırakın mecliste kim var ise gider.

  • Berber Bekri 16 Aralık 2023 01:56

    Türkiye yüzyılına yeni merhaba dedik bence acele etmemek lazım bi ilk çeyreği 25 yıl zam yapmadan beklemeli enflasyonda kalıcı düşüş görülmeli asla asgari ücret emekli çalışan maaşlarına zam yapılmamalı..Haydi Türkiye ileri Durmak yok yola devam YTD

  • E.K.16 Aralık 2023 10:21

    Merhaba, sanırım ironi yaptınız. Sağlıklı günler dilerim.

  • İhtiyar16 Aralık 2023 01:27

    Borsa. Futbolcu niye vergi vermiyor.

  • Msn16 Aralık 2023 00:17

    Seçilmiş kişi nin seçilmiş yardımcısı olur. Sen kimsin yılmaz adlı kişi

  • Msc 16 Aralık 2023 00:14

    Ulefe dağıtılması toplumu bu kadar meşgul etmesi Yannis . Adam ben bunu verdim demesiyle herşey bitiyor. Emekli , çalışan ücretlerin kuralları yok edeldi

  • SSK emekli 15 Aralık 2023 23:29

    Hep konuştugunuz vekil memur maaşı e biz

  • asena15 Aralık 2023 23:28

    memur emeklisi ile çalışan aynı olurmu başkanın 25 olan çalışan memur 40 olcak 12 olan memur emeklisi 16 olcak böyle siyaset olmaz dürüst davranınız yoksa seçimlerde görüşcezzzzz

  • Turkogluturk16 Aralık 2023 10:00

    Mahkeme uyeleri nasil seciliyor bir ogren derim.

  • ALİ KODUŞ16 Aralık 2023 00:07

    Bence hepimiz birleşip Anayasa Mahkemesine başvuru yapar isek bizim lehimize karar verirler.