E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYıl boyunca piyasaları yönlendirecek 9 anahtar trend---

Yıl boyunca piyasaları yönlendirecek 9 anahtar trend

Yıl boyunca piyasaları yönlendirecek 9 anahtar trend
02 Ocak 2024 - 13:36 borsagundem.com

Piyasaları 2024 yılında, ekonomiye dair 9 kritik trendin yönlendirmesi bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street ekonomistleri ve piyasa stratejistleri 2023 yılına resesyon bekleyerek ve hisse senetleri için alışılmadık derecede zayıf getiriler öngörerek girdi. Ancak sonuç, beklendiği gibi olmadı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2023 yılı, alışılmadık derecede dirençli bir ekonomik büyüme ve borsalarda güçlü bir ralliyle geçti. Peki, 2024 yılında piyasaları yönlendirecek anahtar başlıklar neler olacak?

9 kritik trend

Yahoofinance’ten Sam Ro’nun analizine göre, 2023 yılına damga vuran borsa rallisi ve güçlü ekonomi, ABD’de bugün herkesin biraz daha iyimser olmasını sağladı. Pek çok ekonomist, daha yavaş da olsa büyümenin devam etmesini bekliyor.

Ekonomik durgunluk konusunda uyarıda bulunanlar, herhangi bir gerilemenin muhtemelen kısa ve yüzeysel olacağını ekliyor. Piyasa stratejistleri ise ortalama hisse senedi getirilerini hesaplıyor. Stratejistlerin, analistlerin ve ekonomistlerin 2024 yılı tahminlerini ise 9 büyük hikaye yönlendireceğe benziyor…

İş gücü piyasası ne kadar soğuyacak?

ABD'de işverenler art arda 35 ay boyunca yeni iş ekledi. Ancak iş yaratma hızı son iki yılda istikrarlı bir şekilde yavaşlamış durumda. Bu soğuma eğilimi, düşen iş ilanlarında da kendini gösterdi.

BLS'nin Açık İş Fırsatları ve İşgücü Devri Anketi'ne göre, işverenler Mart 2022'deki en yüksek seviye olan 12,03 milyona göre Ekim ayında 8,73 milyon iş fırsatı yaratabildi.

Ay boyunca 6,5 milyon işsiz bulunuyordu. Bu, işsiz kişi başına 1,3 iş ilanı olduğu anlamına geliyor. İş gücüne olan aşırı talebin en belirgin işaretlerinden biri olan bu oran, neredeyse salgın öncesi seviyelere geri dönmüş durumda.

İş fırsatlarının düzeyinin yüksek kaldığı doğru olsa da, ekonomik toparlanmanın başlangıcındaki düzeyin yakınında bile değil. Yani iş gücü talebi eskisi kadar sıcak değil.

Enflasyon: En kötüsü geride mi kaldı?

Çok çeşitli enflasyon ölçümleri, 2022 yılı ortasından bu yana önemli ölçüde iyileşiyor. Daha da önemlisi, Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan çekirdek PCE fiyat endeksi, merkez bankasının hedefi olan yüzde 2 seviyesinin yakınında seyrediyor.

BEA verilerine göre çekirdek PCE fiyat endeksi Kasım ayında aylık sadece yüzde 0,1 oranında arttı. Yıllık bazda altı aylık oran ise yüzde 1,9 gibi çok rahat bir seviyede.

Enflasyon oranlarının hedef seviyelere yakın olması iyi bir haber olsa da, Fed Başkanı Jerome Powell herhangi bir zafer ilan etmeden önce bu oranların birkaç aydan daha uzun süre orada kalmasını beklediğini açıkça belirtiyor.

Para politikası: Ne kadar süre sıkı seyredecek?

Fed, enflasyonu düşürme mücadelesi kapsamında son iki yıldır faiz oranlarını artırarak para politikasını sıkılaştırıyor.

Enflasyon oranlarının hedef seviyelere yakın olması nedeniyle çoğu kişi para politikasının daha fazla sıkılaştırılmasına gerek olmadığı konusunda hemfikir. Aslında pek çok merkez bankacısı da dahil olmak üzere çoğu uzman, Fed'in 2024'te faiz oranlarını gerçekten düşürmeye başlayacağını düşünüyor.

Genel olarak bakıldığında, daha gevşek para politikası finansal piyasalar için iyi bir haber anlamına geliyor. Ancak gelecekteki faiz indirimlerinin ekonomik verilerdeki ciddi bozulmaya bir yanıt olma ihtimali de var, ki bu, kötü bir haber niteliği taşıyor. Faiz oranlarını düşürmeye yönelik herhangi bir fiili kararın, büyüme ve enflasyon verileri de dahil olmak üzere gelecek ekonomik verilerin yönüne bağlı olacağı öngörülüyor.

Tüketici duyarlılığı

Geride kalan üç yılın en büyüleyici ekonomik gelişmelerinden biri, tüketici duyarlılığındaki büyük bozulmaya rağmen tüketici harcamalarındaki esneklik oldu. İşaretler olumsuz olsa da, bu yükseliş çelişkisi, ekonomik aktivite, kurumsal karlar ve hisse senedi fiyatları için genel olarak olumlu anlama geldi.

Son zamanlarda, Michigan Üniversitesi'nin tüketici duyarlılığı endeksinin ve Conference Board'un tüketici güven endeksinin en son baskılarında gözle görülür bir artış göstermesiyle birlikte, hissiyat yeniden yükselişe geçti.

Michigan Üniversitesi, “Tüketici güveni Aralık ayında yüzde 13 oranında arttı ve öncelikle enflasyonun beklenen gidişatındaki iyileşmeler temelinde önceki dört aydaki tüm düşüşleri sildi” dedi.

Conference Board ise, yaşanan iyileşmeyi, “Aralık ayında tüketici güvenindeki artış, mevcut iş koşulları ve iş bulunabilirliğine ilişkin daha olumlu değerlendirmelerin yanı sıra gelecek altı ay boyunca iş dünyası, iş gücü piyasası ve kişisel gelir beklentilerine ilişkin daha az kötümser görüşlerin yansımasıydı” diye açıkladı.

Ekonomik büyüme: Yavaşlama mı, durgunluk mu, başka bir seçenek mi?

Son iki yılda ekonomi çok sıcaktan oldukça iyiye doğru gitti, çünkü olağandışı rüzgarlar azaldı. Enflasyon bağlamında bu olumlu bir gelişme anlamına geldi ve talebin azalması fiyatların soğumasına olanak sağladı.

Şimdilik, ekonominin resesyona girmesine gerek kalmadan enflasyonun yönetilebilir seviyelere düştüğü yükseliş yönlü ‘Goldilocks’, ya da ‘yumuşak iniş’ senaryosu yaşanıyor gibi. Basitçe söylemek gerekirse, ekonomi normalleşiyor.

Ancak normalleşme aynı zamanda borç gecikmeleri gibi ölçümlerde de bozulma anlamına geliyor. Ve bu, şu anda alışılmadık derecede düşük seviyelerde seyreden işsizlik oranında daha anlamlı bir artış anlamına gelme tehlikesi taşıyor..

Özellikle ABD tüketicilerinin mali gücü göz önüne alındığında, alarm vermek için muhtemelen henüz erken. Yine de, en azından büyümenin gelecek aylarda durağanlaşması ve belki de negatife dönmesi olasılığını düşünmek ihtiyatlı olmak anlamında en makul seçenek gibi duruyor.

Kurumsal kar marjları: Bu seviyelerde tutunabilecek mi?

Rekor düzeydeki kurumsal kar marjları 2021, 2022 ve 2023'ün en beklenmedik büyük hikayesi olabilir.

2021'de enflasyon oranları yükselirken analistler artan maliyetlerin kar marjlarını olumsuz etkileyeceğine ikna konumdaydı. Ancak tam tersi oldu: Kâr marjları yeni rekor seviyelere yükseldi. Bu dönemde birçok şirket, daha yüksek fiyatlar aracılığıyla müşterilerine daha yüksek maliyetler yansıtabildi. Bu dinamik, iyileştirilmiş işletme verimliliğiyle birleştiğinde rekor kâr elde edilmesini sağladı. Bu, “‘Kurumsal Amerika'yı hafife almanın tehlikeli olduğunu" hatırlattı.

Bazılarını şaşırtacak şekilde yüksek kar marjları devam etti ve bir yıl önceki ılımlı düşüşün ardından, kar marjı genişlemesi 2023'ün 2. ve 3. çeyreğinde yeniden başladı. Artan işletme verimliliği sayesinde stratejistlerin çoğu kar marjlarının yüksek kalmasını bekliyor, bu da mütevazı bir gelir artışının bile kazanç artışını artırmaya yardımcı olabileceği anlamına geliyor.

Faiz gideri: Sorun olacak mı?

Çoğu ev sahibinin ipoteklerini çok düşük oranlarda kilitlemesine benzer şekilde, büyük şirketler de son yıllarda çok sayıda yeniden finansman gerçekleştirdi ve borçlanma maliyetlerini faiz oranları artmanda önce düşük tuttu. Bu faaliyetlerin bir sonucu olarak, S&P 500 borcunun neredeyse yarısının 2030'dan sonra vadesi dolacak ve faiz giderleri yüksek oranlar nedeniyle pek de değişmedi.

Bununla birlikte, daha zorlu bir borçlanma ortamında borçlarını yeniden finanse etmek zorunda kalan bazı şirketler olmaya devam edecek. Yeni borçlanmanın etkisini değerlendirirken faiz oranlarındaki ve şirket tahvili spread'lerindeki dalgalanmaları da göz önünde bulundurmak gerekecek.

Kurumsal kazançlar: Beklenenden daha mı iyi, yoksa daha mı kötü?

Kazançlar uzun vadede hisse senedi fiyatlarının en önemli etkeni olarak öne çıkıyor. Kelimenin tam anlamıyla işin bam teli burası. Sonuç olarak, kazançlar yukarıda tartışıldığı gibi hemen hemen tüm diğer büyük hikayelere duyarlı olacak. Ekonomik güç, satışlara yansıyacak. Enflasyon nominal satışların yanı sıra maliyetleri de etkileyecek ve kâr marjları bu satışların ne kadarının kâra ulaşacağını belirleyecek.

Şu anda analistler, S&P 500 kazançlarının 2024'te yıldan yıla yaklaşık yüzde 10, 2025'te ise yüzde 12 oranında artmasını bekliyor.

2024 boyunca kazanç tahminleri söz konusu olduğunda hatırlanması gereken iki şey bulunuyor: 'Analistler genellikle üç aylık kazanç sezonuna girerken kazanç tahminlerini düşürür’ ve ‘çoğu şirket, analistlerin üç aylık kazanç tahminlerini geçer.’

Borsa: Her zaman yaptığını mı yapacak?

Herhangi bir yılda borsanın ne yapacağını tam olarak tahmin etmek inanılmaz derecede zordur. Kazanç büyümesi ve ileriye dönük fiyat/kazanç oranı gibi ölçümlerin bile, yüksek veya düşük olmalarına bakılmaksızın, gelecek 12 ayın piyasa performansıyla çok zayıf bir ilişkisi vardır.

Ancak borsanın genellikle yükseldiği bilinir. Bu, 1950’den beri geçen zamanın yüzde 83'ünde boğa piyasasında olunmasından da anlaşılabilir. Oppenheimer'dan Ari Wald, borsada olasılıkların neden boğaların lehine olduğunu iki istatistikle açıklıyor:

“Birincisi, resesyon ve resesyon olmayan bir ayı piyasasını takip eden boğa döngülerine baktığımızda, ikincisinin genellikle daha istikrarlı olduğu ve genellikle 32 ay gibi bir süreyle aynı uzunlukta olduğunu gördük. Ekim 2022'den bu yana elde edilen yüzde 37'lik artış, durgunluk içermeyen bir sıfırlamanın ardından gelen tipik getirilerle aynı seviyede ve 15 ile 27. aylar arasındaki, yani Aralık 2023'ten Aralık 2024’e kadarki ortalama getirinin yüzde 13 oranında olacağını gösteriyor ki bu da S&P Endeksi için 5.400 puan beklentimizin temelini oluşturuyor.”

“İkincisi, 2024 yılı, S&P 500 Endeksi’nin önceki yılı kazançla tamamladığı ve iki yıllık bir süre boyunca yataydan negatife doğru seyrettiği 1928 yılından bu yana 11. kez yaşanacak; bu da fiyatlarda uzun vadeli bir sıfırlamayla gelişen olumlu ivmenin bir göstergesi. Takip eden yılda S&P 500 Endeksi ortalama yüzde 12,5'lik bir kazanç bildirdi ve 10 seferin 9’unda pozitif tarafta işlem gördü. Bu getiriler 2 yıllık boğa döngüsüyle de tutarlı seyretti.”

'Muhteşem Yedili' 2024’te de aynı performansı gösterebilecek mi?

 

2024 'seçimler' yılı olacak

 

Wall Street 2024’te borsada belirsizlik görüyor

 

2024’te boğa piyasasını tehdit eden 5 büyük risk

 

2024'te paranın yönü ne olacak?

 

2024’ün 3 öncü yatırım teması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)