E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcıların beklentileri çok mu düşük?---

Yatırımcıların beklentileri çok mu düşük?

Yatırımcıların beklentileri çok mu düşük?
16 Aralık 2020 - 15:28 borsagundem.com

Ekonominin durumu kötüye giderken, finansal piyasalarda oldukça iyi bir dönem yaşanıyor ve yeni rekorlar kırılıyor. Ekonomi ve finansal piyasalar arasındaki kopukluk, balon ihtimalini güçlendiriyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ekonominin durumunun ne kadar kötü olduğuyla ilgili haberler gelmeye devam ediyor. Aşılar uygulanmaya başlandı ve testler yaygınlaştı. Yine de günlük vaka sayıları yeni rekorlar kırıyor. Aynı zamanda ilk dalgada virüsün kontrol altına alındığı eyaletlerde şimdi yeni salgınlar baş gösteriyor. Kısacası pandemi devam ediyor.

Ekonomi cephesindeyse, işe alımlar ciddi anlamda düşüş gösterdi, işten çıkarmalar arttı ve tüketici güveni ve harcaması düşmeye başladı. Haber başlıklarına bakacak olursanız, 1918 yılındaki pandemiyle, Büyük Buhran’ın bir arada yaşandığını düşünebilirsiniz. Tüm bunların üzerine bir de siyasi kaos ekleniyor. Yeni ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve başlaması bekleniyor ancak ülke bunun sonuçlarının iyi mi kötü mü olduğu konusunda görüş ayrılığında.

Bir başka Wall Street balonu mu?

Ekonomi kötüye giderken ve veriler oldukça karamsarlık yaratırken, finansal piyasalar en iyi dönemlerinden birini yaşıyor ve yeni rekorlar kırılıyor. 

Kurumsal gelirler, ciddi ölçüde beklentilerin üzerinde çıkıyor. Finansal ekonomi ve gerçek ekonomi arasında gözle görülür bir kopukluk var. Birçok kişi için bu kopukluk, endişe duyulacak bir unsur daha. Bunun patlamaya mahkum bir başka Wall Street balonu olduğu düşünülüyor.

Aslında bu kopukluğun basit bir açıklaması var. Bugün her şey kötü görünse de, bunun olabileceklerin en kötüsü olduğunu ve iyiye gitmeye başlayacağını düşünmek için nedenler var. Eğer bir ay bile ileriye bakarsanız, durumun geliştiğini görebilirsiniz. Bu anlamda, borsalar bir çılgınlık içinde değil, yalnızca mevcut koşulların ilerisine bakıyor. Ancak piyasaların haklı olduğunun bir kanıtı var mı?

Pandemide tünelin ucu

Medikal cepheden gelen oldukça kötü haberler olsa da bazı olumlu işaretler de var. Örneğin günlük vaka sayılarındaki artık oldukça yüksek. Ancak geçtiğimiz günlerde yavaşladığı görüldü. Bugün ABD’de Şükran Günü sonrası yaşanan düşüşün ardından ilk yedi günlük ortalama düşüşü görüldü. Forbes’un haberine göre, üçüncü dalgada tünelin ucu bir kaç hafta içinde görülebilir.

Bununla birlikte aşılardan bir tanesi uygulanmaya başladı ve ikincisinin de gelecek hafta uygulanmaya başlama ihtimali bulunuyor. Gelecek ay, yüksek risk altında olan ABD’lilerin büyük bir çoğunluğu aşılanmış olacak. Bu sürecin tamamlanması aylar alacak olsa da, hastaneye kaldırılan hastaların ve hayatını kaybeden insanların sayısında önemli bir düşüş olması bekleniyor. Aşılarla birlikte sonu gelmeyecek bir pandeminin içinde bulunmaktansa şimdi tünelin ucundaki ışığı görebiliyoruz. Bu bakış açısının da faydası olacak.

Olumlu ekonomik sürprizler mi geliyor?

Ekonomi cephesinde, işe alımlar önceki aylara kıyasla düşüş gösterdi. Ancak hala pandemi öncesi gördüğümüz seviyelerin üzerinde. Başka bir deyişle, toparlanma devam etse de hızı düşük kalıyor. Üçüncü dalga kontrol altına alınırken ve aşılar daha kapsamlı bir şekilde dağıtılmaya başlarken, bu toparlanmanın önceki dalgalarda olduğu gibi, yeniden hızlanmasını bekleyebiliriz. İstihdam piyasasında daha hızlı büyüme, pandemi başlangıcında olduğundan çok daha düşük seviyede olan tüketici güvenini ve harcamalarını yükseltebilir.

Tüm bunların üzerine, bekleyebileceğimiz bazı olumlu sürprizler de var. Birincisi eğer daha fazla ekonomik teşvik gelirse, bu ekonomiyi kısa vadede kurtarabilir ve gelecek yıl daha güçlü bir toparlanma için zemin hazırlayabilir. İkincisi, tüketiciler harcama yapmıyordu ve şimdi oldukça fazla miktarda birikim ve ortam güvenli olduğunda bu birikimleri harcama isteği var. Dolayısıyla önümüzdeki yıl bir tüketici harcaması patlaması görülebilir.

Aynı zamanda milyonlarca insan yeni ev aldı ve bu da kendi içinde güvene işaret ediyor. Bu evlerin mobilyalara, perdelere ve diğer eşyalara ihtiyacı olacak ve bu da daha fazla tüketici harcaması anlamına geliyor.

Olumlu bir görünüm

Elbette pandemi henüz geride kalmadı. Aynı şekilde ABD başkanlık seçimlerinin kaosu ya da pandemi resesyonu da üstesinden gelinmiş değil. Riskler gerçek ve hayatları etkilemeye devam ediyor. Ancak her bir önemli risk için, daha iyiye gidebileceği bir dönüm noktasında bulunuyoruz.

Normal şartlar altında, yatırımcılar her durumun iyi yanına bakma eğiliminde oldukları için bu risklerin vurgulanması gerekiyor. Ancak bu dönemde, yatırımcıların beklentilerinin oldukça düşük olduğu görülüyor. Bazı konularda koşullar kötüye gidebilecek olsa da, durumların iyileşmesi için güçlü nedenler var.

Nobel ödüllü ekonomist yatırıma devam dedi

 

Noel Baba borsaya gelmezse ayı piyasası mı olacak?

 

Yatırımcılar halka arz patlamasında karlılığı önemsemedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)