E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNoel Baba borsaya gelmezse ayı piyasası mı olacak?---

Noel Baba borsaya gelmezse ayı piyasası mı olacak?

Noel Baba borsaya gelmezse ayı piyasası mı olacak?
16 Aralık 2020 - 12:38 borsagundem.com

Wall Street yatırımcıları arasında Noel Baba rallisine ilişkin bir saplantı doğmuş gibi gözüküyor. Yıl sonunda ralli bekleyen yatırımcılar aksi halde ayı piyasası olacağını konuşursa da bu söylentiler istatistiksel gerçeklikle uyuşmuyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’li yatırımcılarda Noel Baba rallisi beklentileri devam ediyor. Bununla birlikte Wall Street çevrelerinde bu rallinin gerçekleşmemesi halinde küresel borsaların ve ekonominin ayı piyasasına girebileceği söylentileri dolaşıyor.

Yılın bu zamanları genellikle Wall Street çevrelerinde Noel Baba saplantısının yerleştiği dönemlerdir. MarketWatch yazarı Mark Hulbert konuyla alakalı yaptığı bir alıntıda, Wall Street’te sıkça söylenen “Eğer Noel Baba başarısız olursa ayılar hem ekonomiye hem de borsalara saldırabilir” sözlerinin altını çiziyor. Ancak Hulbert konuyla alakalı bir tarihi gerçekliğin bulunmadığını da belirtiyor.

Bir tarihi gerçekliğin olmaması Noel Baba rallisinin gerçekleşmemesi durumda ayı piyasasının gerçekleşmeyeceği anlamına gelmiyor. Hulbert’e göre ayı piyasası yılın herhangi bir zamanında borsaları ziyaret edebilir. Yine borsaların Noel performansıyla sonraki yıl kazançlarına ilişkin bir korelasyon bulunmuyor.

Mark Hulbert 1896 yılında kurulan Dow Jones Endeksi ile ilgili dikkat çekici bir veriye ulaştığını belirtiyor. Endeksin kuruluşundan bu yana aralık ayının ikinci yarısıyla bir sonraki yılın getirileri ölçüldüğünde borsa aralık ayı sonundaki kayıpları takiben ortalama olarak daha iyi bir iş çıkardığı görülüyor.

Bununla birlikte istatistikçiler söz konusu durumun bir model olarak kabul edilmesi için %95’lik bir güven düzeyi olması gerektiğini belirtiyor. Bu da Noel Baba rallisinin Wall Street’ten uzak durması gerektiği sonucuna varılmaması gerektiğini anlatıyor.

Bunun yerine Noel baba rallisine ilişkin çıkarılması gereken sonuç Hulbert’e göre, “2021 yılında borsaların kendi ayakları üzerinde durmak zoruna” olacağı.

Noel ile yeni yıl arası dönem

Hulbert Noel Baba rallisi periyodunun aralık ayının ikinci yarısında gerçekleştiğine ilişkin hesaplamalarda bulunuyor. Ancak bazı uzmanlar rallinin Noel periyoduyla başladığını düşünüyor. Ancak borsa uzmanı aralık ayının son bir haftası esas alındığında da benzeri sonuçların oluştuğunu belirtiyor. Hulbert’in araştırmalarına göre gelecek yıl performansı ile Noel rallisi arasında ciddi bir korelasyon söz konusu değil.

Dow Jones Endeksi’nin açıldığı zamandan bu yana Noel arifesinden aralık sonuna kadar olan süreçte düştüğü dönemler incelendiğinde ertesi yıl endeksin ortalama %8,7 oranında kazanç getirdiği görüşüyor. Aralık ayının son haftasına kadar olan dönemde Dow Jones’un düştüğü yıllarda ise endeksin ertesi yıl ortalama getirisi %7,3 oranında. Bu farklılık istatistiki açıdan hiçbir önemli anlam ifade etmiyor.

Wall Street’in Noel Baba saplantısı

Bu tip bir modelin gerçekte olmaması Wall Street’in neden Noel Baba rallisine bu kadar saplantılı bir şekilde bağlı olduğunu daha gizemli hale getiriyor. Hulbert’in bu saplantıya ilişkin tahmini aralık ayında ortaya çıkan birkaç ayı piyasası nedeniyle endişenin hakim olması. Wall Street yatırımcıları neler olduğunu anlamak için hikayeler uydurmayı çok seviyor. Zira bu efsaneler olmadan borsalar için konuşulabilecek tek konu istatistiksel gürültüden başka bir şey değil. Ancak en azından bu efsanenin gerçeklikle ilişkisi olmadığı aşikar.

Borsalarda ‘Noel Baba rallisi’ bekleneni vermeyebilir

 

Yıl sonu rallisi mi? Noel Baba rallisi mi?

 

Buffett’ın ikinci adamından balon uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)