E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar halka arz patlamasında karlılığı önemsemedi ---

Yatırımcılar halka arz patlamasında karlılığı önemsemedi

Yatırımcılar halka arz patlamasında karlılığı önemsemedi
16 Aralık 2020 - 10:40 borsagundem.com

Son dönemde yaşanan halka arz patlaması, ABD Merkez Bankası (FED) Eski Başkanı Alan Greenspan’in “irrasyonel taşkınlık” terimini hatırlattı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) Eski Başkanı Alan Greenspan, 1990’ların ortalarında, yükselen hisseleri tanımlamak için “irrasyonel taşkınlık” ifadesini kullanmıştı. Borsalarda yaşanan halka arz dalgasında, benzer bir durum göze çarpıyor. Değeri 1 milyar doların üzerindeki unicorn şirketler DoorDash ve Airbnb’nin halka arzlarının ilk günlerinde yaşanan yükselişler oldukça endişe vericiydi. DoorDash Wall Street’te açılışını yapmasının ardından %85’ten fazla yükseliş gösterdi ve Airbnb halka arz fiyatının %115 üzerine çıkarak hızla %135’lik kazanç sağladı.

Her iki şirket de Dow Jones Industrial Average’daki Travelers, Walgreens ve Dow Inc. Gibi şirketlerden daha yüksek piyasa değerlerine sahip. Airbnb’nin piyasa değeri aynı zamanda, Goldman Sachs, American Express ve Caterpillar’dan da yüksekti. 

Hem DoorDash hem de Airbnb’nin kendi alanlarında lider olduğu doğru ancak her iki şirket de karlı değil. DoorDash, yemek siparişi birimi Uber Eats’i güçlendiren Uber’den büyük bir rekabetle karşılaşacak.

Aynı zamda, pandemi döneminde giderek yükselen yemek siparişine yönelik talebin, aşıların başarılı olmasıyla ve insanların dışarda yemek yemeye yeniden başlamasıyla azalabileceğinden endişe duyuluyor.

Airbnb ise, korona virüs pandemisi nedeniyle şirketin gelirlerinin düşüş gösterdiği bir dönemde halka arz oluyor. Şirketin DoorDash’ten daha az rakibi olabilir ancak Airbnb’nin başarısı ekonominin genelinin ve özellikle seyahat sektörünün toparlanma göstermesine bağlı.

Bunun da gerçekleşmesi için oldukça uzun bir zaman var.

Ancak, CNN’in haberine göre, Airbnb’nin rekabet konusunda da engelleri olacak. Şirket Expedia’nın VRBO birimi ve Hilton, Marriott ve Wyndham gibi önde gelen otel zincirleriyle rekabet halinde.

Yatırımcılar bu konuda endişeli görünmüyor. Bu halka arz dalgası oldukça büyük bir unicorn şirket çılgınlığı. Yazılım şirketleri C3.ai ve Snowflake gibi para kaybeden şirketlerin hisseleri de, halka arzlarının ardından büyük yükseliş göstermişti.

Diğer bazı kar getirmeyen şirketler de diğer yöntemlerle halka arzlarını başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.

Tartışma yaratan büyük veri şirketi Palantir, hisselerinin doğrudan listelenmesinin ardından yükselişe geçti. Spor bahis devi DraftKings, bu yılın erken dönemlerinde, özel amaçlı satın alma şirketi (SPAC) aracılığıyla halka arzını gerçekleştirdi.

Yatırımcılar 1999 yılındaki heyecanı yaşıyor

Tüm bunlar 1990’ların sonunda, birçok şirketin karlılık göstermeksizin halka arz olduğu ve oldukça yüksek değerlemelerle işlem gördüğü dönemleri hatırlatıyor. Aslına bakılacak olursa, Reneissance Capital’ın araştırmasına göre, halka arz faaliyetleri, 2000 yılından bu yana ilk kez yüksek seviyelerde.

O dönemdeki teknoloji balonu zaman içinde patladı. 1997 yılında halka arzı gerçekleşen Amazon gibi bazı şirketler hayatta kalmayı başarmış olsa da, 1990’ların sonunda ve 2000’lerin başında birçok diğer startup şirketi iflas etti ve halka arz fiyatlarının oldukça altında değerlemelerle satıldı.

Federated Hermes’in Baş Borsa Stratejisti Phil Orlanda, “halka arz değerlemeleriyle ilgili endişeli olmak gerekiyor” dedi. Orlando, DoorDash ve Airbnb’nin o dönemdeki diğer şirketlerin dengi olmadığını ifade etti. Bu şirketlerin hisse satma yoluyla para kazanmak için artan yatırımcı ilgisini iyi yönetmesi gerektiğini söyledi. Ancak bu yatırımcıların, bu şirketlerin hisselerini mevcut seviyelerden alması gerektiği anlamına gelmiyor.

Yeni halka arzlar riskli

Halka arzlar genellikle yükselişle geçen açılışlarının ardından gelen haftalarda ya da aylarda düşüşe geçer. Bunun kısmi nedenlerinden biri içerideki kişilerin, halka arz fiyatından satış yapmalarına engel olan sürecin sona ermesiyle hisselerini satmaları.

Halka yeni arz olan şirketler genellikle, çeyrek bilançolarını açıklamaya başladıklarında başlangıçtaki yatırımcı heyecanını sürdürmenin kolay olmadığını görüyor. Uber, 2019’un Mayıs ayındaki halka arzının ardından, zor bir dönem geçirdi ancak şirketin hisseleri sonunda sağlam bir temele oturdu.

Ancak karlılığın olmaması muhtemelen, bugün yatırımcılar için en endişe verici konu. Çok yakın zamana kadar startup şirketleri, halka arzlarını gerçekleştirmeden önce, gerçek gelirler sağlamayı bekliyordu. Google, Facebook ve Alibaba, halka arzlarından önce karlı şirketlerdi ve hisseleri halka arzlarının ardından yükselişe geçti. Borsalardaki heyecanı bir kenara bırakırsa, bir şirketin halka arzdan önce olgunlaşmasını beklemek hatalı bir karar değil.

Halka arz coşkusu sağlıklı değil!

 

Küresel piyasaların gözü Fed'de

 

Zirve denemeleri kar satışı fırsatı olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)