E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar ve FED arasında faiz düellosu---

Yatırımcılar ve FED arasında faiz düellosu

Yatırımcılar ve FED arasında faiz düellosu
26 Temmuz 2022 - 12:23 borsagundem.com

Yatırımcılar FED’in Çarşamba günkü faiz artışının yılın son faiz hamlesi olacağı beklentisini şimdiden satın almaya başladı. FED’se enflasyonu düşürene kadar faiz oranlarını yaklaşık %3,3 seviyesine yükselteceğini öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) bu hafta faiz kararını açıklamaya hazırlanıyor. Wall Street yatırımcıları ise FED yönetiminin yıl boyunca agresif faiz artışlarına devam edeceğini ve yaklaşık altı ay sonra ise geri dönüş yaparak faiz indirimine gideceğini öngörüyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre analistler olağandışı görünen söz konusu beklentilerin FED’in enflasyonla mücadele ederken ABD ekonomisini resesyona sürüklediğine dair artan yatırımcı duyarlılığını yansıttığını belirtiyor. Aynı zamanda yükselen uzun vadeli borçlanma maliyetleri resesyon ihtimalini gerçekleşmesi daha düşük bir ihtimal haline getirebilir. Bu ihtimal hisse senetleri gibi riskli varlıkların geri dönüşünü tahvil gibi daha geleneksel yatırımlara göre daha zorlu hale getirebilir.

Kısa vadeli faiz oranlarının gelecekteki seyrine ilişkin yatırımlar ABD devlet tahvillerinin getirilerinin belirlenmesinde önemli bir rol oynuyor. Söz konunu yatırımlar ekonomi genelinde borçlanma maliyetlerine bir zemin oluşturuyor. Zira yüksek getiriler ekonomik büyümeyi frenlerken daha düşük getirilerse ekonomideki verimi artırıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre analistler, yatırımcıların mevcut varsayımları enflasyona zarar vermekten çok enflasyonla mücadeleyi destekleyecek nitelikte olduğunu belirtiyor. FED’in bu yıl faiz oranlarını yükseltmeye devam edeceğine olan yatırımcı beklentisi, bir yıl içinde olgunlaşacak olan ABD Hazinesi tahvillerinde getirilerin kabaca %3’e ulaşması anlamına geliyor. FED tarafından kontrol edilen reel faiz oranı ise şu anda %1,5 ile %1,75 arasında ayarlanmıştır.

Yine de FED’in gelecek yılın ortasına kadar hızlı bir şekilde faiz indirimine başlayacağına dair beklentiler, ABD Hazinesi bir yıllık tahvil getirilerinin 10 yıllık tahvillere göre giderek azaldığı anlamına geliyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri Salı günü itibariyle %2,785 seviyesinde değerleniyor. 10 yıllık tahvil getirileri Cuma gününü ise, 27 Mayıs'tan bu yana en düşük oran olan %2.781 seviyesinde tamamlamıştı.

Gecelik endeks swapları gibi faiz türev işlemleri, yatırımcıların düşüncelerini daha ayrıntılı olarak ortaya koyuyor.

Cuma günü itibariyle, yatırımcılar FED’in politika faiz oranını Çarşamba günü 75 baz puan artıracağını öngördüler. FED daha sonra yıl sonuna kadar faiz oranını %3,3 civarına çıkaracaklarını öngörüyor. Ancak yatırımcılarsa bu noktadan sonra daha fazla faiz artışı beklemiyor. Yatırımcılar FED’in gelecek yılın haziran ayına kadar faiz oranlarını düşüreceğini ve kısa vadeli faiz oranlarının 2024’ün ortasına kadar kabaca %2,5’e kadar gerileyeceğini öngörüyor.

Kurumsal yatırım alanındaki önemli isimler bile bu keskin politika değişimi beklentisi konusunda şaşkınlığını gizlemiyor.

Morgan Stanley Yatırım Yönetimi Kıdemli Portföy Yöneticisi ve Küresel Sabit Gelirler Baş Stratejisti Jim Caron konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, “Beklenti açısından bakıldığında böyle bir aşırılık daha önce hiç olmadı” ifadelerine yer verdi.

FED'in ilk U dönüşü olmayacak

FED’in daha önce birkaç kez faiz artırdıktan sonra bir yıl içinde faiz indirimine gittiği örnekler bulunuyor. En son 2019'da FED yönetimi bir önceki Aralık ayında yükselttikleri politika faiz oranlarını 2020’nin Temmuz ayı sonlarında çeyrek puan düşürmüştü.

Yatırımcılar genellikle bu yönde bir geri dönüşü bekleme konusunda temkinli davranmalarıyla bilinir. 1990'ların ortalarında, FED’in faiz politikasını mevcut hızına yakın bir şekilde sıkılaştırdığı zaman, merkez bankası faiz oranları toplamda 3 yüzdelik puan artırmıştı. Ancak söz konusu dönemde de borsalarda işlem yapan Caron yatırımcıların FED’in daha da ileri girmesine hazır olduğunu belirtiyor.

FED söz konusu faiz artışı döngüsünde Şubat 1995'te son kez faiz oranlarını yükseltmişti ve ardından Temmuz ayında faizleri düşürmüştü. Ancak kısa vadeli ABD Hazinesi getirilerinin yatırımcıların bir faiz indirimine hazırlandığını göstermesi için Mayıs ayına kadar beklemek gerekmişti.

Vanguard'ın Kıdemli Portföy Yöneticisi John Madziyire, önümüzdeki 24 ay içinde resesyon olasılığının artacağını düşündüğünü ve bunun sonucunda beş yıllık tahvil alımını tercih ettiğini söyledi. Madziyire yine de faiz indirimlerinin piyasanın önerdiği kadar çabuk geleceği fikrine şüpheyle yaklaşıyor. Bunun bir sebebi FED’in pandemi teşviklerinin bir parçası olarak satın aldığı tahvil varlıklarını azaltma ihtimalinin hala yüksek olması. Borsa uzmanına göre FED’in bilanço küçültme politikası ile politika faiz indirimi birbiriyle çelişen amaçlara hizmet edebilir.

Madziyire, “Piyasanın bunu fiyatlandırdığını düşünmek isterdim. Ancak aslında gerçekleşen şey tamamen farklı olacaktır. Fırsatların ortaya çıkmaya başlamasının yolu da budur. Bu tür senaryolara inanmıyorsanız, para kazanmaya çalışmaya nasıl başlayabilirsiniz ki” dedi.

Küresel piyasalarda gözler Fed'e çevrildi

 

Fed faizi yüzde 4'e kadar çıkarabilir

 

Altın Fed'e odaklandı

Morgan Stanley’den boğalara uyarı: Borsalardaki toparlanma sahte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)