E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley’den boğalara uyarı: Borsalardaki toparlanma sahte---

Morgan Stanley’den boğalara uyarı: Borsalardaki toparlanma sahte

Morgan Stanley’den boğalara uyarı: Borsalardaki toparlanma sahte
26 Temmuz 2022 - 11:55 borsagundem.com

Borsalarda Temmuz ayında yaşanan toparlanma kalıcı olacak mı? Boğaları uyaran Morgan Stanley, toparlanmanın sahte olduğu görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yılın ilk yarısını büyük çöküşle kapatan piyasalarda yılın ikinci yarısına dair umutlar henüz tükenmiş değil. Yatırımcılar borsalarda yaşanacak en ufak toparlanma işaretini heyecanla bekler durumda. Ancak Morgan Stanley’ye göre fazla umutvar olmamak gerekiyor. Temmuz ayında hisse senedi piyasalarında yaşanan yüzde 8’e varan toparlanmanın ‘sahte’ olduğunu belirten Morgan Stanley Varlık Yönetimi’nden Lisa Shalett, bunun ‘sadece başka bir sahte şafak’ olduğunu söylüyor.

Bloomberg’den Isabelle Lee’nin haberine göre, Temmuz ayında yaşanan toparlanma, fiyatların FED’in enflasyon karşısında artan mücadelesinin ağırlığına meydan okuyacağını uman boğaları cesaretlendirse de Shalett, iyi niyetli isteklerin piyasanın yönünü belirlemek için yeterli olmadığının altını çiziyor. Boğaları uyaran Shalett, bu yükselişe aldanılmaması gerektiğini ifade ediyor.

Piyasa bizim isteklerimize göre işlemiyor

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu ay S&P 500 endeksi yaklaşık yüzde 5’lik bir yükseliş yaşadı. Enflasyonun zirve yaptığına ve iş gücü piyasasının soğumaya başladığına yönelik işaretlerden destek alan borsalardaki bu yürüyüşün kalıcı olup olmayacağı yatırımcıları düşündürüyor. Eğer kalıcı bir yükselişin başındaysak bu, FED’in gelecek yılın başlarında faiz oranlarını indirmeye başlayacağının bile bir göstergesi olabilir. Ancak Shalett, bu teoriyi yön açısından doğru bulsa da borsa fiyatlandırması açısından bunun gerçekleşmesinin çok erken olduğunun altını çiziyor.

Shalett, müşterileriyle paylaştığı notta, FED’in enflasyonun kritik bir ölçüsü olan temel kişisel tüketim harcamaları endeksi, gecelik borç verme oranının altına düşene kadar para politikasını sıkılaştırmayı sürdüreceği görüşünde olduğunu ifade ediyor. Bunun gerçekleşeceği zamandan henüz çok uzak olduklarını belirten Shalett, FED’in hedef faiz oranını yüzde 2,5’e çıkarması halinde bile bunun temel kişisel tüketim harcamaları endeksinin altında kalacağını ifade ediyor. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan bu endeks, Mayıs ayında yüzde 4,7 seviyelerinde seyrediyordu.

Enflasyonun zirve yapması yeterli değil

Shalett, son yaşanan toparlanmanın iyi niyetli ancak yanıltıcı olduğunu iddia ediyor. Yatırımcıların alım yaparken FED’in sıkılaştırmayı sona erdirmesiyle enflasyonun zirve yapacağı varsayımında bulunduğunu gördüklerini belirten Shalett, “FED'in sıkılaştırmayı sonlandırmadan önce enflasyonun zirve yapması gerekiyor ancak hepsi bu kadar değil” diyor.

Shalett’a göre FED’in geri adım atmayacağını düşünmek için başka geçerli nedenler de var. Bunların başında, enflasyonun Haziran ayında gördüğü yüzde 9,1 seviyesinden hedeflenen yüzde 5 seviyesinin altına düşmesi için enflasyon artış hızında aylar boyu sürecek yüzde 0 seviyesinin yakalanması gerekliliği geliyor. Shalett’a göre ancak o an geldiğinde FED bir zafer ilan edebilir. Shalett ayrıca tarihsel olarak düşük seviyelerden gelen işsizlik başvurularındaki mütevazı artışın FED’in misyonunu tamamladığını açıklamasına yetecek kadar anlamlı olmadığının da altını çiziyor.

Sıkılaştırma beklenenden uzun sürecek

Shalett'in piyasalarla ilgili görüşü, Haziran ayında borsalarda yaşanan düşüşün S&P 500'ü ayı piyasasına sürüklemesinin ardından hisse senedi fiyatlarının dibe vurup vurmadığı konusunda Wall Street'te büyüyen tartışmalara da katkıda bulunuyor.

Shalett, sadece FED’in sıkılaştırma politikasının boğaların tahmin ettiğinden daha uzun süreceğini değil, aynı zamanda kurumsal kar büyümesi beklentilerinin de azalan değerlemeleri bile destekleyemeyecek kadar yüksek kalacağını savunuyor. Shalett, “İkinci çeyrek karlılıklarına yönelik olumlu havanın, fiyatın her şeyi gösterdiği inancından kaynaklandığını düşünüyoruz” şeklinde konuşuyor.

Morgan Stanley: Ayı piyasasının sona erdiğine inanmıyoruz

 

Morgan Stanley: İkinci yarının rotasını bilançolar belirleyecek

 

Morgan Stanley'den 'resesyon' tahmini

 

Resesyon korkularının piyasalar üzerindeki baskısı sürüyor

 

ABD ekonomisi yavaşlıyor, ancak resesyon kaçınılmaz değil

 

Piyasalar dibi gördü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)