E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar Ortadoğu için endişelenmiyor---

Yatırımcılar Ortadoğu için endişelenmiyor

Yatırımcılar Ortadoğu için endişelenmiyor
15 Nisan 2024 - 10:53 borsagundem.com

ABD’de yatırımcılar, Ortadoğu’daki çatışmanın yayılmasından ve büyümesinden endişe etmiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD piyasalarında son dönemin en ateşli konusu, İran’ın İsrail’e yönelik saldırısı bağlamında jeopolitik riskler. Ancak yatırımcıların söz konusu riskleri beklendiği kadar tehlikeli bulmadığı görülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının ardından Ortadoğu'da daha geniş bir çatışma yaşanacağından şimdilik pek endişeli görünmüyor.

Piyasalarda sessiz tepki

Fortune’dan Jason Ma’nın haberine göre, petrol ve hisse senedi vadeli işlemleri, İran'ın Cumartesi günü İsrail'e füze ve insansız hava aracı fırlatmasına finansal piyasaların sessiz tepkiler vermesiyle Pazar akşamı büyük ölçüde yatay seyretti.

ABD'nin önde gelen hisse senedi endeksleri ve petrol fiyatları yüzde 0,2'den az artış gösterdi. West Texas Intermediate ham petrolü varil başına 86 doların altında seyrederken, Brent ham petrolü 90,57 dolardan işlem gördü. Analistler, saldırıdan önce, Brent petrolün yıl içinde zaten yüzde 20 oranında artış gösterdikten sonra varil başına 100 doların üzerine çıkabileceğini tahmin etmişti.

Geleneksel olarak başka bir güvenli liman varlığı olarak görülen altın fiyatları ise yüzde 0,4 oranında artışla ons başına 2.383 dolara yükseldi ancak altın, Cuma günü dokunduğu rekor seviyenin altında kalmayı sürdürüyor.

Bir başka güvenli liman olan ABD Hazine tahvilleri hafif satışla 10 yıllık getiriyi 1,9 baz puan artırarak yüzde 4,518'e çıkardı. Benzer şekilde dolar da euro ve yen karşısında düştü.

Kripto para birimleri ise Cumartesi günkü kayıplardan sonra toparlanmanın ardından düşüş yaşadı. Bitcoin yüzde 1,3 oranında düşüşle 65.400 dolara, Ethereum ise yüzde 0,3 oranında düşüşle 3.156 dolara geriledi. Bitcoin'de dün başlayan toparlanma ise bugün de sürüyor. Kripto para piyasasının en hacimli parası 66 bin 200 dolar civarında seyrediyor.

Fed için daha fazla gerekçe

Başlangıçtaki sessiz tepkinin, Ortadoğu'daki çatışmanın tırmanmayacağına dair iyimserlikten kaynaklandığı düşünülüyor. Bunda, bunun İran'ın İsrail'e karşı ilk tam ölçekli askeri saldırısı olmasına rağmen, füze ve insansız hava araçlarının yüzde 99'unun düşürülmesi ve herhangi bir ölüm yaşanmamasının etkisi olduğu kabul ediliyor.

Bu arada Beyaz Saray, düşmanlıkların yayılmasını engellemeye çalıştığının sinyalini veriyor. Başkan Joe Biden'ın İsrail'in savunmasına ‘sert destek’ sözü verdikten sonra Başbakan Benjamin Netanyahu'ya ABD'nin İran'a karşı herhangi bir saldırı eylemine katılmayacağını söylediği bildiriliyor.

Odak noktası enerji piyasaları

Capital Economics ise dün erken saatlerde yayınladığı bir notta, Ortadoğu'da artan gerilimin muhtemelen Fed'e faiz indirimlerini yavaşlatması için daha fazla neden sağladığını, zira petrol fiyatlarının merkez bankasının enflasyonla mücadelesini aksatabileceğini ifade etti.

Capital Economics grup baş ekonomisti Neil Shearing, “Küresel ekonomi için temel riskler, bunun artık daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşüp dönüşmeyeceği ve tepkinin enerji piyasalarında ne olacağıdır” diye yazdı.

Ancak dengeyi değiştirmesi muhtemel olası ağırlıkların, Çin'in ihracat fiyatlarını düşüren üretim kapasitesindeki son genişlemeden kaynaklanan enflasyon düşürücü baskı ve bazı OPEC+ üyelerinden gelen, petrol fiyatlarını düşürecek daha fazla ham petrol pompalama talepleri olduğunu da sözlerine ekliyor.

Fiyatlarda dalgalı seyir

İran saldırısının hemen ardından kripto para fiyatları Cumartesi akşamı keskin bir düşüş yaşadı ancak daha sonra kayıpların bir bölümünü telafi etti. Piyasadaki tedirginliklere ilişkin ilk belirtiler ise enerji piyasasında yaşandı. Cuma günü, İran'ın bir saldırının yaklaştığını bildiren raporların gelmesi, ABD gösterge petrol fiyatlarını yüzde 3'e kadar artırarak varil başına 87 doların üzerine çıkardı.

ABD Hazine tahvilleri de keskin bir yükseliş göstererek, yatırımcıların güvenlik arayışına girmesiyle 10 yıllık getirilerin 10 baz puana kadar düşmesine neden oldu. Jeopolitik gerilimlerin yatırımcıların riskli gelişen piyasa para birimlerinden uzaklaşmasına neden olmasıyla ABD Doları Cuma günü yeniden yükseldi.

Altın fiyatları ons başına 2.400 doların üzerinde yeni bir rekora yükseldi ve daha sonra bu kazanımlar tersine döndü. Yatırımcıların banka karlarını ve taze enflasyon verilerini sindirmesi, Fed'in yakın faiz indirimlerine ilişkin umutları daha da zayıflatırken risk altındaki teknoloji hisselerinin öncülüğünde hisse senetleri ise Cuma günü satış yedi.

Küresel piyasalarda artan gerilimin ardından pozitif hava

 

Piyasalarda gerginlik

 

Ortadoğu’da tansiyon yükseliyor! Peki piyasalar nasıl etkilenecek?

 

Piyasalarda pazartesi tedirginliği

 

Avrupa borsaları İngiltere hariç yükseldi

 

Ortadoğu'daki gerilim sonrası Asya borsaları düşüşte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)