E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda gerginlik---

Piyasalarda gerginlik

Piyasalarda gerginlik
15 Nisan 2024 - 08:37 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Mali piyasalar geçen hafta, önce ABD’de beklenenden iyi gelen enflasyon verilerine, ardından beklenenden düşük gelen ABD üretici fiyatlarına ve Avrupa’da haziran ayında faiz indirimi yapılacağına dair umutlara tepki göstererek çalkantı içindeydi. Hafta, ABD bankalarının ilk üç aylık kazanç raporlarının herhangi bir heyecan yaratmada başarısız olmasıyla karışık bir notla sona erdi.

ABD enflasyonu art arda üçüncü ayda yükseliş işaretleri gösterdi. CPI Core aylık bazda %0,30’luk tahmine karşın %0,40 arttı. Yıllık bazda artış, beklenen %3,7’ye kıyasla %+3,80 olarak gerçekleşti. Dışarıdan bakıldığında bu rakamlar sadece biraz hayal kırıklığı yaratıyor gibi görünebilir. Ancak gıda ve enerji dahil TÜFE Şubat’taki %3,2’den Mart’ta %+3,5’e yükseldi. Yani Amerikan haneleri artan fiyatların etkilerini her geçen gün hissediyor. Piyasalar şimdi, enflasyonun merkez bankasının hedefine doğru ilerleyişinin daha net bir resmini görmek için 26 Nisan’da yayınlanacak Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) raporuna odaklanacaktır.

Geçen haftaki ekonomik veriler, özellikle de çarşamba günkü beklenenden sıcak Tüketici Fiyatları Endeksi raporu, enflasyonun önceden düşünülenden daha istikrarlı olabileceğini gösterince, yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın bu yılki faiz indirimlerinin zamanlaması ve kapsamına ilişkin beklentilerini sıfırlamasına neden oldu.

Avrupa Merkez Bankası, perşembe günü faiz oranlarını beklenildiği gibi sabit tuttu. Ancak politika yapıcıların tetiği çekmeden önce iyi huylu enflasyon rakamlarına eşlik edecek birkaç rahatlatıcı ücret göstergesini beklemesiyle uzun süredir kesintilerin gündeme geleceğinin sinyalini veriyor. Lagarde, yeni bir değerlendirmenin politika yapıcıların enflasyonun hedefe geri döndüğüne dair güvenini artırması halinde, faiz oranlarını düşürmenin “uygun olacağını” söyleyince de 6 Haziran’daki faiz indirim hamlesinin onayı olarak algılandı.

Günün önemli şirket haberleri 15/04/2024

 

LME'de Rus metalleri yasaklandı

 

Ortadoğu’da tansiyon yükseliyor! Peki piyasalar nasıl etkilenecek?

 

Piyasaların keyifsizliğini bir etmeni de İran’ın İsrail’e Cumartesi gecesi misilleme amaçlı insansız hava aracı ve füze saldırısı yapması ve bunun daha geniş bir bölgesel çatışma tehdidini artırması olarak görülüyor ve yatırımcılar için asıl önemli olan çatışmanın buradan itibaren nasıl gelişeceği olacak. Eğer bu durum kısasa kısas devam ederse, o zaman petrol fiyatları, altın, dolar ve tahvillerin tümü çatışmayı yansıtacak bir risk primi içerse bile hisse senetlerinde muhtemelen bir rahatlama göreceğiz.

Brent ham petrol vadeli işlemleri Cuma günü 71 sent artışla varil başına 90,45 dolara yükselirken, geçen hafta fiyatlar OPEC’in üçüncü büyük üreticisi olan İran’ın İsrail’e saldıracağı endişesiyle altı ayın en yüksek seviyesine yaklaşmıştı.

Bu arada altın, ısrarcı güvenli liman talebinin etkisiyle Cuma günü ons başına 2.400 doların üzerine çıkarak rekor seviyeye ulaştı.

Bu ortamda, getirilerin ABD 10 yıllık getirilerini uzun vadeli kilit direnç seviyesi olan %4,60’a taşıyacak kadar sıkılaştığını görmek sürpriz değil, bu da doların yükselmesine neden oluyor. Faiz oranlarının gidişatına ilişkin belirsizlik arttıkça uluslararası endekslerdeki düzensiz hareketler bir süre daha devam edebilir.

Merkez bankaları için renkli bir haftanın ardından makroekonomik haberler ABD perakende satışlarına (Pazartesi) ve Çin’in ilk çeyrek GSYİH tahminine (Pazartesi gecesi) odaklanacak. Kurumsal takvimde kırk kadar değeri 50 milyar doların üzerinde olan şirketlerin üç aylık kazançlarını açıklamalarını bekliyoruz. Bunlar arasında ABD’de Goldman Sachs, UnitedHealth, Johnson & Johnson ve Netflix ile Avrupa’da LVMH, ASML, Rio Tinto ve L’Oréal yer alıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)