E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıYatırımcılar 'gülümseyen dolar teorisi'ne sarılıyor---

Yatırımcılar 'gülümseyen dolar teorisi'ne sarılıyor

Yatırımcılar 'gülümseyen dolar teorisi'ne sarılıyor
14 Temmuz 2023 - 13:28 borsagundem.com

Yatırımcılar, ABD Doları’nda ‘gülümseyen dolar teorisi’ne uyumlu hareket ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Doları güç kaybediyor. Yatırımcılar ise gelecek öngörülerinde ‘gülümseyen dolar teorisi’ne göre davranıyor.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Wall Street ‘gülümseyen dolar teorisi’ne uygun şekilde hızla yol alıyor. Ekonomiye dair genel kanaat ise, Fed’in ABD’yi kötü bir durgunluğa sürüklemeden enflasyona karşı savaşını kazananı yönünde.

Ilımlı büyüme dönemlerinde dolar…

Bloomberg’den Anchalee Worrachate ve Carter Johnson’ın haberine göre, ünlü dolar tahmincisi Stephen Jen'e göre, ABD Merkez Bankası (Fed) ABD ekonomisini kötü bir durgunluğa sürüklemeden enflasyona karşı savaşını kazanmaya hazır görünüyor. Bu, dünyanın rezerv para birimi için kötü bir haber anlamına geliyor ve döviz piyasalarına şok dalgaları gönderme tehdidi oluşturuyor.

ABD'de yumuşak iniş olarak adlandırılan beklentiler yükselirken, Londra merkezli varlık yöneticisi Eurizon SLJ Capital'in CEO'su bir kez daha gülümseyen dolar teorisinin meziyetlerini öne sürüyor. Etkili teoriye göre, dolar tipik olarak ABD ekonomisi derin bir düşüş veya güçlü bir genişleme içindeyken kazandırırken şu anki gibi ılımlı büyüme dönemlerinde ise geride kalıyor.

Dolar aşırı değerli

Jen, ikinci senaryonun kanıtlarının, doların bir yıldan fazla bir süredir görülen en düşük seviyesine düşmesiyle şekillendiğini söylüyor ve yatırımcılar, Fed'in agresif politika sıkılaştırmasının ardından tüketici fiyatlarının zirve yaptığına inanıyor. Uluslararası Para Fonu'nda (IMF) eski bir ekonomist olan Jen'e göre, bu düşüş eğiliminin, kamu borç yükleri ve ekonomik dengesizliklerin büyümeye baskı yapmasıyla devam etmesi bekleniyor. Jen, “Dolar aşırı değerlendi ve hala da öyle. Doların gerçeğe uygun değerine yakınsaması çok uzun sürmeyecek. Fed’in bir faiz artırımı daha yapacağını ve yumuşak bir inişin gerçekleşebileceğini düşünüyorum” diyor.

ABD enflasyon gidişatına ilişkin umut verici raporun İsveç ve Japonya'dan Güney Afrika ve Peru'ya kadar döviz rallilerini tetiklemesiyle birlikte bu hafta dolardaki düşüşün küresel finans piyasalarını ne kadar hızlı kasıp kavurabileceği şimdiden açıkça ortaya çıkmış gözüküyor. Jen'e göre euro, gelecek altı ay içinde mevcut seviyelerden yaklaşık yüzde 7'lik bir artışla 1,20 dolara sıçrayarak bu momentumun yeni bir örneğini sunmaya hazır görünüyor.

Fed sonrası daha hızlı şekilde zayıflayacak

Jen, “FOMC'nin enflasyona ilişkin toplu görüşü değiştiğinde, ki bunun yakında olacağını düşünüyorum, dolar çok daha hızlı bir şekilde zayıflayacak. Dolar artık döngüsel bir desteğe sahip olmayacak” şeklinde konuşuyor.

Enflasyon şu anda 2022'deki zirve oranının üçte birine gerilemiş durumda. Temmuz ayında bir faiz oranı artışı neredeyse kesin olsa da, fiyat artışındaki hızlı düşüş, Fed'in sıkılaştırma döngüsünü yakında sonlandırabileceğine dair yeni bir umut veriyor. Yatırımcılar artık Fed'in Temmuz'dan sonra ek faiz oranı artışlarını tercih etme olasılığının yüzde 50'den az olduğunu düşünüyor.

Jen'e göre tüm bunlar, yatırımcıların enflasyon veya potansiyel bir durgunluk dışındaki makro ters rüzgarlarla boğuşmak zorunda kalacakları anlamına geliyor.

Tahviller ve hisse senetleri için her şey yolunda

Louis Fed verilerine göre, ABD harcamaları artırdıkça, kamu borcunun 2000 yılındaki gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 54’ü oranından bugün yüzde 118'ine yükseldiği görülüyor. Tasarruf ve yatırımlar arasındaki açığı ifade eden cari hesap açığı da kötüleşmeye devam ediyor. Ve bu, ABD'nin dünyanın geri kalanına karşı büyük bir net yükümlülük oluşturduğu ve en azından teoride yabancı yatırımcıların dolar varlıklarını terk etmesi durumunda para birimini bir satışa karşı savunmasız hale getirdiği anlamına geliyor.

Teori, Amundi Asset Management'ta para birimi stratejisi direktörü Paresh Upadhyaya'dan da destek buluyor. Upadhyaya, “Bu yükselişin Hazine'ye geldiğini görmüyorsanız, bu açıkları nasıl finanse edeceksiniz? Dolar, yatırımcıları çekecek kadar çekici seviyelere doğru değer kaybetmek zorunda kalacak” diyor.

Deutsche Bank'ın baş uluslararası stratejisti Alan Ruskin de yaptığı açıklamada, “ABD ekonomisinin derin bir resesyona girmeden yavaşlaması, ‘dolar açısından en kötü durum senaryosu', çünkü risk ticaretinde sorun yok. Tahviller bu durumu seviyor. Hisse senetleri için de her şeyi yolunda ancak dolar bu senaryoyu gerçekten sevmiyor" diyor.

Euro’da yoğunlaşma

Bloomberg'in dolar göstergesi bu yıl yaklaşık yüzde 4 oranında düştü. Stratejistler şimdiden büyük bir yararlanıcı olarak Avrupa'nın ortak para birimi etrafında birleşmeye başladı. Deutsche Bank, euroyu yıl sonuna kadar 1,15 dolar olarak hedefliyor, Nomura Holdings’in tahmincileri ise euronun Eylül ayı sonunda 1,14 dolara ulaşacağını düşünüyor.

Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu verilerine göre, hedge fonlar, kaldıraçlı fonlar arasında net uzun vadeli alım satım işlemlerini yeniden Haziran'ın en yüksek seviyelerinde benimsemeye başlıyor. Jen, “Bu 'ne sıcak ne de soğuk' ekonomik senaryo, yatırımcıların ABD'nin inanılmaz yapısal zayıflıklarına odaklanmasına izin verecek ve bu dolar için oldukça olumsuz bir senaryo anlamına geliyor” diyor.

Deutsche Bank: Dolar için satış zamanı geldi

 

Dolarda 'istihdam' bekleyişi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı14 Temmuz 2023 23:53

    döviz koruma oldugu sürece dövize talep her geçen gün artarak devam eder çünkü halk elinde TL tutmaktan korkar hale geldi.