E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar FED’in faiz planına inanmıyor---

Yatırımcılar FED’in faiz planına inanmıyor

Yatırımcılar FED’in faiz planına inanmıyor
17 Aralık 2021 - 15:32 borsagundem.com

FED toplantısında öngörülen en az üç faiz artırımı vurgusunun ardından yatırımcılar gözler piyasaların tepkisine çevrildi. Vadeli işlemler piyasasındaki ilk işaretler yatırımcıların üç faiz artırımı ihtimalini gerçekçi görmediği yönünde

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) bu hafta açıkladığı para politikası rehberliğinde gelecek sene en az üç faiz artırımı yapabileceğini belirtmişti. Ancak yatırımcılar FED’in faiz oranlarını agresif bir biçimde artırmasına ihtimal vermiyor.

Vadeli piyasa işlemeleri yatırımcıların faiz politikalarına göre nasıl pozisyon aldıklarına ilişkin ipuçları sunuyor. Financial Times’ın haberine göre Perşembe günkü işlemlerde vadeli piyasalarda para yöneticileri FED’in 2023 sonunda gecelik faiz oranlarını sadece %1,27’ye kadar yükselteceğini öngörüyor.

Söz konusu oran Çarşamba günü FED açıklaması sonucu oluşan %1,38’lik gecelik faiz oranı beklentilerinin tam 11 baz puan aşağısında. Bu oran aynı zamanda geçtiğimiz gün FED yöneticilerinin açıkladığı %1,6’lık projeksiyonunun da önemli ölçüde gerisinde.

SOFR (vadeli gecelik finansman oranı) ve eurodolar vadeli işlem sözleşmeleri 2023 sonrasında ise FED’in faiz oranlarını yükseltmek konusunda sorun yaşayacağını öne sürüyor. Yatırımcıların görüşlerine karşın FED yetkililerinin çoğunluğu faiz oranlarının önünde sonunda yaklaşık %2,5 seviyesine tırmanacağını savunuyor.

2024 ve 2026 yılları arasındaki SOFR ve Eurodolar sözleşmelerindeki zımni oranlar, Perşembe günü bir gün önceki %1,5 seviyesinden yaklaşık %1,42'ye kadar düştü.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasalar ve FED arasındaki bölünme, yatırımcıların önümüzdeki yıllarda ABD ekonomisine ilişkin beklentilere ilişkin belirsizliklerini işaret ediyor. Söz konusu durum aynı zamanda FED’in Kasım ayından 1982'den bu yana en hızlı artış oranlarına ulaşan enflasyonu kontrol altına alabilmek için ne kadar agresif davranması gerekeceğinin de altını çiziyor.

FED Çarşamba günü yaptığı açıklamada, pandemi dönemi teşviklerinin daha hızlı bir şekilde kaldıracağını ve işgücü piyasasındaki toparlanma göz önüne alındığında enflasyonla mücadele için faiz oranlarını yükseltmeye hazır olduklarını söylemişti. FED Başkanı Jay Powell ise açıklamasında enflasyondaki yüksekliğe işaret ederek FED’in politikalarını gerçek zamanlı olarak hayata geçirmek zorunda olduğunu belirtmişti.

Çarşamba günü yayınlanan FED’in noktasal grafiğinde 2022’de üç kez çeyrek puanlık artış ve 2023’te de üç kez çeyrek puanlık artış gerçekleştirileceği öngörülüyordu. Buna karşın yatırımcılar, 2022'de daha hızlı bir sıkılaştırma döngüsünün önümüzdeki yıllarda daha sınırlı bir kur artışına yol açabileceğine yönelik hamle yapıyor.

Yatırım danışmanlığı firması Brown Advisory’nin Uluslararası Sabit Gelir Yatırımları Başkanı Tom Graff, “Buradan çıkarılabilecek en mantıklı sonuç piyasaların FED’in %1,5 geçeceğine inanmamasıdır. FED 2022'nin başlarında faiz artırmaya hazır olduğunu gösterirken, piyasalar toplamda daha az faiz artışı görüleceğini saptıyor" ifadelerine yer verdi.

Para politikasındaki sıkılaşmanın enflasyonu düşürmesi beklense de bazı yatırımcılar FED'in oranları ne kadar yükseltebileceğine dair bir sınır belirlemesinin ekonomik büyümeyi sekteye uğratabileceğinden başlayabileceğinden endişe ediyor. Yatırımcılar, Omikron varyantının hızlı yayılması da dahil olmak üzere pandeminin neden olduğu hızlı değişimlerin FED'in planlarını zora sokabileceği konusunda da uyardılar.

TD Securities'in ABD Kur Stratejisti Gennadiy Goldberg, kısa vadeli finansman piyasalarındaki hamleler hakkında, "Kovid'e ilişkin piyasa endişelerinin etkisiyle hareketlenme oluşabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Goldberg, "Çalışanların ofise dönüşlerinin beklemeye alınması ve tatil dönemindeki partilerinin iptal edilmesiyle ilgili açıklamlarda önemli bir artış oldu. Yatırımcılar bu nedenle Omikron'un ekonomik toparlanma üzerindeki etkisinden endişelenebilirler" diye de ekledi.

FED’in noktasal grafiğinde belirtilen projeksiyon gerçekleşirse, ABD'nin faiz politikasını başta AB olmak üzere diğer bazı büyük ekonomilerle aynı doğrultuda olmayacaktır. Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü yaptığı açıklamada, daha yüksek enflasyona rağmen 2022 yılında faiz oranlarını yükseltme olasılığını dışladığını açıkladı.

NatAlliance Securities'in Uluslararası Sabit Gelirler Başkanı Andrew Brenner, "FED’in iki ila üç faiz artışı politikası ile ECB’nin hiç faiz artırmama politikasını uzlaştırmak zor" dedi.

Euro Bölgesi'nde enflasyon zirve yaptı

 

Wall Street enflasyon endişelerini fazla mı abartıyor?

 

Piyasaların en büyük riski yüksek faiz oranları mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)