E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street enflasyon endişelerini fazla mı abartıyor?---

Wall Street enflasyon endişelerini fazla mı abartıyor?

Wall Street enflasyon endişelerini fazla mı abartıyor?
17 Aralık 2021 - 12:03 borsagundem.com

39 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyon rakamları bunun ABD medyasında enflasyonun kalıcı bir sorun olduğu endişelerini artırdı. Ancak borsaların enflasyon raporlarına tepkisi bu beklentilerin tam tersini işaret ediyor olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon küresel piyasalardaki en büyük endişe olmayı sürdürüyor. Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre Wall Street yatırımcıları enflasyondan olması gerekenden biraz fazla endişeleniyor olabilir. Zira ‘geçici enflasyon’ öngörüleriyle bilinen ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell bile FED’in bu hafta gerçekleşen Federal Açık Piyasa Komitesi’nde komitenin diğer üyeleriyle birlikte bu görüşünden vazgeçti.

Ancak Hulbert Wall Street borsalarının iki önemli veri akışı sonrasındaki tutumu nedeniyle iyimser tutumuna bağlı kalıyor. Bu verilerden ilki 10 Aralık’ta gelen ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı Tüketici Fiyat Endeksi’nin yıllık bazda %6,8 oranında enflasyonu işaret etmesiydi. Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon rakamları borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Temmuz 1982’den bu yana ABD’deki en hızlı enflasyon artışını işaret ediyor. Ancak Hulbert enflasyon haberlerinin açıklanmasının hemen ardından S&P 500 Vadeli Endeksi’nin %0,5 oranında yükseldiğine dikkat çekti.

Hulbert söz konusu yükselişin yoğun bir işlem hacmi sırasında gerçekleştiğini ve 10 Aralık’taki vadeli işlemlerdeki yükselişin bireysel yatırımcıların etkisiyle açıklamanın imkansız olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte haberin yayılmasından hemen sonra gelen ani fiyat artışı ve söz konusu zaman diliminde başka bir tetikleyici haberin olmaması Hulbert’e göre enflasyon verilerinin piyasalardaki söz konusu yükselişin asıl katalizörü olduğuna işaret ediyor.

Borsa yazarına göre piyasaların bu reaksiyonu en hafif tabirle şaşırtıcıydı. Zira son altı aydır ABD medyasında, enflasyondaki yükselişin geçici olup olmadığı ve enflasyonun FED’in daha agresif bir şekilde sıkılaştırma hamlelerine neden olup olmayacağı tartışılıyordu. Buna karşın Wall Street’in enflasyon haberlerine tepkisi borsaların bu konuda “o kadar da endişeli olmadığını” gösteriyor.

Hulbert’e göre Wall Street’in enflasyon endişesi duymadığını gösteren ikinci bir işaretse enflasyon açıklamalarından bir hafta önce gelen 3 Aralık tarihli istihdam raporu oldu. Raporda ABD Çalışma Bakanlığı Kasım ayında beklenenden çok daha az istihdam yaratıldığını bildirse de hisse senetleri yükseldi. İstihdam raporunun açıklanmasını takip eden 60 dakika boyunca Aralık S&P 500 vadelileri %0,5 artış gösterdi.

Buna karşın borsaların tam tersi yönde tepki vermesini kolayca hayal edilebilirdi. Daha yumuşak bir ekonominin FED’i daha enflasyonist politikalar izlemeye sevk etmesi akla yatkın görünüyor. Hulbert’e göre Wall Street eğer medyanın gösterdiği kadar enflasyon konusunda endişeli olsaydı, istihdam raporunun ardından hisse senetlerinin çıkmaza girmesi beklenirdi.

Borsaların enflasyon haberlerine karşı medyanın öngördüğü gibi hareket etmemesi Northwestern Üniversitesi Finans Profesörü Ravi Jagannathan’a göre “piyasanın uzun vadeli enflasyon konusunda daha az endişeli olduğu” anlamına geliyor.

Hulbert, Profesör Jagannathan’a ulaşmasının sebebi olarak yıllar önce aylık istihdam rakamlarının yatırım konusunda nasıl yorumlanmasına ilişkin bir araştırmasından kaynaklandığını belirtti. Finans profesörü 2005 yılında, “Borsaların İstihdam Haberlerine Tepkisi: Kötü Haberler Neden Genellikle Hisse Senetleri İçin İyidir” başlıklı bir araştırma yayınladı. Araştırmanın diğer ortak yazarları ise Minnesota Üniversitesi Finans Profesörü John Boyd ve Moody’s Yatırım Hizmetleri’nden Jian Hu.

Tüketiciler ve profesyonel tahminciler arasındaki fark

Wall Street’in Aralık ayı başındaki enflasyon ve istihdam raporlarına verdiği ani tepki, tüketicilerin ve profesyonel tahmincilerin gelecek ay beklentileri arasında bir farkın ortaya çıkmasına neden oldu.

Michigan Üniversitesi tarafından yapılan son ankete göre, önümüzdeki 12 ay içinde TÜFE'de beklenen ortalama artış %4,9. Buna karşılık, Philadelphia Merkez Bankası tarafından yapılan en son Profesyonel Tahminciler Anketine göre, 2022 için medyan beklenti TÜFE'nin %2,4 yükselmesi yönünde. Diğer bir deyişle tüketicilerin beklentilerinin yarısından daha az. Profesyonel tahmincilerin beklentisi, Cleveland Merkez Bankası tarafından oluşturulan kantitatif bir modelle benzer özellikler taşıyor. Cleveland Merkez Bankası da önümüzdeki 12 ayda TÜFE’nin %2,62 oranında artacağını tahmin ediyor.

Dahası, Cleveland modeli 2023'te enflasyonun daha düşük olmasını bekliyor. Söz konusu model ABD’de şu anda yıllık bazda %2,05'lik iki yıllık bir TÜFE artışı öngörmekte. İki yıllık oranın bu derece düşük olması içinse gelecek yıl %2,62, 2023’te %1,5’lik TÜFE artışı bekleniyor.

Enflasyonun son zamanlardaki artışının geçici olabileceğine dair rüzgardaki bir başka öngörü de Cleveland modelinin 10 Aralık enflasyon raporunun ardından 10 yıllık enflasyon projeksiyonunun nasıl değiştiğidir. Hulbert Cleveland Merkez Bankası modelinin gelecek 10 yıllık enflasyon ortalamasını beklentisini %1,76’dan %1,75’e düşürdüğüne dikkat çekiyor.

Borsa yazarı 2022 ve 2023’te ABD’deki enflasyonun yükselmek yerine düşmeye daha yakın olduğunu ve yatırımcıların buna göre plan yapması gerektiğini söyledi.

Piyasaların en büyük riski yüksek faiz oranları mı?

 

Enflasyondan koruyan yatırımlara akın

 

5 ünlü borsacıdan rekor enflasyon yorumu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)