E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasaların en büyük riski yüksek faiz oranları mı?---

Piyasaların en büyük riski yüksek faiz oranları mı?

Piyasaların en büyük riski yüksek faiz oranları mı?
17 Aralık 2021 - 11:42 borsagundem.com

Korona virüsün Omikron varyantına rağmen para politikalarının sıkılaştırılması, istihdam hedeflerinin de düşürülmesinin sinyallerini veriyor. Piyasaların en büyük riski, faiz oranlarının yükselmesi değil, istihdam hedeflerinin düşürülmesi olacak.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Merkez bankalarının para politikalarını sıkılaştıracağına yönelik aylardır süren endişelerin ardından piyasalar yüksek faiz oranlarını kabullendi. Ancak gerçek tehlike, enflasyonun daha sıkı bir istihdam piyasası hedeflerini de düşürmesi. ABD Merkez Bankası’nın (FED) gelecek yıl faiz oranlarında üç kez artışa gideceğini açıklamasından yalnızca bir gün sonra, hem İngiltere hem de Euro Bölgesi’nde borsalarda yeni rekorlar kaydedildi.

Perşembe günü ise İngiltere Merkez Bankası (BoE), FED’in adımlarını izleyerek faiz oranında artışa giderken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) rekor seviyede düşük faiz oranlarına devam etme kararı aldı.

Wall Street Journal’ın haberine göre hisse piyasalarındaki iyimserlik, yatırımcıların bu politikaları ekonomilerin ihtiyaçlarına yanıt verir nitelikte bulduğunu gösteriyor olabilir. Ne de olsa büyüme göstermeye devam eden bir ekonomi, faiz artışlarıyla başa çıkabilir. Korona virüsün Omikron varyantına ilişkin gelişmeler olumsuz seyrettiği takdirde ise yetkililerin politika konusunda tavır değiştireceği düşünülüyor.

ECB Başkanı Christine Lagarde, “mevcut koşullar altında, 2022 yılında faiz oranlarını yükseltme ihtimalimiz düşük görünüyor” dedi ve Euro Bölgesi’nin yükselen enflasyonuna dikkat çekti. Enerji kıtlığı nedeniyle, bölgede enflasyon kasım ayında %4,9 seviyesine yükseldi. Bu durum ise ECB’yi diğer iki büyük merkez bankasından farklı bir konuma getiriyor.

FED ve BoE’ın gelecek yıl para politikalarında agresif bir sıkılaştırmaya gitmesi bekleniyor. Lagarde, “bu ekonomiler döngünün iki farklı aşamasında” diyerek, ABD’de uygulanan büyük miktardaki teşviklere ve Euro Bölgesi’ndeki düşük maaş büyümesine dikkat çekti. Ancak yatırımcılar, yükselen enflasyonun merkez bankalarını daha önceye kıyasla tam istihdam hedefinden uzaklaştırıyor olma ihtimalini görmezden geliyor. BoE bunun örneklerinden bir tanesi.

Geçtiğimiz ay BoE Başkanı Andrew Bailey, İngiltere’de ücretsiz izin programının işsizlikte artışa neden olup olmadığını gösterecek bir raporun faiz oranı kararı üzerinde etkili olacağını söyledi. Rakamlar geldiğinde, istihdamda düşük miktarda gerileme görüldü ve bunun ardından perşembe günkü hamle geldi. CreditSights Avrupa Kredi Stratejisti Tomas Hirst, iki ay önce ücretsiz izne çıkarılan milyonların, tam zamanlı iş bulup bulmadığını gösteren rakamların geçerli olduğunu söylemenin zor olduğunu belirtti. Aynı zamanda satın alma müdürleriyle yapılan anketler de İngiltere ekonomisinin şimdiden Omikron etkisi altında olduğunu gösteriyor.

Bunun sonucunda BoE tarafından daha temkinli bir yaklaşım bekleyen yatırımcılar, bir kez daha hazırlıksız yakalandı. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre benzer bir şekilde ABD’nin istihdam piyasasının da politika yapıcıların istihdamın korona virüs öncesi seviyelerde olduğunu unutmasına neden olma tehlikesi mevcut.

Aynı durum İngiltere ve Euro Bölgesi’nde de görülüyor.

Bazı ekonomistler, bu ekonomilerin şimdiden tam istihdam seviyesine ulaştığı görüşünü savunurken, pandeminin bazı insanların istihdam piyasasına dönmeme kararı almasına neden olan değişimleri de beraberinde getirdiği düşünülüyor. Ancak bu görüş, 2008 finansal krizinin ardından gündeme getirilen fikirlerle korkutucu bir benzerlik de taşıyor. 2008 krizinin ardından, bu nedenle istihdam piyasasında yavaş ve zayıf bir toparlanmayla karşı karşıya kalındı.

Merkez bankaları ise güncelledikleri politikalarıyla bu sonuçla mücadele etme sözü verdi. Bugün pandemi öncesi istihdam seviyelerine ulaşılabilme ihtimali yüksek görünüyor. Ancak merkez bankaları bu hedefe ulaşılmadan ve yeni korona virüs varyantlarının yarattığı belirsizlikler çözüme ulaşmadan önce para politikalarını sıkılaştırmaya başladı. Faiz oranlarındaki artışların bugün piyasalarda fiyatlanması, yüksek miktarda endişe verici değil. Ancak tıpkı düşük enflasyonun tam istihdam hedefi için çıtayı yükselttiği gibi, yüksek enflasyon da bu çıtayı düşürmeye devam edebilir.

Dolar sert yükselişini devam ettiriyor

 

Kripto ve ABD borsalarında Fed depremi

 

Borsa güne rekorla başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali18 Aralık 2021 12:17

    Piyasa ve vatandaş merkez bankasına ve hükümete güveni sıfırladı...Zam yağmuru FIRTINA döndü...Güven BİTDİ ise ülkede istikrar BİTDİ ise OLAY büyür

  • Ali17 Aralık 2021 12:03

    Atagy yüzyılın sümsük leri dolandırıcıları hersey uçtu bu çakıldı