E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar Çin'i tercih ediyor---

Yatırımcılar Çin'i tercih ediyor

Yatırımcılar Çin'i tercih ediyor
14 Mayıs 2020 - 12:50 borsagundem.com

Korona virüs sürecinde dünya borsaları salgının etkilerini en şiddetli biçimde yaşarken salgının etkilerini az hasarla atlatan Şangay Borsası yatırımcıların odağında

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs krizinin tetiklediği piyasa hareketleri Çin hisse senetlerine daha fazla sermaye akışının sağlanmasına neden oluyor ve bazı stratejistler bunu uzun vadeli bir trendin parçası olarak görüyorlar.

CNBC'nin haberinde, sermaye akışı araştırmaları firması EPFR’nin başındaki isim Todd Willits, "Küresel olarak pek çok yabancı yöneticinin bu kargaşada varlıklarını yeniden düzenlediğini görüyoruz" ifadelerini kullandığı belirtildi. Willits’in ifadelerine göre Çin’e olan sermaye akışı yükselme eğiliminde.

ABD hisse senetleri Mart ayında üç yılın en düşük seviyesine inerken, EPFR'den gelen fon akışı verilerine göre, 800'den fazla fon arasında Çin hisse senetlerine ayrılanlar, yöntemlerindeki yaklaşık 2 trilyon dolarlık varlıkların yaklaşık dörtte üçüne ulaştı. Bu veriler bir yıl önceki sermaye akışından %20, altı yıl önceki sermaye akışından ise kabaca %17 daha yüksek bir oranı işaret ediyor. Veriler dokuz kategoriye ayrılan fonların; Çin, Hong Kong, Tayvan, ABD ve Singapur'da listelenen Hisse senetlerini kapsıyor.

Küresel bir salgın haline gelen korona virüsün yayılmasını engellemek amacıyla hükümetlerin uyguladığı kısıtlamalar iş aktivitesini engelleyerek küresel yatırımcılarda resesyon korkusuna neden oldu. ABD borsaları nisan ayında toparlanma sürecine girse de Çin borsaları ABD’ye oranla daha iyi bir performans gösterdi. Şangay kompozit endeksi yıl boyunca %5,2 değer kaybederken S&P 500 endeksiyse toparlanmaya rağmen salı günü kapanışında senelik %11,1 düşüş gösterdi.

EPFR verileri yatırımcıların kayıplarını ya da nakit ihtiyaçlarını karşılamak için geçtiğimiz haftalarda Çin hisse senetlerinde satış gerçekleştiğini gösteriyor. Ancak bu sürecin geçici olduğu da gözlemlenebiliyor. EPFR çeşitli bölgelerdeki yatırım fonlarının diğer pazarlardaki harcamalara rağmen Çin’deki yatırımlarını koruyarak yatırım hedeflerine ulaşmayı amaçlıyorlar.

Gelişmekte olan piyasalardaki hisselere odaklanan yatırım fonlarının %34’ü Çin’e odaklanıyor. Japonya harici Asya hisselerine yapılan fon yatırımlarında ise Çin’in payı %38.

Wall Street'in ağır toplarına göre borsalar aşırı değerlendi

 

Salgın borsalarda yükselişe engel değil

 

FBI’dan senatöre borsa soruşturması

 

Liranın toparlanması endeksi destekliyor

 

Borsa İstanbul yükselişi koruma çabasında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Azad14 Mayıs 2020 18:12

    Çinliler de bizi. ipek yolu üzerindeki İskenderun,Antalya,Trabzon,İstanbul vb yerleşim yerlerimize yerleşme niyetleri açık. Vatandaşlık alımlarına dikkat