E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırım uzmanlarının endişeleri haklı çıkacak mı?---

Yatırım uzmanlarının endişeleri haklı çıkacak mı?

Yatırım uzmanlarının endişeleri haklı çıkacak mı?
26 Ocak 2021 - 15:27 borsagundem.com

Borsalar yatırım uzmanlarını endişelendiriyor. Profesyonel yatırımcılar, borsalarla ilgili endişelerinde haklı çıkacak mı? 2021 korkulan borsa çöküşünü getirecek mi?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsaların dördüncü halkasında neler olduğunu anlamak için, tarih, eğitim, deneyim ve mantık işe yaramıyor. Diğer üç halka, büyüme, değer ve özel durumlar oldukça ılımlı. Bu nedenle mantığa öncelik veren yatırımcılar, borsalardaki karmaşanın nedeni olarak balon piyasasını suçlu buluyor.

Yatırımcılar ise aşırı iyimser. Bu yeni borsa ortamına bir açıklama getiremeyen bu uzman yatırımcılar, aşırı yüksek değerlemeler ve aşırı yoğun aktivitenin düzeltilmesi için bir çöküşün mutlaka gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyor.

Ancak buradaki sorun, profesyonel yatırımcıların aşırı gördükleri semptomların, yeni borsa düzeninin “normali” olması ve çöküş yönünde herhangi bir sinyal göstermemesi. Yeni düzende, bir şirketin heyecan verici bir hikayesi varsa, bu yatırımcılar için yeterli bir güçlü temel oluşturuyor.

Forbes’un haberine göre, satış ve bilanço verileri gibi önemli alanlar, görmezden geliniyor. Biyoteknoloji şirketlerinin hisseleri, uzun zamandır karşılaşılan bir örnek. Daha yeni ve yaygınlaşmamış olan elektrikli araç üreticilerinin de mevcut yüksek performansı dikkat çekiyor.

İkinci sorun ise işlem yapma imkanlarının oldukça fazla olması. Yatırımcılar için borsalarda işlem yapmak hiç bu kadar serbest, kolay ve düşük maliyetli olmamıştı. Üçüncü sorun ise sosyal medyanın kabul edilmiş kullanımı. Chat odaları gücün kaynağı olarak öne çıkıyor.

Genellikle nadir görülen bir olay olan GameStop’un açığa satış sıkışması, profesyonel yatırımcılara dördüncü halkada zor ve yeni dersler öğretiyor. Interactive Brokers’ın Baş Stratejisti Steve Sosnick, “GameStop gerçek bir hayvan” dedi. Açıklamasının devamında, “açığa satış sıkışması ve bazı temel haberler ile hızlı para ticareti yapanlar ordusunun nadir bir birleşmesinden oluşuyor” ifadesini kullandı.

Dördüncü halka nereye gidiyor?

Dördüncü halka elbette bir çöküşe doğru gidiyor. Hisselerin, hayali tahminlerle aşırı yüksek değerlemelere ulaşması çöküşle sonuçlanacak. Tarihte bu durumun örnekleri oldukça sık görüldü. Geçmişteki heyecan verici vizyonlar, rekabet, satışların düşmesi, bilanço beklentilerinin düşüş göstermesi ve kötü ürün ve hizmet tasarımı nedeniyle yok oldu. Ancak asıl soru “nerede” değil, “ne zaman” olmalı. Bu soruyu cevaplamanın en iyi yolu, aykırı göstergelere bakmak.

Bu aykırı göstergelerden birincisi, şimdilerde olanlar daha iyi anlaşıldığında, gelecekteki yeni boğa piyasası içinde kolay bir şekilde para kazanmanın kabul edilebilir bir yolu olarak görülecek olması. Bunun ardından, değişim meydana geldiğinde, strateji akılcı bir yatırım görünümünü alacak ve bugünün şüphecilerine bile çekici görünen bir ortam oluşturacak.

İkinci aykırı gösterge ise, tüm medyanın, yeni boğa piyasasıyla iyiliği ve zenginliği özdeşleştirecek olması. Medya yalnızca yatırımcıların bu tip iyimser yazılara yönelik ihtiyacını ve arzularını karşılıyor.

Bu nedenle birinci ve ikinci aykırı göstergeler, borsaların iyimser bir evrede olduğunu doğruluyor. Üçüncüsü ise, piyasaların zirvede olduğu ya da zirveye yakın olduğu bir zamanlamada, popüler trendler tersine dönüş için olgunlaşmış olacak.

Bu evrenin ise üç bileşeni bulunuyor: Birincisi negatif haberlerin medyada yer almaması. İkincisi, tıpkı 2000’lerin başında “yeni ekonomi, eski ekonomi” tartışmalarının sürekli tekrar etmesi gibi, “temel” argümanların bir döngüde seyretmesi. Üçüncüsü ve en önemlisi ise, beklenmedik bir anda gelen ve zayıf, savunmasız durumu ortaya koyan bir yazı ya da yorum olacak.

Borsaların diğer üç halkası, büyüme, değer ve özel durumlar ise genellikle piyasalarda görülen aşırı heyecanın bir parçası değil.

Dördüncü halkaya odaklanmış olanlar diğer hisseleri “sıkıcı” bulacaktır ancak, bir hissenin sıkıcı olarak tanımlanması, yalnızca hisselerin değerlemelerinin sağlıklı olduğunu gösteriyor.

 

Kripto para piyasalarında balon sinyalleri artıyor

 

Wall Street'te GameStop hissesi çılgınlığı

 

Borsalarda balon tartışması hız kazanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)