E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYargı tarihinde bir ilk---

Yargı tarihinde bir ilk

Yargı tarihinde bir ilk
09 Kasım 2023 - 07:32 borsagundem.com

Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay için verdiği ihlal kararına uymayan Yargıtay, AYM üyeleri hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunarak Türk yargı tarihinin en büyük krizine yol açtı.

Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay için verdiği ihalal kararına uymayarak Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi işlemlerinin başlaması için verdiği kararı Meclis Başkanlığı'na gönderen Yargıtay, Türk yargı tarihinde bir ilke imza atarak AYM üyeleri hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Yargıtay gerekçeli kararında ise Anayasa Mahkemesi’nin yargılama usulüne ilişkin dikkat çeken eleştirilere de yer verdi.

Anayasa Mahkemesi’nin yetkisini aştığını ve Yargıtay kararını yok saydığını belirten Yüksek Mahkeme, “Ülkemizde Anayasa Mahkemesi sadece yasaları iptal ederek yasama organının alanına müdahale etmemekte; ayrıca, bazen yasa koyucu gibi davranarak Anayasa'ya göre aralarında astlık üstlük ilişkisi bulunmayan yüksek mahkemeler üzerinde de süper temyiz mahkemesi olarak vesayet makamı gibi davranmaktadır” dedi.

Gezi davasında 18 yıl hapis cezası alan Tip Hatay Milletvekili Can Atalay ile ilgili Anayasa Mahkemesi 25 Ekim’de hak ihlali kararı vermişti. Karara uymayan mahkeme dosyayı Yargıtay’a gönderdi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi dosyada nihai kararı verdi, daire Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına uymadı. Can Atalay’ı tahliye etmedi. Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi işlemlerinin başlaması için karar Meclis Başkanlığı’na gönderildi. Anayasa Mahkemesi’nin yetkisini aştığına belirten Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay kararına imza atan AYM üyeleri hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Karar bu yönüyle yargı tarihine geçti.

AYM KARARIMIZI YOK SAYDI

Anayasa Mahkemesi'nin 25.10.2023 tarihinde hükümlü Şerafettin Can Atalay hakkında yapılan bireysel başvuru açısından verdiği ihlal kararının hüküm kısmının D nolu bendinde, başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması ve ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması şeklinde işlemlere başlanması yönünde karar verdiği; ancak, Şerafettin Can Atalay hakkındaki mahkumiyet hükmünün onanması ile hükümlü sıfatını kazandığı halde, Anayasa Mahkemesi tarafından Dairemizin verdiği bu konudaki hükmün yok sayıldığı…

MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLMEDİ

TBMM Başkanlığı'na Dairemizin ilamının ulaştığı tarihte ivedilikle milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik işlemlere başlanması gerekirken, Anayasa Mahkemesi'nin Dairemizin verdiği onama kararından yaklaşık 1 ay sonra ihlal kararı verdiği halde, TBMM tarafından bu süreçte hükümlü Şerafettin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi işlemlerinin Anayasa'nın açık hükmüne rağmen tamamlanmadığı anlaşılmıştır.

Yargıtay gerekçeli kararda AYM'nin yetkisini aştığını belirterek '''ihmal suçunu işlemişlerdir' şeklinde tehdit etme boyutuna kadar işi vardırmıştır" ifadelerine yer verdi.

Anayasa Mahkemesi'nin vesayet makamı gibi davrandığını belirten Yargıtay, "Yargının yeri ise, diğer iki erkten farklıdır. Yargı ne zaman aktivist davranış sergilerse, o zaman meşruiyetini yitirecek ve sorgulanmaya başlayacaktır. Yargıdan beklenen, kanunlara, Anayasa'ya ve en önemlisi hukuka uygun kararlar alabilmesidir." şeklinde eleştiride bulundu.

YARGISAL AKTİVİZM YAPIYOR

Anayasa Mahkemesi, bu şekilde yargısal aktivizim yaparak, "şeklen denetleyemediği Anayasa hükmünü uygulanamaz hale getirme, kanunda öngörülmüş idari ve yargısal başvuru yollarının tamamı tüketilmeden bireysel başvuruları kabul etme, soruşturmalara müdahil olma, kovuşturmaları yapılamaz hale getirme" şeklinde Anayasa'ya aykırı olarak verdiği kararları ile görev ve yetkilerini, Anayasa ve kanunlardan üstün görmek suretiyle bir nevi Anayasa'yı uygulanamaz hale getirerek, kendisinin sorgulanmasına ve meşruiyetinin tartışılmasına yol açmıştır. Devletin cebri gücünü ve görevleri gereği Devletin kamu gücünü elinde bulunduran kimselerin, sahip oldukları kamu gücünü sürekli Anayasa'ya aykırı bir şekilde kullanmalarının, Anayasayı ihlal etme eyleminin işlenmesinde kolaylık sağlayacağı aşikardır.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Peki bundan sonra ne olacak? Yargıtay'ın bu kararı meclis genel kurulunda okunursa Can Atalay'ın vekilliği düşecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da Yargıtay, AYM üyelerine yönelik suç duyurusuna dair bir karar verecek. Can Atalay'ın Anayasa Mahkemesi'ne yeni bir başvuru yapması da söz konusu olabilecek. Bu da Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının uygulanmaması nedeniyle yeni bir ihlal kararı almasına neden olabilecek.

AYM ÜYELERİ YARGILANABİLİR Mİ?

Anayasa Mahkemesi başkan ve üyeleri görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan’da yargılanabiliyor. Başkan ve üyelerin görevlerinden doğan veya görevleri sırasında işledikleri iddia edilen suçları, kişisel suçları ve disiplin eylemleri için soruşturma açılması AYM Genel Kurulu’nun kararına bağlı bulunuyor. Konu, Başkan tarafından gündeme alınarak Genel Kurulda görüşülüyor. Hakkında işlem yapılan üye görüşmeye katılamıyor. Soruşturma açılmasına karar verildiği takdirde, Genel Kurul, üyeler arasından üç kişiyi Soruşturma Kurulunu oluşturmak üzere seçiyor. Başkan yönünden yapılması gereken işlemler ise kıdemli başkanvekilince yürütülüyor. Soruşturma Kurulu soruşturmayı tamamladıktan sonra kamu davasının açılmasına gerek görmezse kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar veriliyor. Kurul, kamu davası açılmasını gerekli görürse düzenleyeceği iddianameyi ve dosyayı görevleriyle ilgili suçlarda Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapmak üzere Anayasa Mahkemesi’ne gönderiyor. Mahkemenin Yüce Divan sıfatıyla yapacağı yargılamada Soruşturma Kurulu’nda yer alan üyeler görev alamıyor. Tüm bu süreçlerden de anlaşılacağı üzere Anayasa Mahkemesi üyelerinin Can Atalay kararı bağlamında yargılamalarında fiili imkansızlık bulunuyor. Zira Can Atalay kararı AYM’de 5’e karşı 9 üyenin oyuyla alındı. 9 üyeyi yargılayacak bir mekanizma bulunmuyor.

Yargıda Can Atalay kararı, siyasi partileri karşı karşıya getirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERCAN Zafer09 Kasım 2023 19:05

    TÜRKİYE DEVLETİNE Yeni bir anayasa yapılması zamanı geldi geçiyor.Yıllar dır batının anayasa sını kendimize uydurmaya çalışıyoruz. 

  • azmi09 Kasım 2023 17:13

    Birileri ön alma yarışında ama...

  • xyz09 Kasım 2023 12:02

    Parti kapatmayı zorlaştırdık ve hatta imkansızlaştırdık diye övünen AKP' nin militanları burada Anayasa Mahkemesi neden HDP yi kapatmıyor diye yırtınıyor. Kapatmak çözüm deyil. Partiyi halk kurar halk kapatır diyen AKP den, milletvekilini halk seçer halk halkın üstünde irade yoktur diyen AKP'den. Milletvekilinide mahkemeler içeri tıkar. Partiyide mahkeme kapatır diyen bir AKP dönüşümünü ibretle izledik.

  • Tufan09 Kasım 2023 17:26

    O ak partinin kapatılmasına karşı olduğu normal partiler için teröristlerin partisi için değil. Sen önce sapla samanı ayır. Teröristlerin partisi kapatılsın kapatılacak elbette. Mv dokunulmazlığına sığınıp her türlü haltı yiyen terörist mv için belli ki bizdeki yargı yetersiz artık güncel anayasa zamanı geldi. Şimdi kaybol xyz.

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL09 Kasım 2023 14:46

    HDP  yi kapatmak konusu neden bu kadar rahatsız ediyor ben parti kapatmaya karşıyım ömürboyu olmalı fakat kim hanği partili veya milletvekili suç işledi ise en sert şekilde cezasının özelliğine göre cezalandırılmalıdır.Birden ortaya çıkıp ahkam kesiliyorsun sen kimsin be...

  • xyz09 Kasım 2023 11:11

    HASAN HÜSEYIN KARTAL bırak şu ucuz milliyetçi söylemleri senin istediğin kararları almayan devletin kurumlarımı karalamayı. iyi o zaman şehit edilen ülkū ocakları başkanının katillerini kollayan ve milletvekilliği yapan malum parti hakkında fezleke düzenlemeyen yargıtayıda kapatalım. Herkes kendi penceresinden bakarsa o zaman işte hukuk bu hale düşer. Hukuk liyakatli ve adil insanların eliyle olur. Sözlüde 100 verilerek hakim ve savcı yapılan partili militanların eliyle değil.

  • Tufan09 Kasım 2023 19:16

    2 gün önce dezenformasyon yasası iptalini reddeden aym'ye demediğini bırakmayanlar 2 gün sonra aym savunucusu oluyor. İşte biz sizin bu kafa yapınızdan bıktık. Pencere bugüne kadar hep size açılıyordu da o nedenle yargıyı düzgün çalışıyor sanıyor zulme uğrayan dindarları görmezden geliyordunuz. Şimdi pencere suratınaza kapanmaya başlayınca ya nerede adalet oldu değil mi? Adalet eskiden hiç yoktu şimdi biraz var. Kaybol xyz!

  • NUSRET ALİBEYSOY09 Kasım 2023 10:49

    Tam da chp de başkan değişimi mazbatasının alındığı güne rastlaması acaba bir tesadüfmüdür.

  • FİNANS DÜNYASI09 Kasım 2023 10:41

    Zaten Anaya Mahkemesi de sıkıntı olduğunu tüm millet bilmektedir.HDP yi nasıl olurda tüm olaylar ve delillerin sabit olduğu halde bir sene geçmesine rağmen kapatmadığından endişe ediyor idik.HDP bunu kurnazca anladı ve kendi kendi kapattı ve hazine yardımlarını cukka etmiştir.Peki şimdi anayasa mahkemesi  HDP kapatsa dahi  milyarlarca hazine yardımının ve bu paraların yorumcular çoktan kandil e götürecekler  bunun sorumlusu kim olacak diyorlar idi.

  • Tufan09 Kasım 2023 19:21

    Lan xyz her mesajın yalan her mesajın uydurma. Anayasa üyeleri nasıl seçilir açda bak internet elinde. Öyle olsa cumhurun çıkardığı yasaları iptal eder mi? Üstüne yargıtay gider suç duyurusu yapar mı? Can atalaya serbestiyet ister mi? Vs vs. Yani bir tane doğru mesajın yok. İki gün önce dezenformasyon yasası iptalini reddedince aym ak parti aym'si can atalaya serbestiyet isteyince sizin aym'niz öyle mi? Hadi ordan hadi. Aym kim kurdu 60 darbecileri. Cumhuriyet kurulurken aym mi vardı?

  • xyz09 Kasım 2023 12:21

    Hapisten çıkan Türk yargısının içeri attığı çete ve mafya lideriyle MHP lideri olarak pozlar ver ve sahip çık. Sinan Ateş çete tarafından şehit edilsin katiller polis tutanağıyla sabit olduğu halde MHP milletvekilinin evinde kalsın. MHP çetelerle anılsın. Bunlara bir çift laf etme. Sanki Anayasa Mahkemesi üyelerinin hepsini AKP ve MHP seçtiĝi halde CHP ye laf söyle. Sizin yatacak yeriniz yok. Oğlum siz kötüsünüz siz cehennemliksiniz. Bu ülkeyi ne CHP, ne IYI parti ne de HDP yönetiyor. Bu ülkeyi MHP direksiyonunda AKP yönetiyor. Ülkenin geldiği durum ortada. Kanun ve hukuğun olmadığı hızlı silah çekenin yaşadığı vahşi batı. Şerif nerede? Araki bulasın.

  • E.g.09 Kasım 2023 08:57

    ADLİ DAVALARDA MAHKEMELERDEKİ YARGILAMALARDA BATI ÜLKELERİNDE OLDUĞU GİBİ OLAY YERİNDE YAŞAYAN SAKİNLERDEN OLUŞAN HİÇBİR PARTİ ÜYESİ OLMAYAN 3-5-7-9- KİŞİLİK JÜRİ SİSTEMİNE GEÇİLİRSE DAHA ADİL VE ADALETLİ KARARLAR ALINIR

  • Hakikat09 Kasım 2023 10:31

    Ülkede bu çöküş ve bozulmayı tercih eden ; eğitim seviyesi cehaleti işaret eden halk mı ?

  • Kaçkar KAPLANI09 Kasım 2023 08:40

    Eygidi Türkiye'm ne çok altını oymaya çalışan var. Bir arpa boyu yol almaya çalışsan hemen kafana yumruk indirilmeye çalışılıyor. Almışlar ellerine bir halka bu halkada uç arıyor koca koca adamlar. Yazık gerçekten çok yazık. 

  • xyz09 Kasım 2023 08:39

    Şimşek ve Hafize bu hukuk tanımaz kafalar nedeniyle dışarıdan para bulmak için daha çok kapı çalar. Allah aşkına bu ülkeye kim para verir veya yatırım yapar. Her şey siyasallaştı. Anayasa Mahkemesi kararı uygulanmıyor, ötesi var mı?

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL09 Kasım 2023 10:50

    Halk her şeyi bilmekte olup, hdp yi kapatmaması bir senedir karara bağlamayan bir anayasa mahkemesine kimse güvenir mi söylermisin.