E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te FOMO rallisi neden durdu?---

Wall Street’te FOMO rallisi neden durdu?

Wall Street’te FOMO rallisi neden durdu?
13 Şubat 2023 - 16:06 borsagundem.com

FED’in aylar önce paylaştığı öngörüler gerçeğe dönüşüyor. Yatırımcılarsa bu karamsar tabloyu yeni satın almaya başladı. Uzmanlar 2023’ün başından bu yana borsalarda görülen FOMO rallisinin önünde ciddi engeller olduğu konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında yıl başından bu yana piyasalara hakim olan ralli geçen hafta durdu. Teknoloji hisseleri ABD Merkez Bankası’nın (FED) projeksiyonlarının gerçekleşmeye başlamasıyla yüzleşti.

Ancak boğa piyasası yatırımcıları kurumsal yatırımcıların ve hedge fonlarının açığa satış pozisyonlarını durdurmasıyla hisse senetlerinin yükselişini devam ettirebileceğini öngörüyor. Ayılarsa faiz artışlarına rağmen sağlam kalan ABD istihdamının FED’i beklenenden daha yüksek faiz artışlarına zorlayacağını ve 2022’deki satış dalgası senaryosunun tekrar edeceğini tahmin ediyor.

MarketWatch’un haberine göre, borsalar geçtiğimiz hafta FED’in aylar önce paylaştığı beklentileri satın aldı. Yatırımcılar ABD politika faiz oranlarının %5’in üzerine çıkacağını ve 2023’te faiz indirimi gelmeyeceğini yeni fiyatlandırmaya başladı. Bank of the West'in Baş Ekonomisti Scott Anderson, cuma günü itibariyle vadeli işlemler piyasalarında FED faiz oranlarının %5,17'lik zirve yapacağının ve yıl sonunda %4,89'da kalacağının fiyatlandığını belirtti.

FED Başkanı Jerome Powell'ın 1 Şubat'taki basın toplantısından sonra, piyasalar hâlâ FED faiz oranının %4,9'da zirveye ulaşacağını ve yılı %4,4'te bitireceğini bekliyordu. 3 Şubat'ta yayınlanan ve beklentilerin çok üzerinde gelen ABD ocak ayı istihdam raporu piyasalardaki havanın değişmesine sebep oldu.

Bu arada FED’in faiz kararına karşı hassas olan ABD Hazinesi 2 yıllık tahvil getirileri de 49 baz puan fırladı.

Anderson konuyla ilgili açıklamasında, “Tahvil eğrisinin kısa ucundaki getirilerde görünen çarpıcı hareket doğru adıma atılan büyük bir adımdır. Piyasalar dinlemeye başladı. Ancak getiri oranlarının mevcut koşulları yansıtmak için hala gitmesi gereken bir yol var. FED’in 2023’te faiz indirmesi hala uzak bir ihtimal. Ocak ayına ilişkin güçlü ekonomik veriler bu beklentiye daha düşük bir ihtimal veriyor” ifadelerine yer verdi.

Hisse senetlerini kim satın aldı?

Kısa vadeli tahvil getirilerindeki sıçrama borsa yatırımcılarını rahatsız eden bir mesajdı. Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre geçtiğimiz hafta S&P 500 Endeksi yılın en kötü performansını gösterdi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise beş haftadır devam eden yükseliş serisini sonlandırdı.

Ancak hisse senetleri 2023 için hala yükseliş ivmesi gösteriyor. Boğa piyasasına inanan yatırımcıların sayıları artıyor. Fakat genel bir söylem olmasa da bazı teknik veriler yükselişe karşıt tehdit unsurlarının oluştuğunu söylüyor.

2022 yılında sert bir satış dalgasına maruz kalan teknoloji hisseleri yeni yılda güçlü bir geri dönüş yakaladı. Nasdaq hâlâ yıl başından bu yana %12 yükselmiş durumda. S&P 500 Endeksi de aynı dönemde %6,5 arttı. 2022 yılında diğer 2 büyük endeksten daha iyi performans gösteren Dow Jones yeni yılda sadece %2,2 yükselebildi.

Peki hisse senetlerini kim satın alıyor? Nationwide’ın Yatırım Araştırmaları Başkanı Mark Hackett bireysel yatırımcıların geçen yazdan bu yana nispeten agresif alıcılar olduklarına dikkat çekiyor. Hackett’a göre opsiyon piyasalarındaki aktiviteler de değişti. Borsaların yükseleceğine yönelik açığa alım işlemleri öne çıkmaya başladı.

Bu arada analistler, özellikle teknoloji ve ilgili sektörlerde geçen yıl görülen sert fırtınanın ardından kurumsal yatırımcıların yeni yıla değerinin altına düşen hisse senetlerinin alarak başladığını söylüyor. Bu aynı zamanda piyasalarda bir ‘geride kalma korkusu’ (FOMO) unsuru yarattı ve ralliyi destekledi. Hedge fonları açığa satış pozisyonlarını gevşetmeye zorlandı ve borsalardaki yükselişe katkıda bulundu.

Hackett, “Piyasalar için bana göre anahtar niteliği taşıyan bir sonraki hareket perakende yatırımcı duyarlılığı kurumsal yatırımcıların ayı piyasası algısını kırmadan önce kurumsal yatırımcıların perakende yatırımcıları dize getirip getiremeyeceği. Benim iddiam kurumsal yatırımcıların etrafa bakıp, ‘Hey, ben şu anda hedeflerimin birkaç baz puan gerisindeyim. Yetişmek zorundayım ve bu piyasada açığa satış yapmak fazla acı verici’ diyecek” ifadelerine yer verdi.

 

Yumuşak iniş yerine kâbus senaryosu

Geçtiğimiz haftaysa piyasalar 2022’nin yankılarını taşıyan hoş olmayan gelişmelere maruz kaldı. Nasdaq Bileşik Endeksi düşerken ABD Hazinesi tahvil getirileri yükseldi. FED faizlerine duyarlı 2 yıllık tahviller kasım ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Opsiyon yatırımcıları yakın zamanda piyasalarda volatilite artışları ihtimallerine karşı koruma yatırımlarına girdi.

Bu arada beklentilerin çok üzerindeki ocak ayı istihdam verileri güçlü ekonomiyi işaret eden diğer sinyallerle birlikte piyasalara korku saldı. Güçlü gelen veriler nedeniyle FED’in para politikasında tahmin edilenden daha fazla sıkılaştırma uygulayabileceğine yönelik beklentileri arttı.

Bazı ekonomistler ve stratejistler değil ‘yumuşak iniş’ herhangi bir ‘inişin gerçekleşmeyebileceği’ senaryoları üzerinden uyarmaya başladı. FED’in hedeflemekte olduğu ‘yumuşak iniş’ senaryosu enflasyonun FED’in kabul edebileceği seviyelere inerken ekonominin herhangi bir resesyona uğramamasını tarif ediyor. ‘Sert iniş’ senaryosu ise kısa süreli bir resesyonu ima ediyor.

Borsaları çökertebilecek 2 gelişme

Apollo Global Management’ın Ortağı ve Baş Ekonomisti Torsten Slok konuyla ilgili açıklamasında, “Faiz oranlarının daha fazla yükselmesi gerekiyor ve bu teknoloji hisseleri, büyüme odaklı hisseler ve Nasdaq için kötü bir şey” açıklamasında bulundu.

Borsa araştırmaları şirketi Sevens Report Research’ün Kurucusu Tom Essaye, hisse senetlerinin şimdiye kadar güçlü kalabildiğini ancak ekonomik bozulması veya enflasyonun geri dönmesi durumunda bu tersine dönebileceğini belirtiyor:

“Hisse senetlerinin yükselen tahvil getirileri karşısında canlı kalması için şunları görmemiz gerekiyor: 1. TÜFE fiyatlarda toparlanma görülmeyecek. 2. Önemli ekonomik veriler istikrar gösterecek. Eğer tam tersini görürsek daha fazla volatilite için hazırlanmamız gerekir.”

 

Pandemi sonrası karlılık dönemi sona eriyor

 

BofA’nın ‘ayısı’ açıkladı: Boğa piyasasının anahtarı...

 

Küresel borsaların kaderini belirleyecek gösterge

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Doğru Söz13 Şubat 2023 16:27

    siz onu bunu bırakında , Kılıçdaroğlu nun  spk ziyaret haberi yoruma neden kapalı onu bir deyin hele