E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBofA’nın ‘ayısı’ açıkladı: Boğa piyasasının anahtarı...---

BofA’nın ‘ayısı’ açıkladı: Boğa piyasasının anahtarı...

BofA’nın ‘ayısı’ açıkladı: Boğa piyasasının anahtarı...
13 Şubat 2023 - 13:27 borsagundem.com

Ayı piyasası görüşleriyle bilinen Bank of America Baş Stratejisti Michael Hartnett hisse senetlerine yönelik iyimser bir tavır takınabilmesi için gereken ekonomik gelişmelere dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyon, zayıflayan bir tüketici talebi ve ekonomik resesyon tehdidi, Bank of America'nın Baş Yatırım Stratejisti Michael Hartnett'in ayı piyasası öngörülerini şekillendiren başlıca faktörler. Ancak Insider’ın haberine göre Hartnett bu görüşünü değiştirmesi ve borsalar için boğa piyasası fikirlerini benimsemesi için gerekenleri de vurguluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsaları 2023’ün başından bu yana güçlü bir ralliye imza attı. Yavaşlayan enflasyonun ABD Merkez Bankası’nın sıkı para politikasını yavaşlatacağına ve ABD ekonomisini ‘yumuşak bir inişe’ götüreceğini yönelik öngörüler Amerikan borsalarını yükseltti.

Ancak baş stratejist 4.200 puan seviyesine yaklaşan S&P 500 Endeksi’nin ocak ayındaki güçlü istihdam raporuyla da birlikte tüm beklentilerin en iyi şekilde gerçekleşmesine endeksli “pik” noktasına ulaştığını söyledi. Hartnett makro verilerin bundan sonraki süreçte yalnızca daha kötü hale gelebileceğini öngörüyor.

Baş stratejist, “Kalıcı enflasyon + parasal genişleme çağının soru + ABD gerialımları çağının sonu + 2023’ün birinci yarısında ‘iniş olmaması ve bunun ikinci yarıda ‘sert bir inişe’ yol açması… Tüm bunlar bizi ayı piyasasına yaklaştırıyor” ifadelerine yer verdi.

Hartnett yatırımcılara S&P 500 Endeksi’nin şu anki seviyelerinden %12 düşene kadar hisse senedi satın almamasını tavsiye ediyor.

Sıklıkla, “S&P 3.600 puanda kemirilir, 3.300 puanda ısırılır, 3.000 puanda boğazlanır” diyen Hartnett ABD borsalarında sert bir satış dalgasına işaret ediyor. Baş stratejistin en karamsar öngörüsünün gerçekleşmesi endeksin şu anki seviyesinden %26 düşmesi ve ayı piyasasında yeni bir dip noktasının oluşması anlamını taşıyor.

Ayı piyasası gidişatı nasıl değişir?

Borsa uzmanı ABD istihdamında ücret enflasyonunun bir resesyon öncesinde sakinleşmesi halinde ayı piyasası görüşlerinin değişebileceğini itiraf ediyor.

Hartnett’e göre ücret enflasyonunun bastırılması halinde FED faiz artırımlarının sona erdirilmesi için yeşil ışık yakacak. Baş stratejiste göre FED ücret enflasyonunu genel enflasyonun birincil itici gücü olarak görmesi nedeniyle faiz oranlarının düşürülmesi bile gündeme gelebilir.

Böyle bir gelişme yatırımcılar için mükemmele yakın bir senaryo olabilir. Zira düşük faiz oranları resesyondan tamamen kaçınılmasına ve ekonomide canlanmaya yardımcı olabilir.

Hartnett bir resesyonun gerçekleşmesi durumunda boğa piyasası yatırımcıların ayıların asla sahip olamayacağı bir kozu ellerinde tuttuğunu da itiraf ediyor: Para politikası yöneticilerinin korkusu.

Borsa uzmanı, “Açık bir şekilde herkes FED’in faizleri indirmesini bekleyecek. Politikacılardan da resesyonun ilk ortaya çıkışıyla birlikte panikle daha fazla teşvik, indirim ve borç affı beklenecek” ifadelerine yer verdi.

Borsanın Hartnett'in şu anda beklediğinden daha iyi performans göstermesine yardımcı olabilecek bir diğer faktör de FED’in faiz oranlarını yükseltmesi ile bu kararın ekonomiyi olumsuz yönde etkilemesi arasındaki gecikme.

Hartnett, “Kolay para politikasının ekonomiye nüfuz etmesi 2020'de anında gerçekleşti. Daha sıkı para politikasının ekonomide etkilerinin hissedilmesi ise 12 aydan çok daha uzun sürdü” dedi.

FED’in ilk faiz artırımının yıldönümü bu Mart ayında gerçekleşecek. Piyasa hâlâ Amerikan merkez bankasının 25 baz puanlık iki faiz artırımı yapmasını bekliyor. Ancak ABD ekonomisi güçlü kalmaya ve resesyondan kaçınmaya devam edebilirse, Hartnett hisse senetlerine yönelik daha yapıcı bir bakış açısı benimsemeyi düşünmek zorunda kalabilir.

Küresel borsaların kaderini belirleyecek gösterge

 

Pandemi sonrası karlılık dönemi sona eriyor

 

Yatırımcılar 13 Eylül’ün tekrarından korkuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)