E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te ayılar kaçtı, boğalar trafiğe takıldı---

Wall Street’te ayılar kaçtı, boğalar trafiğe takıldı

Wall Street’te ayılar kaçtı, boğalar trafiğe takıldı
14 Şubat 2023 - 15:40 borsagundem.com

Wells Fargo analistleri ABD borsalarının son halinin ne ayı piyasasına ne boğa piyasasına benzediğini belirtiyor. Analistler piyasaları tanımlarken ‘farklı bir hayvan’ ifadelerine yer verdi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2023 yılının başlamasıyla birlikte ABD hisse senetlerinde ayı piyasası bitmiş olabilir. Ancak Wells Fargo analistleri hisse senetlerinde yukarı yönlü hareketin de sınırlı olduğuna dikkat çekiyor.

Wells Fargo Hisse Senetleri Baş Analisti Chritopher Harvey ve ekibi pazartesi günü paylaştığı araştırma notunda, “Ayı piyasası sona erdi. Ancak bu büyük reflasyon (ekonomik faaliyetlerin artması) dönemi değil. Piyasaların ne boğa ne de ayı olduğunu görüyoruz” ifadelerine yer verildi.

MarketWatch’un haberine göre Wall Street bankasının analistleri borsalarda ‘farklı bir hayvanın’ öne çıktığını vurguladı. Raporda yatırımcıların borsalardaki kazanımlarından bir kısmını kaybetmeye hazır olması gerektiği ancak kısa vadede keskin bir geri dönüşün beklenmediği belirtildi. Orta büyüklükte sermayeye sahip büyüme odaklı hisse senetlerinin ‘en iyi risk getirisi’ profiline sahip olduğuna dikkat çeken analistler portföy savunma hamlesi olarak ilaç şirketi hisselerini öneriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında büyük sermayeli Amerikan hisse senetlerinin performansını ölçen S&P 500 Endeksi yılın başından bu yana %8 civarında yükselerek pazartesi günü 4.137 puanda kapandı. Bu rakam Wells Fargo’nun 2023 için S&P 500 fiyat hedefi olan 4.200 puan seviyesine oldukça yakın.

Analistler borsalardaki rallinin risk almayı teşvik ettiğini ancak hisse değerlerinin Mart 2009 veya Nisan 2020 ile aynı derecede cezbedici olmadığını vurguladı. Analistler 2008 Küresel Finans Krizi sonrası oluşan boğa piyasasını ve Kovid-19 krizinden sonraki toparlanma rallisini işaret ediyor.

Wells Fargo analistleri bu ismi olmayan piyasada ‘kaliteli’ hisse senetlerinin daha iyi performans göstermesi gerektiğini söyledi. Analistler piyasalardaki risklerin aşırı satın alındığı ve yakın vadeli ‘düşük performans’ beklenmesi gerektiği konusunda uyardı

Geçtiğimiz yıl yüksek enflasyon ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz artışları sırasında küresel hisse senetlerinin sert bir satış dalgasına maruz kalmıştı. Wells Fargo raporunda bu düşüşlerin iki yatırımcı grubu tarafından farklı yorumlandığına dikkat çekildi. Bir yatırımcı grubu düşüşlerin birincil olarak temel ekonomik verilerden ve ikincil olarak yükselen sermaye maliyetinden kaynaklandığını düşünüyor. İkinci grupsa birincil faktörün faiz artışları olduğunu, temel ekonomik verilerinse ikincil faktör olduğunu düşünüyor.

Wells Fargo analistleri faiz artışlarının piyasaya etkilerine dikkat çekerek ikinci grubun bu yılki ralli konusunda daha rahat olduğunu belirtiyor. Zira söz konusu yatırımcılar FED’in 2023’ün ikinci yarısında serbest para politikasına geri dönmesini ve piyasaları desteklemesini bekliyor.

Analistler kendilerini de çoğunlukla bu ikinci yatırımcı grubuna dahil gösteriyor. Ancak analistler şu uyarıda da bulundu: “Bu bizim bundan sonra risk almaya yönelik ticareti desteklediğimiz anlamına gelmez. Riskin sürekli olarak yeniden fiyatlandırılması, hisse değerleri veya sönük ekonomik büyüme beklentileri ile desteklenmemektedir.”

 

Boğa piyasası ‘trafiğe takıldı’

FED, agresif faiz artırımlarının resesyona yol açabileceğine dair endişelere rağmen, ABD ekonomisi için bir ‘yumuşak iniş’ tasarlamaya çalışıyor. Merkez bankası, enflasyonun yavaşladığına dair işaretlerle birlikte faiz artışlarının hızını yavaşlatıyor. FED yetkilileri ise yüksek enflasyonla mücadele işinin bitmediği konusunda uyarılarına devam ediyor.

Wells Fargo analistleri, borsadaki rallinin "resesyonun olmadığı bir ortam için başlangıçta kafa karıştırıcı" olduğunu söyledi. Ancak analistler, “Birçok konut inşaat, kredi kartı, tır, kamyon ve metal firması bilanço resesyonu geçirdi. Bu onlara 2024 yılı için hisse başı kazanç avantajı sağlıyor" açıklamasında bulundu.

Analistler aşırı alım seviyelerine ulaşan bazı hisse senetlerinde yakın vadede geri dönüş beklediklerini de ekledi.

Wells Fargo'ya göre, "boğa piyasaları çok taraflı piyasa genişlemesinin veya geniş çaplı hisse başı kazançların büyümesinin” bir işareti niteliğinde. Analistler, Wall Street’te hisse başı kazanç oranının "19x-20x civarında gezindiğini" ve Hisse başına kazancının yükselmeden önce düşeceğini öngörüyorlar:

“Hisse senetlerinin yukarı yönlü hareketi sınırlı ve bu durum yatırımcıları çok daha seçici olmaya zorlar.”

Analistlerin ifadelerine göre borsalardaki ‘boğalar trafiğe takılırken’ ayılarsa tablonun dışarısında kaldı. Wells Fargo analistleri ABD Hazinesi tahvil getirileri ile yatırım dereceli şirket tahvilleri getirileri arasındaki aralığın ‘ayı piyasası ile tutarsız’ olduğunu belirtiyor.

“Ayı piyasası bir sonraki seviyesine gittiğinde tahvil getirileri arasındaki fark bugünkü gibi daralmaz, genişler. Ayı piyasaları genellikle son birkaç ayda yaşadıklarımıza benzer keskin sıkılaştırmalar ve sağlıklı tahvil ihraçları gördüğümüzde sona erer.”

 

El-Erian: Borsaların geleceği bu göstergede gizli

 

Wells Fargo uyardı: FED yatırımcının dostu değil

 

George Soros Tesla hissesi alıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)